Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 28 lut 2023, 18:05

:eek

Mercedesem po ziemniaki :eek .

No dobra, niech będzie. Chociaż jak przyjedzie ktoś z Rakowic, to niech niech ten wóz nie stoi na widoku.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 28 lut 2023, 18:24

9:15
Mercedes robił chyba piąte kółko wokół pola startów. Tomasz spojrzał jak samochód, podskakując na nierównościach, znów zbliża się do budynku, a stojący na progu samochodu mechanik machał czapką. Bronek chyba trochę przesadził. Gdy Tomasz wyszedł, aby mu zwrócić uwagę, zastał Bronka patrzącego na oddalającego się Mercedesa.
-Jak dzieci. Daj nową zabawkę i... - wskazał dłonią na jadących Mercedesem i dodał - Fiatem też można się było przejechać. Skoro o tym mowa. Jest pierwsze zadanie dla Czarnej 1. Za godzinę mechanicy jadą po choinki. Drwale pojadą Mercedesem, więc będzie więcej miejsca na drzewka na Fiatach.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 28 lut 2023, 18:30

Niech mają zabawę. W tych trudnych czasach, odrobina radości dobrze zrobi naszemu oddziałowi. Ale my Bronek wracamy na ziemię. Zasadzka nadal trwa.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 28 lut 2023, 18:36

10:30
Na lotnisku zrobiło się pusto. Mechanicy pojechali po choinki, zabierając też pilotów. W zasadzie poza wartownikami, został tylko klucz Skarbka, czekającego na sytuację alarmową, trzech mechaników, dyżurny przy telefonie i wartownicy. No i Tomasz.
Szef warty zatrzymał się przy biurze Tomasza i widząc, że ten odkłada raporty, zagadał:
-Się pusto zrobiło, poruczniku.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 28 lut 2023, 18:55

Cieszmy się tym pozornym spokojem, bo nie znasz dnia, ani godziny :cool:

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 28 lut 2023, 19:31

O dziwo spokój był tym, czego Tomasz potrzebował. Cisza, spokój, nostalgia... Dobra kawa, gazeta... i wizja powietrznych pól minowych na stronie 7....

Obrazek

Pewnie Bronek by się tym zainteresował, ale obecnie latał gdzieś nad Cieszynem.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 28 lut 2023, 19:50

Hmmm, dziwne. Chociaż czemu nie. Taki miny, poniżej swego poziomu, chronią przestrzeń linkami lub łańcuchami. Tylko, ile ich trzeba by było żeby zabezpieczyć granicę ??

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 28 lut 2023, 20:07

Im Tomasz wchodził bardziej w gazetę, tym obraz był coraz straszniejszy...

30-8 Co tam w Gdańsku.jpg
30-8 Zamachy i dywersje.jpg

Będzie wojna. Krzyczały gazety. Nagle wzrok Tomasza spojrzał na wpis "Karabinami maszynowymi zmuszają do dywersji". Nie wiedząc czemu Kocur zobaczył Franciszka Kanarona, jak przekracza granicę Rzeszy... a potem pod lufą karabinu maszynowego wkłada polski mundur, aby wracać do kraju. Czy tak było naprawdę, czy to tylko umysł starał się ratować obraz podchorążego jak tylko mógł...

Z zamyślenia wyrwał Tomasza klakson Mercedesa, który właśnie zajechał pod Aeroklub. Piloci, którzy mieli mieć o 12:00 dyżur właśnie wysiadali z niego, kierując się na stołówkę. Tomasz spojrzał na zegar. 11:37. Należało przygotować się do lotu.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 28 lut 2023, 20:10

Achh. Nie ma co. Trzeba robić swoje. Teraz czas na lot.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 28 lut 2023, 20:18

Gdy Tomasz wsiadał do samolotu, Bronek podchodził do lądowania. Podchorąży Skarbek pełnił chwilowo dyżur na "centrum dowodzenia" i dał ręką znać Tomaszowi, że wszystko jest w porządku. Zapowiadał się, zwykły rutynowy lot.

Lot 45/08/39 zakończył się bez kontaktu z nieprzyjacielem, jakby po porannym zamieszaniu przeciwnik postanowił zrobić sobie wolne. Na kolejny lot poleciał podchorąży Skarbek. I ledwo wzniósł się na 5 kilometrów, gdy zadzwonił telefon.
-Mamy intruza. Wysokość 5 kilometrów. Leci od strony Frydeka ku Cieszynowi.
A w okolicy Cieszyna powinien być właśnie teraz Mikołaj.

30-08 1510.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 01 mar 2023, 9:27

Kieruję go na przechwycenie Intruza.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 mar 2023, 10:16

Dość szybko Tomasz uzyskał meldunek.
Intruz leciał wyżej o kilkaset metrów. Niestety dostrzegł zbliżający się myśliwiec i natychmiast zawrócił. Co ciekawe, było to najkrótsze naruszenie przestrzeni w Zasadzce z jakim mieli do tej pory do czynienia. Jakby tylko klucz Skarbka był trochę wyżej, to nawet by udało się oddać strzał ostrzegawczy...

30-08 1512.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 01 mar 2023, 10:36

Standardowa procedura - dolecieć do granicy, odczekać aż Intruz zniknie z pola widzenia i wracać na trasę patrolu.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 mar 2023, 12:18

I znów nastąpił spokój. Patrol Skarbka zakończył się bez dalszych incydentów. Tomasz mógł w spokoju dokończyć to, co zaczął, bez pośpiechu zjeść obiad oraz dokończyć lekturę. W dziale gospodarczym wspominano o produkcji myśliwców we Francji.

Obrazek

Lekturę przerwał odgłos ciężarówek. Na teren aerokluby wjechały właśnie ciężarówki, wwożąc całe stosy drzew. Nie były to zbyt duże choinki, po prawdzie większość z nich zmieściłaby się w pokoju. Wrócił także Mercedes, który kursował w jedną i drugą stronę, a sierżant Bartecki który go opuścił zaczął dyrygować, jak ustawiać kępki drzew na terenie aeroklubu, aby jednocześnie zakrywały samoloty, miejsca postoju, a jednocześnie były łatwe do usunięcia. Zaczęli także wyciągać gałęzie, którymi okładali stojące w gotowości samoloty. Bronek spojrzał na te prace i powiedział:

-Jak skończą trzeba będzie przelecieć się i zobaczyć, jak to wygląda z góry, "Kocur".
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 01 mar 2023, 15:10

Sprawdzimy. Jak będzie ok to trzeba będzie Barteckiemu nową sprawność przyznać - leśnika :lol

Obrazek

ODPOWIEDZ