Nowe forum uruchomione. Proszę się rejestrować.

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

Flight Simulator 2020

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Flight Simulator 2020

#1

Post autor: PL_kanaron » 18 sie 2020, 20:19

Może i nie do końca na temat kokpitu, ale cholibka, nie mogę się powstrzymać. To jest cudowne, przepiękne, ukatrupiające moją biedną grafikę GTX 1050... Nadjedzie czas RTX 2070 Super

Ale po kolei
Zaczęło się dzisiaj rano od odliczania. 16 lat od FSX. Ponad rok od ogłoszenia, że Flight Simulator wraca. Do zamkniętej alfy się nie dostałem, ale nie szkodzi, dzisiaj to już nie jest istotne :D
Zrzut ekranu (63).png
Zrzut ekranu (64).png
Zrzut ekranu (65).png
i...
błąd
Zrzut ekranu (67).png
Parę minut później naprawili
Zrzut ekranu (68).png
Ale w tym stanie czekałem wiele minut. Oczywiście błąd
Zrzut ekranu (69).png
Wiele uruchomień ponownie i jedna reinstalacja później w końcu ruszyło
Zrzut ekranu (70).png
90 GB, nie ma źle, jakaś godzinka jeśli serwery Microsoftu wytrzymają, ale kurka... do roboty trza iść...

No i się opłacało czekać :D

Muchowiec. Ustawienia graficzne najniższe
Zrzut ekranu (71).png
Pyrzowice, ustawienia średnie
Zrzut ekranu (72).png
Zrzut ekranu (73).png
I lecim Cessną Citation CJ4. Ustawienia wysokie. Grafika zaczyna lekko ścinać w chmurach
Zrzut ekranu (74).png
Zrzut ekranu (75).png
Zrzut ekranu (76).png
Teraz tylko czekać aż SDK będzie zrobione i można kokpit robić :D

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator
Posty: 683
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:02
Lokalizacja: Będzin

Re: Domowy kokpit awionetki

#2

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 sie 2020, 21:10

na razie to tylko yt obserwuję. Może się w końcu skuszę. A jest jakaś kampania ? Misje ? Jakiś cel latania ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)


Obrazek

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Domowy kokpit awionetki

#3

Post autor: PL_kanaron » 21 sie 2020, 6:45

Polecam fest :D
Kampanii nie ma i nic o niej nie wiem
Misje zdajsiek są ale się jeszcze nie zagłębiałem. Dzisiaj jak wrócę z roboty to zerknę albo jutro i dam znać
Cel wiadomo że jest: taki jaki wymyślisz :D
Są wyzwania chyba cotygodniowe. Teraz jest wyzwanie lądowania awionetką (chyba Robin) na lotnisku w Courchevel LFLJ
Są eventy jakieś, ale też muszę zerknąć
Jestem pewien że mody dodające jakąś karierę czy organizację linii lotniczej będą. To musi powstać. Ale wiadomo, czasu trzeba
Na razie tylko sobie tak latam i zwiedzam i testuję różne samoloty. I chyba normalnie założę dzisiaj albo jutro nowy temat dla samych screenów z MFS 2020 :D
A na razie jeszcze dam przelot Alicante LEAL do Almeria LEAM i Katowice nocą :D
Załączniki
Zrzut ekranu (79).png
Zrzut ekranu (84).png
Zrzut ekranu (83).png
Zrzut ekranu (82).png
Zrzut ekranu (81).png

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator
Posty: 683
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:02
Lokalizacja: Będzin

Re: Flight Simulator 2020

#4

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 sie 2020, 8:05

Temat wydzielony z "viewtopic.php?f=29&t=116"


i prośba :studencik:

zrób jak możesz parę screenów terenów wokół Pyrzowic. Szczególnie interesuje mnie jak przedstawili Będzin i zbiorniki Pogoria.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)


Obrazek

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#5

Post autor: PL_kanaron » 21 sie 2020, 20:37

Mogę zrobić, tylko najpierw dwie kwestie:
1. Jakbyś mógł na mapie googla oznaczyć miejsce dokładniej to spróbuję znaleźć. Będzie prościej niż latać i klikać fotki wszystkiego co popadnie, szczególnie, że nie znam terenów
2. Pamiętaj, że to sztuczna inteligencja tworzy obiekty. Nie jest to 100% jak w rzeczywistości. Tak na przykład jak widać na moim screenie spodek czy rondo wyglądają jak bunkry, ING to blok, Altus jest za niski, pomnik powstańców to drzewko, bloki na moim osiedlu są niższe niż budyneczek pizzy hut, kościołów nie ma, a kukurydze na tauzenie nie są kukurydzami. Ale osiedla, drogi, obiekty spokojnie idzie rozpoznać jak się zna tereny. I to jest w tym najlepsze, odkrywanie znanych miejsc odwzorowanych całkiem dobrze z innej perspektywy. To delikatna sugestia, że to delikatny spoiler jeśli chcesz sam te miejsca odkryć, ale jak chcesz to spoko, polecę i porobię ;)

A tymczasem lot Almeria LEAM do Gibraltaru LXGB

Masa graczy tam była, musiałem odejść na drugi krąg, bo ktoś startował odrzutowcem pod prąd. Drugie podejście to mi dwie awionetki zaczęły startować akurat jak byłem na końcowym podejściu, ale już lądowałem, bo kurka do teraz bym tam krążył
Załączniki
Zrzut ekranu (95).png
Zrzut ekranu (94).png
Zrzut ekranu (93).png
Zrzut ekranu (91).png
Zrzut ekranu (90).png
Zrzut ekranu (89).png
Zrzut ekranu (88).png
Zrzut ekranu (87).png
Zrzut ekranu (86).png
Zrzut ekranu (85).png

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator
Posty: 683
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:02
Lokalizacja: Będzin

Re: Flight Simulator 2020

#6

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 sie 2020, 21:31

:cool:

tu masz mapkę :punk

4 miejsca

- zamek na wzgórzu z nerką (podwójne rondo)
- osiedle domków jednorodzinnych
- dwie Pogorie III i IV
- i kawałek Dąbrowy :type
Załączniki
zamek, nerka, osiedle.PNG
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)


Obrazek

Awatar użytkownika
PL_Andrev
Posty: 509
Rejestracja: 25 gru 2019, 19:24

Re: Flight Simulator 2020

#7

Post autor: PL_Andrev » 21 sie 2020, 22:45

PL_kanaron pisze:
18 sie 2020, 20:19
Pyrzowice, ustawienia średnie
Obrazek
Hmmm... lotnisko wyraźnie odcina się od tła. To poważny błąd!
Normalnie jest czarno jak w d, tylko 2 - 3 oświetlone parkujące samoloty i światła na płycie widać... i to nie za specjalnie.
Ale cała reszta - jak w realu - nic dziwnego że ludzie mają wrażenie że w polu lądują.
:lol
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#8

Post autor: PL_kanaron » 22 sie 2020, 18:24

No ok, to najpierw wczorajszy lot wieczorny, w następnym poście te okolice Pyrzowic

Tu lot wieczorny samolotem Diamond po Wyspach Kanaryjskich. No po prostu przepiękne. Tylko droga kołowania potem ogromna :D A ja z wyłączonym asystentem drogi kołowania. Będę musiał sobie kiedyś jakoś skonfigurować czy to na smartphonie czy jakoś inaczej schematy lotnisk
Załączniki
Zrzut ekranu (123).png
Zrzut ekranu (122).png
Zrzut ekranu (121).png
Zrzut ekranu (120).png
Zrzut ekranu (119).png
Zrzut ekranu (118).png
Zrzut ekranu (117).png
Zrzut ekranu (116).png
Zrzut ekranu (115).png
Zrzut ekranu (114).png
Zrzut ekranu (113).png
Zrzut ekranu (112).png
Zrzut ekranu (111).png
Zrzut ekranu (110).png
Zrzut ekranu (109).png
Zrzut ekranu (108).png
Zrzut ekranu (107).png
Zrzut ekranu (106).png
Zrzut ekranu (105).png
Zrzut ekranu (104).png
Zrzut ekranu (103).png
Zrzut ekranu (102).png
Zrzut ekranu (101).png
Zrzut ekranu (100).png
Zrzut ekranu (99).png
Zrzut ekranu (98).png
Zrzut ekranu (97).png
Zrzut ekranu (96).png

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#9

Post autor: PL_kanaron » 22 sie 2020, 18:27

Teraz okolice Pyrzowic. Do samego lotniska też się przeleciałem. No może troszkę pustawo. Teraz się spieszę bo burza idzie, chcę to zobaczyć :D Może jakiś przelot Katowice - Chorwacja jak się uda. Akurat na trasie burzy :D
I VATSIM muszę kiedyś ogarnąć, to będzie super :D

A i mam nadzieję, że nie ma tu limitów co do dostępnej przestrzeni na załączniki :D
Załączniki
Zrzut ekranu (160).png
Zrzut ekranu (159).png
Zrzut ekranu (158).png
Zrzut ekranu (157).png
Zrzut ekranu (156).png
Zrzut ekranu (155).png
Zrzut ekranu (154).png
Zrzut ekranu (153).png
Zrzut ekranu (152).png
Zrzut ekranu (151).png
Zrzut ekranu (150).png
Zrzut ekranu (149).png
Zrzut ekranu (148).png
Zrzut ekranu (147).png
Zrzut ekranu (146).png
Zrzut ekranu (145).png
Zrzut ekranu (144).png
Zrzut ekranu (143).png
Zrzut ekranu (142).png
Zrzut ekranu (141).png
Zrzut ekranu (140).png
Zrzut ekranu (139).png
Zrzut ekranu (138).png
Zrzut ekranu (137).png
Zrzut ekranu (136).png
Zrzut ekranu (135).png
Zrzut ekranu (134).png
Zrzut ekranu (133).png
Zrzut ekranu (132).png
Zrzut ekranu (131).png
Zrzut ekranu (130).png
Zrzut ekranu (129).png
Zrzut ekranu (128).png
Zrzut ekranu (127).png
Zrzut ekranu (126).png
Zrzut ekranu (125).png
Zrzut ekranu (124).png

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator
Posty: 683
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:02
Lokalizacja: Będzin

Re: Flight Simulator 2020

#10

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 22 sie 2020, 18:58

:schock :schock :schock :schock :schock :schock :schock

mój dom widziałem :eek :eek :eek

jestem pod mega wrażeniem

Ale swoją drogą nie wolno tak nisko latać na Pogorią - tam jest strefa ciszy. Wstydź się !!!!

Dzięki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)


Obrazek

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#11

Post autor: PL_kanaron » 22 sie 2020, 21:46

Spoko, zaraz wezna Boeinga 747 i tam nad tą Pogorią polatam :mrgreen: :twisted:

No ale sam fakt, że potrafiłem rozpoznać miejscówki z mapy z miejsca w którym chyba nigdy nie byłem to robi wrażenie i coś o tym symulatorze mówi :D W poprzednim symulatorze FSX ja Katowic nigdy nie znalazłem :lol A ile to już lat na nim latam :lol Szukałem też miejscówek, które mi się bardzo podobały jak Karlobag w Chorwacji, półwysep Helski, Rzym i pełno innych i kurka dramat był. Półwysep powiedzmy, że był, ale o miasteczkach można było zapomnieć. Rzym jako tako. Watykan czy koloseum były, ale hotel w którym byłem czy inne nawet dość ważne miejsca to już nie. Karlobag to były dwa domki i jakieś drzewko :lol
A w MSFS 2020 to kurka, no Katowice, Chorzów, Bytom, Gliwice to ja dzielnice i poszczególne budynki rozpoznaję spokojnie. Kuźnicę na półwyspie znalazłem bez problemu. Karlobag wygląda dokładnie tak jak go zapamiętałem i nawet domek w którym byłem znalazłem. Do Rzymu muszę polecieć w końcu. No i machnąć loty szkoleniowe VFR z stoperem, bo tego nie umiem jeszcze i potem nic tylko znaleźć lub czekać na jakiego moda z trybem zarządzania linią czy karierą czy czymś takim. Jest już jeden czy dwa, ale płatność miesięczna jakoś mnie nie odpowiada to poczekam na inne

No a tymczasem lot Katowice - Zagrzeb LDZA. Na początku z Muchowca EPKM ale jakoś obsługa naziemna mnie nie chciała wypchnąć to zacząłem z nieco deszczowych Pyrzowic EPKT. Potem sobie w chmury deszczowe wleciałem nad Austrią i na końcu pierwsze lądowanie ILS :D
Załączniki
Zrzut ekranu (189).png
Zrzut ekranu (188).png
Zrzut ekranu (187).png
Zrzut ekranu (186).png
Zrzut ekranu (185).png
Zrzut ekranu (184).png
Zrzut ekranu (183).png
Zrzut ekranu (182).png
Zrzut ekranu (181).png
Zrzut ekranu (180).png
Zrzut ekranu (179).png
Zrzut ekranu (178).png
Zrzut ekranu (177).png
Zrzut ekranu (176).png
Zrzut ekranu (175).png
Zrzut ekranu (174).png
Zrzut ekranu (173).png
Zrzut ekranu (172).png
Zrzut ekranu (171).png
Zrzut ekranu (170).png
Zrzut ekranu (169).png
Zrzut ekranu (168).png
Zrzut ekranu (167).png
Zrzut ekranu (166).png
Zrzut ekranu (165).png
Zrzut ekranu (164).png
Zrzut ekranu (163).png
Zrzut ekranu (162).png
Zrzut ekranu (161).png

Awatar użytkownika
PL_Andrev
Posty: 509
Rejestracja: 25 gru 2019, 19:24

Re: Flight Simulator 2020

#12

Post autor: PL_Andrev » 23 sie 2020, 9:40

PL_kanaron pisze:
22 sie 2020, 18:24
Tylko droga kołowania potem ogromna :D A ja z wyłączonym asystentem drogi kołowania.
Taak?
No to polecam lądowanie na pasie 18C-36C od południa na Shiphol / Amsterdam.
Zmienisz zdanie o drodze kołowania. Szczególnie w nocy.
:lol
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#13

Post autor: PL_kanaron » 25 sie 2020, 18:13

No coś się do tego Amsterdamu wybrać nie mogę, ale w końcu trzeba będzie :lol

Na razie trzasnąłem sobie kilka ładniejszych widoczków

Pierwszy screen to największy fart jaki mogłem mieć. Wystartowałem sobie z Zagrzebia z połową paliwa z zamiarem lotu VFR bez map na wyspę Krk lub Lošinj zależnie od tego jak by mi się podobało. Kurs mniej więcej 270* to tak żeby albo widzieć z daleka wybrzeże koło Rijeki albo nie zobaczyć wybrzeża koło Rijeki i wylecieć przy Wenecji. No Rijeki nie widziałem, widać za nisko byłem lub wiatr mnie na północ zniósł i zobaczyłem Wenecję. No to wybrzeżem do Pula i potem Krk. No ale pogoda ładna, poleciałem dalej na południe. Znowu sobie wybrzeże Chorwacji zobaczyłem, zmieniam sobie co jakiś czas otwarty zbiornik paliwa i tak lecę do Zadaru z zamiarem lądowania, ale pomyślałem, czemu nie dalej, tej strony Chorwacji nie widziałem. Tak poszło wysepkami do Szybeniku i... kurka silnik zgasł a ja na wysokości jakieś 1000 ft max. Paliwa w jednym zbiorniku mi brakło. A w drugim wiem, że nie mam wiele więcej. No przełączam się na drugi i planowałem i tak lądować w Splicie lecąc wybrzeżem. No ale teraz dylemat: czy lecieć planowo wybrzeżem dłuższą trasą, ale na niewielkiej wysokości i być może znaleźć miejsce do awaryjnego lądowania (a tam to ciężko o płaski teren) czy może lecieć krócej na przełaj ale musieć się sporo wznieść, bo góry i nikłe szanse na awaryjne lądowanie. Wybrałem na przełaj. Niefortunnie pas położony prostopadle do mnie więc i tak na podejście trzeba nadłożyć. Cudem, stosując eco-flying doleciałem nad Split. Wykonuję podejście od północy, myślę sobie, że już się na spokojnie uda, zwalniam i dup... Silnik padł 100ft nad pasem przy małej prędkości. No dupłem w pas fest mocno, podwozia cudem nie zniszczyłem i się stoczyłem spokojnie na trawę :D Planowałem wezwać obsługę naziemną żeby mnie wypchnęli z trawy na drogę kołowania i do płyty GA no ale nie mieli... To zostałem na trawie

Potem poleciałem do Rzymu, Plac Św. Piotra znalazłem, trochę kiepsko z fpsami w tak dużym mieście. Wylądowałem spokojnie. Dość pusto było. Co mnie tak dość zdziwiło
Następnego dnia wystartowałem z bardzo zatłoczonego Rzymu. Kołowałem za trzema innymi samolotami, przy takiej ilości to już wziąłem i znalazłem plany lotniska żeby kołować tak jak mi wieża kazała, dokulałem się do pasa 25 i czekam jako drugi za Cessną Citation CJ4. Na początku pasa stoi sobie Boeing 787, zaraz za nim Airbus A320. No i stoją tak i nie startują. Pewnie odpalili grę żeby na pasie zacząć, no ok. A wieża prawie wszystkich na ten nieszczęsny pas 25 wysyła... No nic. Cessna zniknęła. Pewno się znudził. Pozwolenie na start mam tylko uważać na jakąś awionetkę na podejściu. Powoli ruszam żeby się ustawić na pasie a tu mi Boeing 747 ląduje przed nosem. Ustawiam się za tym 787 i A320 na pasie i patrzę za siebie. 5 samolotów na podejściu cholibka. Jeden po drugim kurka. No trzeba zwiewać. Za mną jeszcze dokołował kolejny A320 co też startować będzie i też się ustawia na pas. A320 przede mną zniknął. 787 jeszcze stoi. No wziąłem go ominąłem "poboczem" i zwiewam zanim mnie stratują. Po wystartowaniu patrzę za siebie i już tak trochę ich mniej. Pewno się porozbijali

Lecę sobie na zachód, wzniosłem się na 20000 ft, jakim cudem ta awionetka dała radę i miała jeszcze spokojnie moc na więcej to ja nie wiem, polatałem trochę i sobie w Alghero LIEA wylądowałem. To chyba Sardynia. Widoczki w nocy pikne fest :D
Załączniki
Zrzut ekranu (205).png
Zrzut ekranu (204).png
Zrzut ekranu (203).png
Zrzut ekranu (202).png
Zrzut ekranu (201).png
Zrzut ekranu (200).png
Zrzut ekranu (199).png
Zrzut ekranu (198).png
Zrzut ekranu (197).png
Zrzut ekranu (196).png
Zrzut ekranu (195).png
Zrzut ekranu (194).png
Zrzut ekranu (193).png
Zrzut ekranu (192).png
Zrzut ekranu (191).png

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator
Posty: 683
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:02
Lokalizacja: Będzin

Re: Flight Simulator 2020

#14

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 sie 2020, 19:03

:kawa :ok:
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)


Obrazek

Awatar użytkownika
PL_Andrev
Posty: 509
Rejestracja: 25 gru 2019, 19:24

Re: Flight Simulator 2020

#15

Post autor: PL_Andrev » 26 sie 2020, 16:06

PL_kanaron pisze:
25 sie 2020, 18:13
Tak poszło wysepkami do Szybeniku i... kurka silnik zgasł a ja na wysokości jakieś 1000 ft max. Paliwa w jednym zbiorniku mi brakło.
Podobało mi się.
Fajna relacja.
:wszystkook:
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.

ODPOWIEDZ