Nowe forum uruchomione. Proszę się rejestrować.

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

Flight Simulator 2020

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#16

Post autor: PL_kanaron » 26 sie 2020, 20:33

No to zapraszam na wspólne latanie kiedyś :D

I ja mam serio nadzieję, że tego limitu na załączniki to nie ma :D Ani jakiegoś nadpisywania najstarszych bo kurka nie chciałbym stracić całej galerii kokpitu. A w samym tym temacie coś czuję, że w kilkudziesięciu GB to będzie liczone :D

To se postanowiłem teraz Polskę pozwiedzać. Na początku jednosilnikowy turbośmigłowy (brak zdjęć), poleciałem sobie z Pyrzowic na południe. Cel: zalew Goczałkowicki, jakoś tam na południe czy wschód Wisłę znaleźć i Wisłą do morza. No nie pykło. Ale nie z mojej winy. Nad zalew doleciałem i na tym się mój lot skończył. Postanowiłem sobie wcześniej autopilota włączyć żeby mi wysokość utrzymywał a kurs ja sobie sam będę wolantem kręcił. W poprzednim symulatorze tak szło. Teraz musiałem walczyć z wolantem żeby się łaskawie przechylił. Skręciłem nieco w prawo po ciężkich walkach, skierowałem się nad zalew, puściłem wolant i autopilot mi zaczął wywijać fest szybkie beczki w lewo. No wiadomo, konstrukcja nie wytrzymała

Więc ruszam z Pyrzowic dwusilnikowym turbośmigłowym BeachCraftem KingAir prosto na północ. Że to do 35500 ft się wzniosło to jestem pod wrażeniem. Na tej wysokości szybko poszło i się nad morzem znalazłem. Przeleciałem nad Helem i się ustawiłem, pełen złudnej nadziei, do lądowania w Jastarni... Pas zieleni za krótki na taki samolot, walnąłem w drzewa. Było lecieć kawałek dalej...

To dzisiaj patrzę i widzę na mapach, że całe wybrzeże dość zachmurzone. Normalnie na wakacjach to źle, ale teraz dla mnie wręcz przeciwnie :D Zawsze to fajnie polatać w chmurach :D No to biorę Diamonda dwusilnikowego i zaczynam lot z Kaliningradu z zamiarem dolecenia do Szczecina i któregośtam lotniska lub nawet polecieć do Danii. Tak sobie lecę przez te chmury, jest bardzo ładnie, chmury coraz niżej i coraz gęstsze a ja postanawiam włączyć coś co przerażało mnie i moją GTX 1050 od samego początku: ustawienia Ultra :|| Spadek fps zauważalny, ale o dziwo nie było dramatu. Na oko 15-20 fps. W innych grach bym powiedział, że to nie przystoi. Ale tu nie trzeba precyzyjnie celować i nic się szybko nie dzieje. No to zostawiłem te ultra :twisted: Już opanowałem ustawienia, w pobliżu większych miast i przy starcie i lądowaniu warto przejść na nieco niższe żeby się nie rozbić przez 1 fps. Ale tak podczas lotu to ile fabryka dała :mrgreen: Zależnie od pogody oczywiście. W deszczu to lepiej ultra nie... chyba. No ale w każdym razie lecę sobie na tych ultra podziwiając widoczki, odbicia, chmury, wodę, samolot :D
Chyba Malbork wychaczyłem, ale nie jestem pewien, odpływ Wisły, kilka portów, Hel, innego gracza na pasie w Jastarni, który chyba myślał, że ląduję tam i mi miejsce zrobił, no ale nie tym razem i może nie tym samolotem, wydaje mi się, że też za szybki, choć kiedyś spróbuję. Lecę sobie dalej, ładne słońce, jeziorka, warunki IFR i nagle... ostrzeżenie. Niski poziom paliwa :cenzura: No to szukam najbliższego lotniska, Słupsk-Krępa... Się tam kieruję licząc na oświetlony, wyraźny pas, bo w takich warunkach to ja dziękuję... Patrzę jakie tam pasy są i mają dwa. No to jak dwa to może będzie coś przynajmniej jak Muchowiec. Czyli przynajmniej jeden pas betonowy wyraźny, może być bez oświetlenia. Przeleciałem nad lotniskiem nawet się nie orientując... Dwa pasy zieleni, bez oświetlenia. Wokół same pola. Żeby choć dystrybutor paliwa był bo inaczej to mam problem. Ląduję, już na niższych ustawieniach i cud: mają dystrybutor :jupi Tankuję, startuję, wracam nad plażę. Zbliża się zachód to wpadłem na taki dość ciekawy pomysł: plaża szeroka. Czemu by nie wylądować i z plaży zachód oglądać :mrgreen:
Załączniki
Zrzut ekranu (265).png
Zrzut ekranu (264).png
Zrzut ekranu (263).png
Zrzut ekranu (262).png
Zrzut ekranu (261).png
Zrzut ekranu (260).png
Zrzut ekranu (259).png
Zrzut ekranu (258).png
Zrzut ekranu (257).png
Zrzut ekranu (256).png
Zrzut ekranu (255).png
Zrzut ekranu (254).png
Zrzut ekranu (253).png
Zrzut ekranu (252).png
Zrzut ekranu (251).png
Zrzut ekranu (250).png
Zrzut ekranu (249).png
Zrzut ekranu (248).png
Zrzut ekranu (247).png
Zrzut ekranu (246).png
Zrzut ekranu (245).png
Zrzut ekranu (244).png
Zrzut ekranu (243).png
Zrzut ekranu (242).png
Zrzut ekranu (241).png
Zrzut ekranu (240).png
Zrzut ekranu (239).png
Zrzut ekranu (238).png
Zrzut ekranu (237).png
Zrzut ekranu (236).png
Zrzut ekranu (235).png
Zrzut ekranu (234).png
Zrzut ekranu (233).png
Zrzut ekranu (232).png
Zrzut ekranu (231).png
Zrzut ekranu (230).png
Zrzut ekranu (229).png
Zrzut ekranu (228).png
Zrzut ekranu (227).png
Zrzut ekranu (226).png
Zrzut ekranu (225).png
Zrzut ekranu (224).png
Zrzut ekranu (223).png
Zrzut ekranu (222).png
Zrzut ekranu (221).png
Zrzut ekranu (220).png
Zrzut ekranu (219).png
Zrzut ekranu (218).png
Zrzut ekranu (217).png
Zrzut ekranu (216).png
Zrzut ekranu (215).png
Zrzut ekranu (214).png
Zrzut ekranu (213).png
Zrzut ekranu (212).png
Zrzut ekranu (211).png
Zrzut ekranu (209).png
Zrzut ekranu (208).png
Zrzut ekranu (207).png
Zrzut ekranu (206).png

Awatar użytkownika
PL_Andrev
Posty: 499
Rejestracja: 25 gru 2019, 19:24

Re: Flight Simulator 2020

#17

Post autor: PL_Andrev » 26 sie 2020, 23:12

PL_kanaron pisze:
26 sie 2020, 20:33
NSkręciłem nieco w prawo po ciężkich walkach, skierowałem się nad zalew, puściłem wolant i autopilot mi zaczął wywijać fest szybkie beczki w lewo. No wiadomo, konstrukcja nie wytrzymała
:lol
PL_kanaron pisze:
26 sie 2020, 20:33
Obrazek
To jest niezłe. Naprawdę.
Chociaż ten wcześniejszy z refleksem LCD na szybie też mi się podobał.
:ok:
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#18

Post autor: PL_kanaron » 28 sie 2020, 19:05

Odbicie LCD to przykład raytracingu. I jak tylko to zobaczyłem to z krzesła spadłem dlaczego to w ogóle działa. Przeca ja mam GTX 1050. Nie RTX. No chyba, że GTX też potrafi w raytracing... No nic, fpsom i tak to na dobre nie wychodziło

Planuję teraz większe wyprawy w ciekawe miejsca i w nieznane. W nieznane dzisiaj zacząłem. Zainteresowałem się FSEconomy czyli darmowym trybem "kariery". Na początku masa czytania, bez tego nie pójdzie ogarnąć tych wszystkich zawiłości. A potem jakoś idzie. Pierwszy lot wypożyczonym Diamondem DA62 po wschodnich ?wyspach? Kanady
Załączniki
Zrzut ekranu (283).png
Zrzut ekranu (282).png
Zrzut ekranu (281).png
Zrzut ekranu (280).png
Zrzut ekranu (279).png
Zrzut ekranu (278).png
Zrzut ekranu (277).png
Zrzut ekranu (276).png
Zrzut ekranu (275).png
Zrzut ekranu (274).png
Zrzut ekranu (273).png
Zrzut ekranu (272).png
Zrzut ekranu (271).png
Zrzut ekranu (270).png
Zrzut ekranu (269).png
Zrzut ekranu (268).png
Zrzut ekranu (267).png
Zrzut ekranu (266).png

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator
Posty: 678
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:02
Lokalizacja: Będzin

Re: Flight Simulator 2020

#19

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 28 sie 2020, 22:05

A to FSEconomy, to od Microsoftu też jest ? Czy to modyfikacja graczy ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)


Obrazek

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#20

Post autor: PL_kanaron » 29 sie 2020, 12:41

Technicznie rzecz biorąc ani to ani to. Ani od Microsoftu tylko od pasjonatów, ani modyfikacja tylko plugin
Generalnie jest to dość potężne co widać po samej instrukcji: https://sites.google.com/site/fseoperationsguide/. Jedna aplikacja łącząca się z symulatorem będąca interfejsem pomiędzy symulacją a serwerem. Na ich stronie się szuka zleceń, samolotów do wypożyczenia (potem kupienia) które posiadasz w symulacji (samolotów tam jest masa, bo to obsługuje wszystkie symulatory to trza się troszkę naszukać), bierzesz zlecenie analizując czy się opłaca, tankujesz, ładujesz, lecisz, lądujesz, kasę masz. Tylko ogarnięcie kompletnych podstaw trochę trwa, a pominąć tego nie wolno, bo na pierwszym locie stracisz masę kasy. No i oczekiwanie na konto trochę trwa. Normalnie było tak mniej niż dzień, ale teraz wszyscy się ciepli na to, a konta tworzą manualnie. To 24.08 o 16:16 napisałem na forum że konto chcę a dostałem je dopiero 27.08 o 8:46. Ale warto. No i darmowe to jest

I tak na dodatek przelot po wysepkach Wietnamu :D
Załączniki
Zrzut ekranu (301).png
Zrzut ekranu (300).png
Zrzut ekranu (299).png
Zrzut ekranu (298).png
Zrzut ekranu (297).png
Zrzut ekranu (296).png
Zrzut ekranu (295).png
Zrzut ekranu (294).png
Zrzut ekranu (293).png
Zrzut ekranu (292).png
Zrzut ekranu (291).png
Zrzut ekranu (290).png
Zrzut ekranu (289).png
Zrzut ekranu (288).png
Zrzut ekranu (287).png
Zrzut ekranu (286).png

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#21

Post autor: PL_kanaron » 30 sie 2020, 17:24

Jakby coś to dzisiaj se już nie polatam na FSE ani zarejestrować się nie da... Serwery im nie wytrzymały. No nie powiem, szło to dość wolno od początku ale dało przeżyć. Też myślałem, że tak ma być, bo to spore dość jest. No ale teraz już wiem, że po prostu mieli oblężenie. Może się szybko uwiną...

No ale całe szczęście, że im nie wywaliło wczoraj jak leciałem... Note to myself: nie latać tyle. Nigdy nie wiadomo czy nie wywali...

No dobrze, wziąłem bardzo dochodowe zlecenie wczoraj (nie wiem skąd i dokąd dokładnie, bo serwery, to logów nie sprawdzę). Jakieś 10000$. 5 vipów. Jakieś 750 nm. I do tego Diamond DA62 jest na miejscu. Szybko kalkulacja: 150kt na wysokości 15000ft to będzie jakieś 200kt GS. Niemal 4 godziny lotu... Jakieś 350$ za wypożyczenie na godzinę. To licząc kołowania, wznoszenie, itp to tak ze 1500 1600$ będzie. Bonus odległości 35$ za 100nm. Tak czy siak zarobek na czysto będzie spory. No a ile ja przelecę? No z 1000+nm to tam jest. Tylko zatankować do pełna. To teraz kolejna kwestia: czy jak zatankuję do pełna czy pomieszczę 5 pasażerów? Czy może przekroczę MTOW. Pomieści się. I kolejna kwestia: czy na lotnisku docelowym jest dostępne do tankowania paliwo do tej awionetki? Bo jak nie to następny wypożyczający może mieć problem. Choć ze 30 galonów powinno jeszcze w zbiornikach zostać, no ale lepiej takie długie loty to planować żeby mieć opcję potem zatankować. Ostatnia sprawa: jaki jest czas wypożyczenia samolotu? 6h to luz. No to ładujemy i lecimy. I pierwsza kwestia jakiej nie sprawdziłem: jak długi pas jest potrzebny na niemal całkowicie wyładowanego Diamonda DA62? I jaki jest pas na lotnisku... A już raz ten błąd popełniłem... No nic, pasażerowie załadowani, trzeba próbować, może się uda. Za pasem kawałek pola, droga i las. Czyli w najgorszym wypadku bida będzie. A pas też niezbyt długi. No dobra, pasy zapięte, hamulec zaciągnięty, pełny ciąg i czekam aż się silniki rozkręcą. Klapy podniesione dla zmniejszenia oporu. Silniki rozkręcone, hamulec zwolniony i powoli się rozpędzam. Bardzo powoli. 100kt po pokonaniu około 75% pasa... No bida. Klapy take off i trzeba by pomyśleć o rotate. Jakby tego było mało to na drodze za pasem mi się akurat teraz pojawiła ciężarówka... No dobra, ostro ciągnę drążek do siebie, nad drogą przeleciałem ledwo, prędkości nieco wytraciłem, wysokość równa z drzewami... Jakim cudem drzewa nie ściąłem to nie wiem, jakoś się udało. Szkoda, że nie jest zaprogramowany krzyk pasażerów, bo by pewno był :mrgreen:
Powoli wznoszę się na te 15000, potem 16000ft. Przelatuję nad Dallas, pioruńsko duże miasto. I dużo lotniska mają. Ale ciekawych tras rowerowych to tam nie widziałem. Za miastem same pola... Lasów tyle co nic. W ogóle jakoś lecąc tą trasę mało lasów przy miasteczkach czy nawet wsiach widziałem. Nic tylko pola. I jakieś kółka, czort wie co to. Potem bagna chyba. To też średnio na wyprawę rowerową... No nic, lecę dalej, pogoda się psuje, między chmury się zmieściłem, ładne chmury
Później się zorientowałem, że mam możliwość zobaczyć moją trasę na mapie to zdjęcie zrobiłem. Przyznam, długa trasa
No i przyszła pora na lądowanie, znowu lotnisko bez kontroli. W środku niczego. Pola, parking, droga, lotnisko

Na koniec jakieś 7500$ na rękę wyszło. Nieźle biorąc pod uwagę, że poprzedni lot to tylko 500$ na czysto. Ale do 1000000$ żeby samolot kupić to jeszcze troszkę mam :D
Załączniki
Zrzut ekranu (317).png
Zrzut ekranu (316).png
Zrzut ekranu (315).png
Zrzut ekranu (313).png
Zrzut ekranu (312).png
Zrzut ekranu (311).png
Zrzut ekranu (310).png
Zrzut ekranu (309).png
Zrzut ekranu (308).png
Zrzut ekranu (307).png
Zrzut ekranu (306).png
Zrzut ekranu (305).png
Zrzut ekranu (304).png
Zrzut ekranu (303).png
Zrzut ekranu (302).png

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator
Posty: 678
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:02
Lokalizacja: Będzin

Re: Flight Simulator 2020

#22

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 30 sie 2020, 17:47

:punk

a jest tam kompresja czasu, czy na żywo musisz te 4 godziny przesiedzieć przed kompem ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)


Obrazek

PL_kanaron
Posty: 424
Rejestracja: 24 gru 2019, 20:04
Lokalizacja: Katowice

Re: Flight Simulator 2020

#23

Post autor: PL_kanaron » 30 sie 2020, 18:59

Jedyna kompresja jaką znalazłem to opcja przeskoku do jakiegoś momentu jak podejście. Ale cholibka, po co przyspieszać takie widoczki? :D Znaczy nie mówię, że większość widoków na tej konkretnej trasie była ciekawa... Same kółka i pola. Ale jakbym przyspieszył tobym nie wiedział, że widoczki tam są beznadziejne :|| A czy kompresja jest to nie wiem, nie szukałem. Zwykle jak lecę to lecę całość. Dodatkowo przy FSE to przyspieszanie byłoby raczej złe. Jak dobrze rozumiem czas wypożyczenia jest liczony w czasie rzeczywistym. No to przelecieć 700 nm, normalnie 4h a zapłacić za wypożyczenie jak za 20 minut. Troszkę niefajnie. Pół biedy jak samolot należy do nikogo (ale nawet taki może być kiedyś wystawiony na sprzedaż), ale jak pożyczasz od innego gracza... No niefajnie

Na poprzednim symulatorze z kokpitem też nie przyspieszałem czasu (chyba raz tylko jak źle policzyłem czas lotu i czas jaki mam) bo tam latałem na modzie FS Passangers gdzie się dostawało bonusowe punkty za lot bez kompresji. Kasy chyba też wtedy więcej było. Także ja tam jestem przyzwyczajony :D

ODPOWIEDZ