Wprowadzenie
Cześć
Dziś chciałem przedstawić wam historię z pewnej gry, której wsparcie zostało zakończone i chyba już oficjalnie kupić nie można, a z którą kiedyś wiązałem wielkie nadzieje.
Jako fan gry Fleet Command byłem zachwycony pomysłem, że powstaje "duchowy następca", który przeniesie nas do współczesnej wojny morskiej.
Naval War: Arctic Circle
Twórcy założyli wojnę w niedalekiej przyszłości, więc kraje miały tylko te jednostki, które miały, które miały dostać (np. Minstrale dla Rosji) lub której były na papierze.
Gra opowiada o konflikcie, który zaczyna się podobnie do Wojen Dorszowych (których 65 rocznicę wybuchu mamy dzisiaj), ale gorzeje do gorącej wojny, w której NATO niepewne kto wywołał wojnę zostawia Norwegię samą... Do Norwegi w wojnie przeciwko Rosji dołączają Finlandia, Szwecja, Dania, Wielka Brytania oraz... POLSKA.
I tu w grze, w scenariuszu w którym Rosjanie chcą przebić się przez Bałtyk, pojawia się nasz okręt, korweta klasy Gawron ORP Ślązak.
I historię boju tego okrętu chciałem wam opowiedzieć...
Bitwa na Południowym Bałtyku, 29 IX 2030
Spisał komandor podporucznik Jan Maślak, dowódca ORP Ślązak
9:30 UTC
Nasz zespół znajdował się około 30 mil na północ od Szczecina, kierując się kursem 30. Oprócz naszego okrętu w skład zespołu wchodził okręt dowódcy zespołu HDMS Absalon (F341), HDMS Iver Huitfeldt (F361) z Królewskiej Duńskiej Marynarki Wojennej oraz szwedzka korweta HMS Visby (K31)
9:33 UTC
Pod Gotlandią wykryto główny zespół rosyjski, a nad wyspą toczyły walki siły lotnicze Szwecji i Danii. Spodziewając się operującego w pobliżu okrętu podwodnego z pokładu Absalona wystartował helikopter. I wówczas wykryliśmy wymierzone w nas ataki rakietowe. Z północy, gdzie nie powinno być żadnej jednostki skierowało się na nas kilka rakiet, kolejne wykryto odpalone spod Ustki, co potwierdzało, że niezidentyfikowany okręt był wrogi.
9:36 UTC
Dowódca rozkazał, aby to ORP Ślązak prowadził ogień obronny i o 9:36 odpalono rakiety Sea Sparrow, które nie zestrzeliły wszystkich rakiet nadciągających z północy. 9:37 UTC
Jedna z nich trafiła w HMS Visby, doprowadzając do utraty jednostki.
9:38 UTC
Za zgodą dowódcy z ORP Ślązaka odpalono w kierunku wrogiego okrętu 8 rakiet RBS
9:45 UTC
Wystrzelono kolejne rakiety do obrony zespołu przed nadciągającymi ze wschodu rakietami typu Oniks.
9:49 UTC
Podczas gdy ORP Ślązak zestrzeliwał kolejne rakiety, zapewniając bezpieczeństwo zespołu, nasze rakiety trafiły w okręt Admirał Grigorowicz, eliminując zagrożenie dla zespołu.
9:53 UTC
Po zestrzeleniu rakiet Oniks, pozostało nam 14 rakiet Sea Sparrow. Dowódca zameldował, że wrogi zespół, zgrupowany wokół krążownika Moskwa i Piotra Wielkiego, znajdujący się w odległości 300 mil od nas, wystrzelił w naszą stronę rakiety przeciwokrętowe. Szwedzkie i duńskie myśliwce stanowiły pierwszą linię obrony naszego zespołu, zanim znajdziemy się w zasięgu rakiet z Duńskich okrętów...
10:05 UTC
Podczas gdy pierwsza fala rakiet została zestrzelona, śmigłowiec z duńskiego okrętu wykrył w odległości 80 mil na północ od naszego zespołu sowiecki okręt podwodny, który wcześniej nas atakował. Tymczasem pod Gotlandią toczyła się zażarta bitwa powietrzna...
10:07 UTC
Atak na okręt okazał się skuteczny i wkrótce po nim okręt Saint Petersburg został zmuszony do wynurzenia. Załoga opuściła okręt, który wkrótce potem zatonął.
10:36 UTC
Dowództwo Szwedzkiej Marynarki wysłało do nas korwetę klasy Visby, HSwMS Helsingborg (K32), która ma wzmocnić nasz zespół. Czas spotkania ustalono na 13:00 UTC, 30 mil na zachód od Borholmu. Sowieckie rakiety wciąż zmuszają skandynawskie myśliwce do osłony baz i zespołu.
12:00 UTC
Duńskie samoloty szturmowe, używające rakiet Kongsberg przeprowadziły skuteczny atak na wrogi zespół, doprowadzając do uszkodzenia kilku okrętów.
12:54 UTC
Rosyjski zespół znalazł się w odległości 200 mil od naszego zespołu i choć był zażarcie atakowany przez skandynawskie samoloty, odpalił w naszą stronę kolejną salwę rakiet.
12:59 UTC
Rosjanie znaleźli się w kłopotach. Skandynawskie samoloty wywalczyły przewagę powietrzną dookoła zespołu i prowadząc ataki zatopiły jeden z okrętów eskorty.
13:06 UTC
HSwMS Helsingborg (K32) dołączył do naszego zespołu w ostatniej chwili przed atakiem. Rosyjskie rakiety właśnie zbliżały się do zespołu.
13:10 UTC
Kolejny atak rakietowy został odparty. Na ORP Ślązak pozostało jeszcze 7 rakiet Sea Sparrow. Dowództwo nakazało nam osłaniać okręt norweski, który musiał zbliżyć się bardziej do rosyjskiego zespołu, aby odpalić rakiety RBS.
13:35 UTC
Nasz zespół znalazł się w odległości 150 mil od rosyjskiego zespołu, gdy duńskie okręty odpaliły rakiety typu Harpoon. Nasz okręt znajdował się wówczas 6 mil przed zespołem.
13:47 UTC
Rosjanie nie przestawali atakować. Kolejne dwie rakiety przedarły się przez kordon skandynawskich myśliwców i uderzyły na nasz zespół. Wystrzeliliśmy w ich stronę kolejne 4 rakiety, zestrzeliwując obie z nich.
13:53 UTC
Atak z norweskiej korwety nie był potrzebny. Rosyjski zespół, osłabiony atakami powietrznymi, nie obronił się przed zmasowanym atakiem 32 Harpoonów z Duńskiej Królewskiej Marynarki Wojennej, które zatopiły pozostałe Rosyjskie okręty [dop. Finka, gra przerwała się, gdy jeszcze był 1 okręt, ale gra już spełniła warunki zwycięstwa, a jeszcze leciały Harpoony]
Było to zdecydowane zwycięstwo wolnego świata przeciw Rosji!
Epilog
Brak.
Dlaczego? Nie wiem. Gdy pierwszy raz grałem kampanie doszedłem do tego miejsca i miałem "ŁOOOT?"... otóż, następna misja zaczyna się, że... Rosjanie pokonali nas na Bałtyku, zajęli Norwegię i z Norwegii ucieka VIP i resztka floty głównego bohatera "NATO" (Norweskiego admirała) eskortuje go...
Przy okazji dowiedziałem się, że jedna rosyjska jednostka nosi nazwę "Białostockiej". Ale o co chodzi? Zacząłem grać kampanię rosyjską. A że jest trudna, nie skończyłem jej. Dopiero ostatnio doszedłem do tego momentu. Kampanie mają takie same misje z lekkimi zmianami, ale... rosyjska nie ma tej misji z ORP Ślązakiem w ogóle... I gra toczy się jakby tej misji nie było, a wszystkie poprzednie misje opóźniające, tylko opóźniały wojnę.... A gra idzie jakby po rosyjskiej linii fabularnej...
Szkoda. Ale może jeszcze ORP Ślązak się pojawi dalej? Zobaczymy
Ps. Niemcy zachowują neutralność, co w kampanii Rosyjskiej jest wspominane, że "oni nie dołączą do tej wojny i zobaczą wpierw, co mogą uzyskać i nie będą się narażać na pogorszenie interesów z nami w imię niepewnej sytuacji"... Jak to brzmi znajomo...