Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej
Moderator: PL_CMDR Blue R
-
PL_CMDR Blue R
autor: PL_CMDR Blue R » 21 mar 2024, 17:46
Rozdział III: Pod Lublinem
8 września 1939, 17:30, lwowskie lotnisko Skniłów
Pierwsze wrażenie nie było dobre. Nad lotniskiem unosił się dym z miejsc, gdzie jeszcze tliły się zrujnowane budynki. Pole startowe wyglądało na zryte bombami i nigdzie nie było widać śladów samolotów. Im Stanisław był bliżej bramy, tym bardziej żałował, że wybrał się tutaj. Skoro nie było widać tutaj śladów bytności lotnictwa, o znalezieniu samolotu lecącego do Lublina można było zapomnieć... Gdy Żwirko zbliżył się do bramy, zaświtała iskierka nadziei. Ze stróżówki wyszedł żołnierz i spojrzał w stronę zmierzającego w jego stronę Stanisława, co świadczyło, że miejsce nie zostało całkowicie porzucone...
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
PL_Qbik
Żwirko dotarł do bramy i po okazaniu dokumentów zapytał wartownika jak dotrzeć do dowództwa lotniska. Miał nadzieję, że takowe się gdzieś tutaj znajduje. Miał również nadzieję, że spotka kogoś znajomego, kto będzie chciał z nim porozmawiać i być może nawet pomóc.
Kilo wody pod stopą!

-
PL_CMDR Blue R
autor: PL_CMDR Blue R » 22 mar 2024, 20:34
Żołnierz wydał się zaskoczony.
-Dowództwa lotniska? - powiedział - Tu nikogo nie ma. Lotnisko zostało zbombardowane i chwilowo jest nieczynne. Czy chodzi panu o pułk lotniczy? Jeszcze przed wojną odlecieli, a reszta maszyn wczoraj po kolejnym nalocie.
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
PL_Qbik
- Czyli co: nikogo - nikogusieńko?! Tylko wartownicy? Żadnego pilota? Żadnego samolotu? Szlag! A miałem nadzieję, że załapię się na jakiś kurs do Lublina... Wiecie, do jednostki chciałem wrócić. Szlag!
Kilo wody pod stopą!

-
PL_CMDR Blue R
autor: PL_CMDR Blue R » 24 mar 2024, 17:52
-Do Lublina? - wartownik powiedział - Nie łatwiej będzie dostać się tam pociągiem? Bo stąd wszyscy na zachód odlecieli, na lotniska polowe.
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
PL_Qbik
- No dobra... - Żwirko nie miał zamiaru dyskutować z brutalną prawdą spływającą z ust wartownika - Skoro WSZYSCY stąd odlecieli to raczej jest pewne, że łatwiej będzie dostać się tam pociągiem... Dziękuję żołnierzu. W takim razie wracam na dworzec.
Kilo wody pod stopą!

-
PL_CMDR Blue R
autor: PL_CMDR Blue R » 25 mar 2024, 21:37
Gdy Żwirko się odwracał, żołnierz zapytał:
-A jakiej jednostki pan szuka, poruczniku? Oni tu byli? Bo jak tak, to sierżant Walczak wie, gdzie są.
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
PL_Qbik
Żwirko odwrócił się z powrotem i znów podszedł do wartownika.
- Właściwie nie szukam, bo dostałem informację gdzie są... właściwie szukam tylko sposobu, aby się tam dostać... ale co mi szkodzi pogadać? To gdzie ten sierżant Walczak siedzi - wskażecie mi drogę, żołnierzu?
Kilo wody pod stopą!

-
PL_CMDR Blue R
autor: PL_CMDR Blue R » 27 mar 2024, 17:20
(chwilę później)
Sierżant zasalutował Stanisławowi i wysłuchawszy Żwirka powiedział:
-Panie poruczniku. Jednostki frontowe odleciały stąd jeszcze w sierpniu, gdzieś w okolice Łodzi.. Kilka dni temu przyleciały tu samoloty ewakuowane z różnych warsztatów, zakładów, szkół i niefrontowych oddziałów. Było tam też kilku myśliwców, ale nie mieli amunicji, gdy stąd odlatywali. Jak pan chce u nich spróbować szczęścia, to udali się do Gródka Jagiellońskiego, kawałek stąd na zachód. Nie wiem dokładnie gdzie, ale sądzę, że łatwo tam będzie ich znaleźć...
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
PL_Qbik
- Czy wśród tych pilotów był ktoś ze 121 Eskadry Myśliwskiej III dywizjonu myśliwskiego 2 pułku lotniczego? Albo ktoś, kto miał do nich polecieć? - Żwirko powoli tracił nadzieję na dowiedzenie się jakichś konkretów - Krótko mówiąc sierżancie, czy macie informacje o miejscu stacjonowania 121 Eskadry? No i powiedzcie mi co ma się dziać w tym Gródku Jagiellońskim?
Kilo wody pod stopą!

-
PL_CMDR Blue R
autor: PL_CMDR Blue R » 27 mar 2024, 21:20
-Raczej wątpię, aby był tam ktoś z takiej jednostki - powiedział sierżant - To były raczej jednostki szkoleniowe. A tam szukali lądowiska, którego Niemcy by nie znali, zanim uda się zorganizować zapasy... Przykro mnie poruczniku, ale to jedyna jednostka, która wiem, gdzie się znajduje. Może w sztabie w Lwowie będą wiedzieli coś więcej. Ja nawet nie wiem, czy w sąsiedniej wiosce ktoś nie stacjonuje, a co dopiero mówić o konkretnej jednostce.
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
PL_Qbik
- Jasny gwint! - Żwirko był autentycznie zdziwiony - To we Lwowie jest jakiś sztab?! Patrzcie państwo! A mnie lekarz prowadzący wysyłał do sztabu aż do Rzeszowa! Czyli jesteście pewni, sierżancie, że ten sztab we Lwowie działa? A znacie adres?!
Kilo wody pod stopą!

-
PL_CMDR Blue R
autor: PL_CMDR Blue R » 29 mar 2024, 11:13
Sierżang jakby wybudził się i zapytał:
-Zaraz... a do którego zgrupowania zmierzacie? Bo sztab Korpusu z Lwowa jest we Lwowie. Wy do armii Karpaty zmierzacie?
[Byliście w Armii Kraków, teraz jesteście w... nie wiaadomo jakiej, bo Lublin jest poza obszarem jakiejkolwiek armii]
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
PL_Qbik
- Sierżancie, powiedziałem wam przed chwilą wyraźnie dokąd zmierzam. Zmierzam do 121 Eskadry Myśliwskiej III dywizjonu myśliwskiego 2 pułku lotniczego. Armii Kraków. Czy to coś zmienia? - Żwirko zaczynał się już irytować tym bezproduktywnym ględzeniem - Proszę was o podanie adresu, pod którym znajduje się sztab we Lwowie. Wszystko jedno jaki sztab - być może tam dowiem się czegokolwiek. A jeżeli adresu nie znacie, to może po prostu pomożecie mi znaleźć sposób dotarcia do Lublina. Bo moja jednostka stacjonuje w Kraczewicach - bardzo niedaleko Lublina. I tam właśnie chciałbym dotrzeć. Mówi wam to coś, sierżancie?
Kilo wody pod stopą!

-
PL_CMDR Blue R
autor: PL_CMDR Blue R » 30 mar 2024, 15:14
-Poruczniku, to wy do armii Kraków, czy do Lublina zmierzacie, bo ja już nie rozumiem. Mówicie, ze do Armii Kraków, która jest na zachodzie, ale do Lublina, który jest na północy. Może rzeczywiście we Lwowie wam pomogą. Sztab jest rozmieszczony w budynkach garnizonu Lwowskiego. Tam może lepiej będą wiedzieć... Myślałem, że Armia Kraków walczy pod Tarnowem, a pan mówi, że pod Lublin się cofnęli? W sumie mówiono o walkach pod Łodzią, ale aby tak naszych odepchnęli?
PL_CMDR Blue R (Finek)