Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R3 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Pod Lublinem

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R3 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Pod Lublinem

Post autor: PL_CMDR Blue R » 23 sty 2024, 15:31

-Tak, amunicja... - powiedział kapitan i odciągając na bok Tomasza powiedział - Słyszałeś o Feliksie? Nie znaleźli go. Ba, nawet nie dotarli w pobliże. Wojsko się wycofało już, wysadzili most. Feliks spadł na ziemi niczyjej.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 24 sty 2024, 15:48

To dlatego nie było go w szpitalu. Psia krew. Oby miał głowę na karku to wyjdzie z tego.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 24 sty 2024, 18:04

-Oby, bo sytuacja nie wygląda dobrze. - kapitan wziął mapę i zaczął pokazywać Tomaszowi - Naczelny Wódz wspomniał o walkach pod Łodzią, Tomaszowem i Piotrkowem. Nasi walczą na zachód od Tarnowa... A na północy wspomniał o linii Toruń-Płońsk przez Sierpc.. I pod Różanem! . To mniej niż 100 kilometrów od Warszawy...

Obrazek

-Lotnictwo z Pomorza wycofuje się w te okolice. Samoloty, bo rzut kołowy... sami pamiętacie ile wy z Krakowa jechaliście.... Pułkownik i sztab armii Lublin, którą generał Piskor* formuje rozkazali dokonać zwiadu nad Wisłą. Porucznik Skibiński poleciał tam, gdzie spadł Feliks. Powiedział, że da znać, gdzie są Niemcy. Niemniej ważne jest to, co dotyczy ciebie teraz... W powietrzu jest Ludwik z Marianem. Weźmiecie Janka i zmienicie ich tak za godzinę... albo szybciej, jak coś wykryją... Janek poleci na ósemce.

Obrazek

Nasz obszar to Iłża-Solec-Warka... Ale trzymamy się z dala od Dęblina i Puław. Tam strzelają do wszystkich... A tu są trzy radiostacje. Kazimierz Dolny, Józefów, Garbówka. Pomogą wam z naprowadzaniem, jak coś zobaczą. Niemniej, jak widzicie są po naszej stronie Wisły. Więc tylko jak coś poleci na Lublin pomogą... Bo bombardowania mostów, to zauważą, gdy te już nastąpią. No i pamiętajcie o kolegach z Pomorza. Nie każda zbliżająca się formacja to wróg... I tu się robi problem. Paliwo. Nikt z Lublinie nie wie, gdzie jest nasze paliwo, a to pod Dęblinem jest dla Naczelnego Wodza. Zaraz ten sam problem będą mieli i Pomorscy... a tylko nasze ciężarówki mogą coś wozić... Na dziś mamy paliwo, ale kto wie, co będzie jutro. Dlatego ... - westchnął - ... nie podnoście alarmu, że ktoś się zbliża. Bo jak to będą nasi, to tylko zużyjemy niepotrzebnie paliwo. A jak go dużo dziś nie zużyjemy, to dłużej będziemy mogli operować, zanim przybędą dostawy. Pułkownik walczy w Lublinie, aby zorganizować dla nas paliwo, ale na razie... - rozłożył ręce - Kazał podstawić samochody, aby zabrać co tylko się nawinie, bo paliwo jest dla nas, a po godzinie okazuje się, że jednak go nie ma... Będzie dla nas, zabierzemy, okaże się, że nie dla nas? To oddamy następne dla nas, a my to będziemy mieli... Taka partyzantka w Lublinie...

*Tadeusz Piskor jest (był) Inspektorem Armii
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 sty 2024, 12:00

Mowicie: "nie podnoście alarmu, że ktoś się zbliża. Bo jak to będą nasi, to tylko zużyjemy niepotrzebnie paliwo". Rozumiem, ze jak ktoś się zbliża mam rozpoznać i dopiero meldować ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 25 sty 2024, 14:21

-Nie. Macie meldować, ale bez podnoszenia alarmu. Przecież jak to szkopy, nie będzie czasu na składanie pełnych meldunków. Ale zamiast "bombowce lecą na Puławy, są nad Zwoleniem", to zameldujcie o nierozpoznanych bombowcach... chyba, że rozpoznacie, że to Niemcy, to inna sprawa... Walerian nie chce, abyśmy stanęli przez brak paliwa... jak dostaniemy uzupełnienia, wrócimy do normalnego działania, ale rozumiecie, Kocur, sytuacja jest alarmująca...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 sty 2024, 15:02

ok jasne. Szykuję się zatem do lotu.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 25 sty 2024, 18:57

O 6:30 Tomasz z kapralem Janem Kremskim wystartowali na patrol, a w dyżurze czekał "Święty" z szeregowym Arabskim.

Godzinę później o 7:53 Tomasz leciał z Warki w kierunku linii kolejowej Radom-Puławy. Rozproszone chmury na wysokości 2-3 kilometrów służyły za naturalne schronienia, ale też osłaniały samoloty wyżej i niżej przed obserwacją. Kocur musiał trzymać się tego pułapu i raz sprawdzać powyżej chmur, a raz powyżej. I właśnie teraz, gdy wyłonił się zza jednego pierzastego obłoku, dostrzegł lecący na podobnej wysokości samolot lecący w kierunku Puław... Tomasz widział tylko jednego, co już samo w sobie było nietypowe...

0709 - 0753 - Bombowiec.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 26 sty 2024, 7:36

Albo nasz, albo jakiś rozpoznawczy Niemiaszek.

Melduję o niezidentyfikowanym samolocie i kieruję się na niego by go sprawdzić.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 26 sty 2024, 11:22

Tomasz zbliżał się do samolotu, który zaczął ustawiać się do niego ogonem, utrudniając identyfikację, a jednocześnie wystawiając w stronę Tomasza tylnego strzelca... podejście od tyłu było proszeniem się o kłopoty, ale Tomasz mógł obniżyć lot jeszcze bardziej i znaleźć się poniżej maszyny... albo wręcz przeciwnie... wznieść się i spróbować przyjrzeć mu się z góry...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 26 sty 2024, 11:42

Wznoszę się by zidentyfikować go z góry.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 26 sty 2024, 17:46

Tomasz wzniósł się, trzymając z oddali poza zasięgiem karabinu po prawej stronie. Gdy zbliżył się, pochylił maszynę, aby lepiej się przyjrzeć i z góry mógł dostrzec... brak jakichkolwiek oznaczeń, a jedynie kamuflaż... Na dodatek samolot lecący na tle ziemi zlewał się z nią, niemniej wyglądał na Karasia... Choć jednocześnie Tomasz nie miał 100% pewności, czy to tylko mu się nie wydaje...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 27 sty 2024, 19:25

czyli nasz, Niemca bym z pewnością rozpoznał. Wracam do standardowego patrolu i przekazuję informację o Karasiu.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 27 sty 2024, 20:24

10:00
Tomasz zapisał w zeszycie ewidencyjnym lot, zostawiając puste miejsce na uwagi. Wpisywanie spotkania z Karasiem byłoby równie istotne, jak wpisywanie, że zobaczył stado dzikich gęsi. Wówczas do Edwarda Pilcha, któremu Tomasz oddawał zeszyt podszedł Tadeusz, przygotowany do lotu i powiedział:
-Dziś ja wezmę więcej patroli. Porucznik Kazański ma już dość lotów, nie mogę być gorszy od swojego zastępcy - powiedział uśmiechając się w stronę Kocura. - Porucznik Kazański poprowadzi samoloty w razie alarmu.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 28 sty 2024, 15:54

Ja mam dosyć ??? Absolutnie !!! Ale niech będzie - pozostaję w alarmie.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 28 sty 2024, 16:26

(W myślach, czy protest?)
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ