Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"
Moderator: PL_CMDR Blue R
- PL_CMDR Blue R
Re: R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"
Ostatecznie start maszyny Wacława został ustalony na 6:30, gdy już będzie trwać dyżur Kocura.
Piloci z jego grupy stawili się na czas. Silni, zwarci, gotowi. Przepisowo zameldowali, odliczyli się i skierowali do maszyn.
Grot 10 był rezerwową maszyną eskadry, ale przez ostatnie dni służył kapitanowi jako jego osobista maszyna, po tym jak swoją przekazał do zasadzki. Po jej zwrocie nie zdążył się jednak dłużej nią nacieszyć, gdyż podczas wczorajszego patrolu została strącona ze Żwirkiem za sterami. Teraz więc dowódcom przypadał Grot 10. W maszynie zainstalowano radiostację, a widać było, że antena jest całkiem nowa. Na skrzydłach znajdowały się żółte linie, symbol dowódcy eskadry, ale na kadłubie jeszcze ich nie namalowano. Czyżby z powodów, że malowania na bokach ciężej zakamuflować?
Tadeusz odszedł od maszyny, kończąc swój poranny dyżur i powiedział do Tomasza:
-Śpią coś nasze hitlerowcy...
Piloci z jego grupy stawili się na czas. Silni, zwarci, gotowi. Przepisowo zameldowali, odliczyli się i skierowali do maszyn.
Grot 10 był rezerwową maszyną eskadry, ale przez ostatnie dni służył kapitanowi jako jego osobista maszyna, po tym jak swoją przekazał do zasadzki. Po jej zwrocie nie zdążył się jednak dłużej nią nacieszyć, gdyż podczas wczorajszego patrolu została strącona ze Żwirkiem za sterami. Teraz więc dowódcom przypadał Grot 10. W maszynie zainstalowano radiostację, a widać było, że antena jest całkiem nowa. Na skrzydłach znajdowały się żółte linie, symbol dowódcy eskadry, ale na kadłubie jeszcze ich nie namalowano. Czyżby z powodów, że malowania na bokach ciężej zakamuflować?
Tadeusz odszedł od maszyny, kończąc swój poranny dyżur i powiedział do Tomasza:
-Śpią coś nasze hitlerowcy...
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Może i śpią, chociaż raczej coś knują. Ale jesteśmy w gotowości.
Zaczynam swoją turę.
Zaczynam swoją turę.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

- PL_CMDR Blue R
20 minut później
Tomasz nie zdążył nawet stwierdzić, że krzesełko jest niewygodne, gdy stało się to, co jednocześnie chcieli i nie chcieli zobaczyć... Z budynku operacyjnego wybiegł żołnierz i odpalił race. Trzy zielone flary poleciały w górę, a jednocześnie kapitan Sędzielowski wypadł z budynku, biegnąc w stronę samolotów i machając ręką dawał sygnał "ruszać!", niczym trener drużyny piłkarskiej. To było tyle, jeżeli idzie o "śpiących hitlerowców".
Tomasz nie zdążył nawet stwierdzić, że krzesełko jest niewygodne, gdy stało się to, co jednocześnie chcieli i nie chcieli zobaczyć... Z budynku operacyjnego wybiegł żołnierz i odpalił race. Trzy zielone flary poleciały w górę, a jednocześnie kapitan Sędzielowski wypadł z budynku, biegnąc w stronę samolotów i machając ręką dawał sygnał "ruszać!", niczym trener drużyny piłkarskiej. To było tyle, jeżeli idzie o "śpiących hitlerowców".
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
A więc zaczęło się. Startuję. Wznosimy się i formujemy szyk nad Wieliczką.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.

- PL_CMDR Blue R
6:27
6 maszyn formowało szyk wznosząc się na wysokość 2000 metrów. Tomasz upewniwszy się, że wszyscy lecą za nim, nawiązał kontakt z lotniskiem, zanim osiągnęli Wieliczkę:
-Ziemia, ja Jastrząb. Jak mnie słychać?
-Ja ziemia - zaskrzeczał w słuchawkach głos Waleriana - Dla ciebie kurs 90, Wysokość 3000.
Kurs 90? To zaskoczyło Tomasza, gdyż Kraków był na zachodzie.
-Ja, Jastrząb. Zrozumiałem. Kurs 90 - powiedział Tomasz wyraźnie, aby dowódca mógł zauważyć swój błąd, jeżeli to była nieprawidłowa informacja. - Wysokość 3000.
Walerian odpowiedział, potwierdzając swój rozkaz:
-Lekkie bombowce minęły Rolę (wysunięte stanowisko Skawina - dop. Finka), kierując się na wschód. Zapewne zaatakują Kraków od wschodu! Nawiążcie łączność z Rolą.
Pozycja Niemców poglądowa. Brak kontaktu wzrokowego
6 maszyn formowało szyk wznosząc się na wysokość 2000 metrów. Tomasz upewniwszy się, że wszyscy lecą za nim, nawiązał kontakt z lotniskiem, zanim osiągnęli Wieliczkę:
-Ziemia, ja Jastrząb. Jak mnie słychać?
-Ja ziemia - zaskrzeczał w słuchawkach głos Waleriana - Dla ciebie kurs 90, Wysokość 3000.
Kurs 90? To zaskoczyło Tomasza, gdyż Kraków był na zachodzie.
-Ja, Jastrząb. Zrozumiałem. Kurs 90 - powiedział Tomasz wyraźnie, aby dowódca mógł zauważyć swój błąd, jeżeli to była nieprawidłowa informacja. - Wysokość 3000.
Walerian odpowiedział, potwierdzając swój rozkaz:
-Lekkie bombowce minęły Rolę (wysunięte stanowisko Skawina - dop. Finka), kierując się na wschód. Zapewne zaatakują Kraków od wschodu! Nawiążcie łączność z Rolą.
Pozycja Niemców poglądowa. Brak kontaktu wzrokowego
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Zakładam, że cały klucz słyszy co się mówi na tej częstotliwości.
Nakazuje, zwrot na 90 i wejście na pułap 3000 metrów. Oraz kontaktuję się z Rolą.
Nakazuje, zwrot na 90 i wejście na pułap 3000 metrów. Oraz kontaktuję się z Rolą.

- PL_CMDR Blue R
Rola odpowiedziała natychmiast, ale nie mieli kontaktu z nieprzyjacielem. Był gdzieś na wschód od Krakowa. Tymczasem samoloty wznosiły się w szyku, lecąc w kierunku wschodnim. Wysoko nad nimi rozłożyły się warstwowe chmurki, przez które przebijały się promienie słoneczne. Pozostawiali w tyle za sobą Kraków, a w dole rozpościerała się ciemnozielona Puszcza Niepołomicka z której niczym wulkan po cienkiej kresce żelaznej drogi poruszał się dym pociągu zmierzającego z Bochni do Krakowa... Zostawiali za sobą chmury, a blask słoneczny utrudniał obserwację do przodu. Wtedy Andrzej zameldował o samolotach przed nimi:
- Kontakt!!! Widzę wroga, godzina 11, wysokość około 2000 metrów ! - Głos wydawał się drżeć -około 15 maszyn !
Tomasz spojrzał we wskazanym kierunku i zauważył je. Leciały w zwartym szyku. Na przedzie trójka, za za nią jeszcze z trzy trójki. Ciemnozielone maszyny, niemieckie Ju-87, kierujące się w stronę królewskiej stolicy. lecały równo, spokojnie, majestatyczne, pełne wojennej grozy... Były nieco niżej od jedenastek, może o 500 metrów... Co sprawiało, że na tle nieba powinni być doskonale dla nich widoczni...
- Kontakt!!! Widzę wroga, godzina 11, wysokość około 2000 metrów ! - Głos wydawał się drżeć -około 15 maszyn !
Tomasz spojrzał we wskazanym kierunku i zauważył je. Leciały w zwartym szyku. Na przedzie trójka, za za nią jeszcze z trzy trójki. Ciemnozielone maszyny, niemieckie Ju-87, kierujące się w stronę królewskiej stolicy. lecały równo, spokojnie, majestatyczne, pełne wojennej grozy... Były nieco niżej od jedenastek, może o 500 metrów... Co sprawiało, że na tle nieba powinni być doskonale dla nich widoczni...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Do wszystkich: rozdzielamy się i atakujemy parami. Ja biorę pierwszą trójkę, Andrzej drugą, zaś Mikołaj trzecią. Po pierwszym ataku cele dowolne.
Następnie do Staszka – strzelam do lidera trójki, a Ty bierz jednego ze skrzydłowych.
Następnie do Staszka – strzelam do lidera trójki, a Ty bierz jednego ze skrzydłowych.

- PL_CMDR Blue R
Ruszyli na wroga od południa. Na tle nieba nieprzyjaciel powinien ich widzieć, ale nie zmieniali kursu, tylko jedynie zwiększyli nieco prędkość. "Dziesiątka" Tomasza rwała się do przodu na pełnym gazie, zostawiając nieco z tyłu Stasia, wyrywając się o jakieś 300 metrów od niego. I oto znalazł się ponad formacją wroga, nurkując na czołowy samolot...
=========
Runda 1
Dystans: Daleki
Dostępne akcje:
Odstąpienie, otworzenie ognia (cel kadłub lub skrzydła), zbliżanie bez ognia na dystans (średni/bliski - wówczas Ju87 strzelają pierwsi), kręcenie kół czekając na Staszka
=========
Runda 1
Dystans: Daleki
Dostępne akcje:
Odstąpienie, otworzenie ognia (cel kadłub lub skrzydła), zbliżanie bez ognia na dystans (średni/bliski - wówczas Ju87 strzelają pierwsi), kręcenie kół czekając na Staszka
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Zmniejszam dystans by otworzyć ogień ze średniej odległości celując w kadłub.

- PL_CMDR Blue R
Trafienia z bombowca: 38 = 2
Dystans: -1
Efekt: 1 trafienie
Miejsce trafienia: Tylny KM - brak w PZL P.11c = bez efektu
=============================
Tomasz otworzył ogień. Samolot drżał zarówno od czterech strzelających karabinów, jak i pocisków z Junkersów, które trafiały w samolot Tomasza. Tomasz wyraźnie dostrzegł, że pociski dziurawiły tył kabiny samolotu w który celował, a który rósł w oczach...
============================
Trafienia z bombowca: 34=2
Efekt: 2 trafienia
Miejsce trafienia: Zestaw tlenowy, kadłub
Trafienia bombowca 32=3
Efekt: 3 trafienia
(rzut na spostrzegawczość udany: - podaję wynik
Trafienia kadłuba i tylnego strzelca
Dostępne akcje: Ostrzał z bliskiej odległości/kolejne podejście/zmiana celu
Dystans: -1
Efekt: 1 trafienie
Miejsce trafienia: Tylny KM - brak w PZL P.11c = bez efektu
=============================
Tomasz otworzył ogień. Samolot drżał zarówno od czterech strzelających karabinów, jak i pocisków z Junkersów, które trafiały w samolot Tomasza. Tomasz wyraźnie dostrzegł, że pociski dziurawiły tył kabiny samolotu w który celował, a który rósł w oczach...
============================
Trafienia z bombowca: 34=2
Efekt: 2 trafienia
Miejsce trafienia: Zestaw tlenowy, kadłub
Trafienia bombowca 32=3
Efekt: 3 trafienia
(rzut na spostrzegawczość udany: - podaję wynik
Trafienia kadłuba i tylnego strzelca
Dostępne akcje: Ostrzał z bliskiej odległości/kolejne podejście/zmiana celu
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Konstytuuję ostrzał z bliskiej odległości w kadłub. 

- PL_CMDR Blue R
W tym momencie jeden z karabinów na skrzydłach zamilkł i samolot Tomasza zaczęło znosić w prawo, utrudniając celowanie i wymuszając unik, aby nie zderzyć się z wrogą maszyną. Tomasz minął wrogiego Junkersa i przeleciał w dół, pod formację. Obejrzał się za siebie i spostrzegł, że wroga trójka wciąż się trzymała razem, natomiast nie widział Stanisława wypadającego z formacji... Wtedy przypomniał sobie, że Staszek został z tyłu i zapewne dopiero miał atakować. Wtedy też dostrzegł, że jedna jedenastka leciała z tyłu... ale nagle spadła nie na pierwszą, a na drugą trójkę...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Da się jakoś odblokować to dziadostwo ??? Robię nawrót by powtórzyć atak.

- PL_CMDR Blue R
(Wejść na skrzydło i odblokować)
Tomasz wykorzystał prędkość i wykonawszy półpętlę zaczął się wznosić. Jego maszyna zwalniała, ale był w stanie dopaść prowadzącego. Z tej strony sztukasy nie miały strzelca, co pozwoliło poczuć się bezpiecznie...Wtedy zrozumiał, że właśnie wystawia się lecącym za nim... tylko, czy złamią szyk, gdy obok są myśliwce?
====
Dystans daleki
Możliwe akcje: otwarcie ognia, zbliżenie, przerwanie (wtedy bez ognia przeciwnika)
Tomasz wykorzystał prędkość i wykonawszy półpętlę zaczął się wznosić. Jego maszyna zwalniała, ale był w stanie dopaść prowadzącego. Z tej strony sztukasy nie miały strzelca, co pozwoliło poczuć się bezpiecznie...Wtedy zrozumiał, że właśnie wystawia się lecącym za nim... tylko, czy złamią szyk, gdy obok są myśliwce?
====
Dystans daleki
Możliwe akcje: otwarcie ognia, zbliżenie, przerwanie (wtedy bez ognia przeciwnika)
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)