Oho zaczyna się koncert życzeń: oblicz mi to , oblicz mi tamto, podaj co powinienem zrobić i jak.
@Pawian, wszystko masz rozrysowane i wyjaśnione po kilka razy. A najbardziej to, że cała ta szopka nie ma najmniejszego sensu bo możesz po prostu skorzystać z urządzenia w grze lub zbudować sobie takie jak podlinkowałeś w pierwszym poście. Ty uparłeś się na aranżowanie takich sytuacji, że rzadko będziesz miał możliwość ich użyć tylko po to by sprowadzić trygonometrię to najprostszej, wręcz elementanej postaci podczas gdy komputer liczący w grze rozwiązuje automatycznie trudniejsze założenia bo bez kąta prostego.
Ponadto dostałeś odpowiedź co miało sprawić, że przejdziesz do kolejnego etapu (budowania własnego komputera w excelu) ale widać, że nadal nic nie rozumiesz bo wzorów nie potrafisz zastosować w praktyce.
Swoją drogą ciekawe na czym ma polegać ten kalkulator w excelu? Co, wpiszesz ręcznie z tablic matematycznych wartości funkcji trygonometrycznych czy użyjesz formuł z wykorzystaniem funkcji tangens?
Wczesniej pytając mnie o kąt beta dowiodłeś, ze wykonujesz swoje obliczenia trygonometryczne bez odniesienia do rzeczywistości (tutaj akurat Twojego własnego przykładu). Nie bierzesz pod uwagę w jakiej kolejności odczytujesz z gry informacje tylko zakładasz że cos wiesz a póxniej oburzasz się, że już wiesz to co sam wcześniej założyłeś że wiesz
Najzabawniejsze jest, że zabijasz tym samym całą przyjemność z gry, której własnie aspekt niedoskonałej lecz w pewnym sensie romantycznej jak na dzisiejsze standardy walki chcesz zamknąć w najbardziej trywialnej trygonometrii, z godzinami rozmyślań i wyliczań czegoś co szóstoklasiście zajęło by 5-10 minut.
Mimo, że nie gram w Silent Huntery to obserwuje jak to co 2-3 lata kolejny gracz uświadamia sobie, że jest coś takiego jak trygonometria i przekonany o własnym geniuszu rozpoczyna podobne wątki na forum. Parę lat temu, na starym też tak było. Ktoś chełpił sie swoim "geniuszem", że odkrył najprostszą trygonometrię i z dumą przedstawił wyniki w których wyszło, że torepeda aby trafić w cel powinna isć z prędkością
17.845 km/h (dokładnie nie pamiętam ile to było). Zupełnie zapomniał o tym, że torpedy mają jedynie dyskretne nastawy i nie sposób zmusić jej do wyliczonej prędkości.
I tak w koło Macieju, co kilka lat kolejne "przebłyski geniuszu" trafiają do coraz to nowych graczy Silent Hunterów - gardzących przy tym nowoczesną walką podwodną jakoby dziś wszystko było banalne "...a kiedyś to trzeba było sie natrudzić z obliczeniami" itp. Wszystkich tych zabawnych ludzików muszę rozczarować. Kiedyś były komputery a właściwie skomplikowane maszyny liczące i wypracowujące na podstawie wklepanych danych rozwiązanie torpedowe. Ci ludzie po prostu udowadniają to że:
- nie zdają sobie sprawy że komputer celowniczy działa w oparciu o trygonometrię
- mają duże braki matematyczne z zakresu wiedzy poziomu podstawowego
- nie rozumieją czym jest rozwiązanie torpedowe
- często operują w oderwaniu od sytuacji w grze
- nie maja pojęcie, że sposób w jaki określają szybkość celu to też trygonometria
- ogólnie rozbijają zagadnienie na kilka innych i nie widzą, że jedno z drugim sie w jakiś sposób łączy.
- mają tendencje to wyliczania i skupiania sie na tym co nie jest absolutnie przydatne do poprawnego wystrzelenia torpedy.
Mnie jednak zawsze najbardziej bawi ich przekonanie o geniuszu - o jakimś rzekomym "wejściu na wyższy poziom zagadnienia" i dumie, która ich rozpiera. A fakt jest taki, ze mnie byłoby wstyd pytać o tak elementarne rzeczy bo obnażyłbym własną ignorancję nie tylko do matematyki poziomu szkoły podstawowej ale również całej sztuki wojny podwodnej, która zmieniała się w czasie i mimo wielu lat, kytóre upłyneły od jej początków staje sie coraz ciekawsza.
A Ciebie może zaskoczę pepe, ale to że nie miałem pojęcia, że tangens nie jest funkcją liniową (właściwie to póki co nadal nie wiem co miałoby z tego wynikać, ale o tym później) nie oznacza że nie ogarniam trudniejszych zadań np z układu równań, kombinatoryki itp. Trygonometria z tymi działami matematyki nie ma chyba nic wspólnego.
Po tym co widzę to szczerze w to powątpiewam. Nawet jesli to cóz z tego skoro swojej super wiedzy nie potrafisz zastosować w praktyce?
Ciekawy link:
http://plu96.usermd.net/forumstare/view ... 6111c9b79d