Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"

Post autor: PL_CMDR Blue R » 19 maja 2023, 16:13

Od wschodu nadleciały cztery samoloty. Dwa z nich zakręciły w powietrzu krąg, a dwa następne podeszły do lądowania. Oba nosiły oznaczenia 122 eskadry myśliwskiej. Pierwszy z nich lądował gładko i pewnie. Pilot drugiego podszedł dość ostrożnie, jakby bał się tego lądowiska przelatując nad lotniskiem, przyglądając się drzewom i zataczając drugi krąg do lądowania.. Pierwsza z maszyn, Biała 5, zatrzymała się w pół drogi do hangaru, gdzie uzupełniali paliwo, a jego pilot wykorzystał pęd maszyny, aby ją odwrócić. Gdy druga maszyna lądowała, plutonowy Markiewicz, pilot pierwszej maszyny, wysiadł już z niej z pomocą mechaników i podszedł do Tomasza, zasalutował i już miał coś mówić, gdy jego wzrok spoczął na odwróconej RWD, przy której majstrowali mechanicy. Plutonowy wydawał się przestraszony widokiem, gdy odezwał się:
-Panie poruczniku! Co się stało z porucznikiem Skibińskim? Żyje?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 maja 2023, 22:42

Diabli złego nie biorą - znaczy się oczywiście że żyje. Nic mu nie jest - zdrów jak ryba. Ale skupcie się na zadaniu i meldujcie.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 19 maja 2023, 23:17

-No, panie poruczniku... Pan porucznik Skibiński nie przekazał wam rozkazów? Kapitan Jasionowski od dwóch godzin wydeptuje podłogę, a od Zasadzki nie ma wieści....
Wtedy zatrzymał się drugi samolot, Biała 2, samolot podporucznika Edwarda Pilcha, zastępcy dowódcy 122 eskadry, który we własnej osobie, zaczął wysiadać z samolotu.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 maja 2023, 18:28

Rozkazy dostałem - są w trakcie wykonywania. No ale widzę, że dowództwo zaraz samo przejmie kierowanie.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 21 maja 2023, 20:13

-Kocur! - powiedział Edward, podchodząc do Tomasza - Co tu u was się dzieje? Bronek przepadł jak kamień w wodę?
Plutonowy, wskazał na RWD i już miał się odzywać, ale zauważył, że Edward nie zwrócił na niego uwagi. Edward kontynuował:
-W Balicach wyczekiwaliśmy na was, ale właśnie opuszczamy lotnisko i wysłano mnie, aby dowiedzieć się, co się stało.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 maja 2023, 20:18

Witam podporuczniku, dobrze Was widzieć :cool: .

Komunikacja szwankuje. Bronek dotarł do nas kilka godzin temu. Niestety jedyny dostępny klucz nie był gotowy do ewakuacji, a RWD miało problemy z lądowaniem.

Ewakuacja jest w toku. Pierwszy rzut pojechał. Rano Klucz 2 PZLów plus RWD wraz z obsługą naziemną rusza do Krakowa. Ale widzę, że znowu jakieś zmiany.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 21 maja 2023, 21:14

-Nie ma żadnych zmian, nie licząc braku kontaktu z wami. Spodziewaliśmy się was najpóźniej godzinę temu, aby przez radio przekazać wam, gdzie lecieć. W każdym razie możecie teraz kierować się prosto do Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku... To my będziemy ruszać... Rozumiem, że o Mietku wam informacje Bronek przekazał.... RWD widzę... Czyżby problemy z drzewami? Zalesione tutaj, że ciężko wylądować.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 maja 2023, 21:22

RWD dostał się w pole ostrzału naszych wojsk. No i opona poszła w strzępy, więc i lądowanie nie wyszło.

Ale rozumiem - jutro rano nasze samoloty polecą do Aeroklubu. Także obsada naziemna tam się uda.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 21 maja 2023, 21:24

-Jasne. To my lecimy... - dał znać plutonowemu, aby wsiadał do maszyny - Ah, jeszcze jedno, bo Walerian będzie pytał. Co jest uszkodzone w "jedenastkach"? Znaczy czy wyrobicie się na pewno do rana, czy możliwe są opóźnienia, bo nie będziemy mogli wydzielić sił, aby znów tu przylecieć zapewne?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 22 maja 2023, 11:10

Praktycznie są gotowe. Nie przewiduje opóźnień. Czekam tylko na RWD. Rano wylatujemy.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 22 maja 2023, 13:05

-To tego RWD jak coś zostawcie z mechanikami, jakby się nie udało do jutra naprawić, potem może dołączyć. - powiedział Edward - A jakby była szansa, aby jeszcze dziś myśliwce doleciały, ułatwiłoby nam to planowanie. Wiecie, bez kontaktu, to nie wiadomo, co się z nimi dzieje, a jak będą już w Pobiedniku, to nie trzeba będzie zgadywać, czy w nocy ktoś was nie zaatakował. Więc do zobaczenia - powiedział wsiadając do samolotu - Na nas już czas.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 23 maja 2023, 8:35

Ok powodzenia. Jutro z rana na pewno przylecimy. Chcę dopilnować reolakacji.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 23 maja 2023, 9:56

Edward wsiadł do samolotu i wraz z plutonowym wystartowali, dołączając do samolotu, który pozostał w górze, po czym razem odlecieli na wschód.

Tomasz spojrzał na Zasadzkę. Dwie maszyny były gotowe, Andrzej ze skrzydłowym czekali w gotowości. Poza tym z pilotów został tylko on i Skarbek, gdyż pozostałych zabrał Bronek z konwojem, aby nie zabierać mechaników. Mechanicy pracowali przy RWD, a poza tym w Zasadzce zostali już tylko żołnierze z dywizji podhalańskiej. No i paliwo do wywiezienia którego potrzeba było powrotu ciężarówek... Do tego obrazu nie pasował żołnierz, któremu jeden z mechaników pokazywał Tomasza.

Gdy Tomasz ruszył w jego stronę, żołnierz również podszedł do niego, zasalutował i zameldował:
-Panie poruczniku. Major Fieldorf wysłał mnie z meldunkiem dla porucznika Skibińskiego. Powiedziano mnie, że go nie ma i mam meldunek złożyć panu.
Tomasz potwierdził, choć nie miał pewności, kim w okolicy jest wspomniany major i żołnierz zaczął meldunek:
-Połączenie kolejowe z Katowicami jest przerwane, ruch kolejowy jest utrudniony. Nie mamy możliwości przejęcia waszej cysterny. Major kazał przekazać, że jak możecie pobrać jak najwięcej paliwa, nie trzeba będzie go wylewać w przypadku wycofywania.
Najwyraźniej major był jakimiś kwatermistrzem lub osobą odpowiedzialną za zaopatrzenie.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 23 maja 2023, 12:53

Postaramy się zabrać jak najwięcej paliwa. Czekamy na powrót ciężarówek z beczkami. Reszta będzie do wylania niestety.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 23 maja 2023, 13:17

-Tak jest, panie poruczniku - powiedział żołnierz - Major mówi, że zrobiłby więcej, ale Hitlerowcy atakują wszystkie mosty i pociągi i.... - spojrzał na odlatujące samoloty -W zasadzie chciał powiedzieć, że nie widział w powietrzu żadnego polskiego samolotu, ale to chyba nieaktualne. To będę wracać, panie poruczniku, chyba, że chce pan, abym coś przekazał jeszcze majorowi?
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ