Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 09 lut 2023, 18:03

Bronek da sobie radę jeszcze parę minut.

Podchodzę do porucznika. Salutuje i podaję rękę na powitanie.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

LudwikG

Post autor: LudwikG » 09 lut 2023, 18:37

Również salutuje i odwzajemniam uścisk dłoni.
- Serwus poruczniku ! No...no ... pięknie się tu urządziliscie. Powiedz Kocur jak się czujesz i jak sobie tu radzicie. Pracy widzę macie w bród.
Proszę.
Ludwik wyjmuję z kieszeni kopertę z rozkazami.

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 09 lut 2023, 18:52

Przyjmuję kopertę z zaciekawieniem.

A dzięki, czuję się dobrze, tak jak się może dobrze czuć kot któremu zabroniono używać pazurów, a dodatkowo, myszy są dwa razy szybsze niż go uczono. No ale nic na to nie poradzę teraz.

Ważne że w końcu dotarły rozkazy. Widzę ze i broń jest także i kasa ? Pewnie na wypłatę żołdu. Chyba że Ty mnie powiesz czego się mogę spodziewać w tej kopercie, jakieś przecieki z Krakowa ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

LudwikG

Post autor: LudwikG » 09 lut 2023, 19:31

- Rozumiem was poruczniku , ale istotne jest że coś robimy. Niestety nie wiem co jest w kopercie i jakie macie rozkazy.

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 09 lut 2023, 19:39

W każdym razie dzięki za przesyłkę. Jak będziesz wracać, to zabierz proszę naszą analizę wrogich lotów z powrotem do dowództwa. Może im się przydać.

Otwieram kopertę i czytam rozkazy.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 09 lut 2023, 19:51

Tomasz odszedł na bok i wyciągnął rozkazy. Nie było to jednak to, czego się spodziewał. Dowódca lotnictwa armii Kraków, pułkownik obserwator Stefan Sznuk, nakazywał w nim przejście Zasadzki na wyższy poziom gotowości do wojny, rozpoczynając od środy 30 sierpnia 1939 roku. Wszystkim pilotom miała być wydana broń przyboczna (pistolety ViS), przepustki miały być wstrzymane, a Tomasz uzyskiwał zwiększone uprawnienia w celu zaprowadzenia porządku (mógł prowadzić sądy wojenne, ale bez prawa orzeczenia kary śmierci), czy też działalności zasadzki (osoby z jego uprawienia mogły min. rekwirować pojazdy, rowery, choć dalej wskazane było, aby robić to "jeżeli możliwe" w koordynacji z wojskowym komendantem miasta"... Dalsza część rozkazu, była w zasadzie poinformowaniem o uznaniu przez sztab możliwości wybuchu wojny w najbliższym czasie za bardzo wysokie i polecenie, aby Zasadzka była w gotowości do przejścia do prowadzenia działań wojennych w każdej chwili. Nie było to to, czego Tomasz się spodziewał.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 09 lut 2023, 19:54

Echhh. No tak czyli wojna się jednak rozpocznie. Na razie dzień ma się toczyć wg harmonogramu, wieczorem zrobię odprawę.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 09 lut 2023, 20:00

Żołnierze, którzy pilnowali skrzyni z bronią, widząc, że oto nadeszła pora, podnieśli skrzynie i zapytali:
-Gdzie ją mamy postawić, poruczniku?
Ludwik tymczasem wydobył z torby plik dokumentów. Tomasz już z tej odległości widział, że były to dokumenty przekazania broni i pieniędzy, które musiał wypełnić, a potem zabrać do Krakowa. Jeżeli teraz kogoś w Zasadzce brakowało Tomaszowi, to adiutanta, który mógłby zająć się tymi sprawami.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 09 lut 2023, 20:02

No to zabieram się za to. Sprawdzam czy dokumenty zgadzają się że stanem faktycznym. Jeśli jest ok to podpisuję.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 09 lut 2023, 20:35

Przenieśli się do biura Tomasza, gdzie przez dłuższy czas zamykali kwestie formalne. Stos dokumentów zmniejszył się wreszcie do zera, gdzie ostatnim dokumentem było potwierdzenie przekazania pieniędzy na wypłaty oraz zaopatrzenie zasadzki w żywność. Ludwik przy Tomaszu otworzył skarbonkę i dwukrotnie przeliczyli pieniądze, a ponieważ wszystko się zgadzało, Tomasz mógł wypełnić ostatni druk i odłożyć go na bok, na stos dokumentów dla podporucznika Gwarczyńskiego. Ludwik wziął przygotowany dokument w którym przekazywano mu dokumentację, przeczytał i złożył podpis, a dwaj żołnierze zaczęli zabierać dokumenty.
PL_CMDR Blue R (Finek)

LudwikG

Post autor: LudwikG » 09 lut 2023, 20:41

- Tomaszu nie będę zabierał więcej waszego czasu , a i mój jest ostatnio na wagę złota , gdy okazuje się że doba jest taka krótka , a zadań do wykonania mnóstwo.
Broń naszego nieba i nie dajcie się tu !
Mam nadzieję że przed wojna jeszcze się zobaczymy.

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 10 lut 2023, 11:16

Powodzenia. Salutuję i podaję rękę.

Czas wracać do Zasadzki.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 10 lut 2023, 13:35

Tomasz odprowadził do samochodu Ludwika, dostrzegając, że był także z nimi szeregowy Arabski, który został przy samochodzie. Fiat Łazik ruszył i odjechał z lotniska, gdy do Tomasza podszedł Bronek:
-Coś nowego w rozkazach, Kocur?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 10 lut 2023, 13:57

Coś chyba zacznie się wkrótce. Czytaj.

i podaję mu dokument z rozkazami.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 10 lut 2023, 15:04

Bronek przelatywał po literach i nagle zaczął na jego twarzy pojawiać się uśmiech:
-O... To rozwiąże... no, no... - oddał Kocurowi dokument i powiedział - Kocur, jutro potrzebuję udać się rano do komentanta miasta. Skoro ogłaszają mobilizację, to zgłoszę mu nasze zapotrzebowanie.
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ