POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie


Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Domowy kokpit
Autor Wiadomość
PL_kanaron 
Kapitan zur See





Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2
Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 3843
Skąd: Katowice

 #101  Wysłany: 19 Październik 2017, 20:15   

PL_Cmd_Jacek napisał/a:

:lol :lol :lol chiński wyświetlacz = chińskie ASCII :||


Faktycznie :lol

Zawsze powtarzam, że ja nigdy nie odpuszczam i zawsze kończę to co zacząłem :D Czasem zajmie to parę lat, ale jak zacząłem to kiedyś skończę :]


Jutro zrobię parę poprawek, spróbuję przenieść radiostację na płytkę i przykręcić do kokpitu, poprawię i zabezpieczę parę lutów, bo kilka puściło. I zabiorę się za moduł kontrolek :D
Jak dobrze pójdzie to jutro też zrobię moduł autopilota :] Teraz wszystko będzie już tylko przyspieszać... Do momentu aż mi procesory się nie skończą :D
_________________

 
     
PL_kanaron 
Kapitan zur See





Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2
Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 3843
Skąd: Katowice

 #102  Wysłany: 22 Październik 2017, 20:47   

Przeniosłem panel radiostacji na płytkę, przykręciłem do kokpitu, wszystko ładnie działa :D

Zabrałem się za panel kontrolek... Szybka kalkulacja: potrzeba 14 diod białych... Mam 13... Sprawnych i dostatecznie mocnych jest... 4.
No to nie robię jeszcze kontrolek. Czas na autopilota. Chciałem zrobić panel z częścią output i nowszą częścią input jednocześnie... Nie ma w sklepie drugiej przejściówki USB-RS232...
No to nie robię jeszcze autopilota. Zatem czas na wskaźniki analogowe na silniczkach krokowych... Nie da się tych silniczków przylutować. Taśmy są za małe. Do tego używa się spinek na taśmy i potem lutuje... Nie ma w sklepie takich małych spinek... 20 silniczków krokowych za 2$ i nic nie mogę z nimi zrobić... A większe silniczki lub serwa są drogie... Więc zamiast silniczka i analogowych zegarów zrobię to na LED'ach (w sensie zamiast obracającej się igły wskaźnika będzie się zapalała kolejna dioda. Może być w testowym kokpicie. Będę miał choinkę przed sobą, ale co tam :] ).
Więc kalkulacja: potrzeba 20 LED białych 5mm... Mam 4
20 białych 3mm... mam 0
20 czerwonych 3mm... mam 6
20 żółtych 3mm... mam 0
50 zielonych 3mm... mam 3
50 zielonych prostokątnych... mam 0
Więc choinki zegarowej jeszcze nie robię... Co mi zostało z części output?
GPS... Potrzebny tablet albo coś w tym rodzaju, bo to tylko mały wyświetlacz trzeba wstawić. Nie teraz
Wszystkie większe zegary, których nie zrobię na LEDach ani silniczkach... Trzeba wstawić monitor... Albo laptop. Ale to nie teraz, nie mam odpowiedniego wiertła do tego...
Poza tym wszystkim ostatnie co zostało z części output (tego co robię) to: zegarek, przepływ paliwa i DME. Akurat się wszystko zmieści na jednym wyświetlaczu :D

Więc zrobiłem płytkę identyczną jak w radiostacji tylko wysłałem do procesora dane godziny, przepływu paliwa, odległości DME oraz prędkości DME :D Zmajstrowałem płytkę i przykręciłem do kokpitu :D

Co mnie jeszcze zostało? To co wypisałem wyżej i koniec części output :D
Potem jeszcze z input trzeba:
-skończyć wolant
-dołożyć kilka enkoderów
-przerobić kilka paneli na modułowe
-zrobić panel oświetlenia
-zrobić obudowę do przepustnicy, kontroli mieszanki i skoku śmigła
I kokpit będzie gotowy :juppi: Do końca roku powinienem się wyrobić :]

I jeszcze co na zdjęciach:
Pierwsze trzy zdjęcia to gotowy panel radiostacji
Dwa ostatnie to panel zegarka, paliwa i DME
W prawym górnym jest zegarek
lewy górny: przepływ paliwa
prawy dół: odległość DME
lewy dół: prędkość DME
I tak, wiem, że na tych dwóch ostatnich w zasadzie guzik widać... Kiepskie oświetlenie

20171021_160847.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1.33 MB

20171021_160907.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1.5 MB

20171021_161734.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.49 MB

20171022_155639.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.13 MB

20171022_201048.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.16 MB

_________________

 
     
PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See






Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 113 razy
Wiek: 31
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 16388
Skąd: Dąbrowa Górnicza

 #103  Wysłany: 23 Październik 2017, 10:29   

PL_kanaron napisał/a:
I kokpit będzie gotowy :juppi: Do końca roku powinienem się wyrobić :]


Patrząc na listę rzeczy do zrobienia muszę zapytać:
-Którego roku?
_________________
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
CMDR Blue R (Finek)
SH3:kapitan U-47, VIIC, 1 flotylla (IX 39-X 41) 23 flotylla (X 41-... [na razie III 42])
SH4:kapitan USS S-40, Klasa S, ComSubAsiatic, (XII 41-III 42)
NF: kapitan ORP_Lwica Nala, Graf Zeppelin II

http://finektsc.deviantart.com/
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
 
 
     
PL_kanaron 
Kapitan zur See





Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2
Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 3843
Skąd: Katowice

 #104  Wysłany: 23 Październik 2017, 18:29   

Roku pańskiego 2017 naszej ery :]

Na spokojnie się wyrobię... O ile Hong Kong wyrobi się w miesiąc ze wszystkimi LEDami :D

PS: Poza tym sam mówiłeś, że ja się spieszę gdy mam coś na wyciągnięcie ręki:
-Diody są w miarę tanio w Chorzowie, więc kilka kupię i zrobię kilka modułów, ale nie za dużo, bo jednak jest różnica w cenie: 100szt w Chorzowie 20-40 zł. 100szt w Hong Kongu 3-4zł :D Więc kilka diod kupię i coś porobię. Jakbym miał wszystkie diody i procesory to... 2 tygodnie i wszystkie zegary ledowe będą
-Przejściówka będzie wkrótce w sklepie w Katowicach, więc autopilota szybko zrobię (dzień lub trzy)
-Tablet... Tu będzie problem, ale coś się wymyśli
-Wiertło jest w sklepie, kilka minut wiercenia
-Wolant... 3 dni
-Enkodery mam, tylko napisać program. Tydzień
-Kilka modułów input to około jeden dzień roboty na jeden moduł. Liczę tydzień
-Obudowa... Trzeba iść do sklepu i pomyśleć co mogę zrobić. Ale liczę tydzień

Podsumowując: 4 tygodnie na wszystko poza diodami. W 4 tygodnie diody z Hong Kongu powinny dojść. Potem 2 tygodnie w diodach. Mamy 1.5 miesiąca. Liczmy niecały miesiąc nieprzewidzianego poślizgu: 2.2 miesiąca. Idealnie koniec roku :]
_________________

Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 23 Październik 2017, 18:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
PL_kanaron 
Kapitan zur See





Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2
Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 3843
Skąd: Katowice

 #105  Wysłany: 14 Grudzień 2017, 17:32   

Stwierdziłem, że jednak nie robię autopilota modułowo skoro działa tak jak jest teraz, a za to naprawię te przyciski, które nie zawsze działały. W autopilocie za to dodałem diody wskazujące co jest aktywne (1 zdjęcie)

Przyszły też diody prostokątne. Więc zrobiłem wskaźniki:
-pozycji klap
-trymera steru wysokości
-trymera steru kierunku
-otwarcia klap chłodnicy
(2 zdjęcie)

Tabletu jeszcze nie kupiłem, ale tymczasowo wymyśliłem, że wykorzystam smartphona (którym robię zdjęcia, dlatego go tam nie ma :] ). Sprawdza się dobrze... pomijając fakt, że nic nie widać. 7 cali to chyba będzie minimum (takiego tabletu szukam)
(3 zdjęcie)

Do większych zegarów wiertło już mam... Brakuje jeszcze monitora, ale to kwestia kilku dni

Dodałem na 3 białych diodach wskaźnik Marker beacon (nie wiem jak wytłumaczyć co to jest więc... wiki )
Planowałem przed te diody dać folię o odpowiednim kolorze z nadrukiem (czarny napis na kolorowym tle), ale po testach z folią stwierdziłem, że jednak lepiej będzie po prostu wsadzić diody o odpowiednim kolorze. Tylko muszę kupić te diody
(5 zdjęcie)

Przyszły mocne diody białe z Chin. Zrobiłem na nich panel kontrolek i też planowałem dać folię o odpowiednim kolorze z nadrukiem maskującym (mają być kolorowe napisy, tło czarne), ale tu też folia nie zdała egzaminu, więc kupiłem odpowiednie diody kolorowe
(4 i 6 zdjęcie)

Więc zostało jeszcze:
-Wolant się robi
-Obudowa do przepustnicy i reszty jest prawie gotowa
-Monitor, tak jak pisałem, będzie na dniach
-Enkodery... Postanowiłem dać tylko jeden do ustawiania ciśnienia w wysokościomierzu. Jest gotowy tylko go gdzieś trzeba dać. Ale najpierw muszę mieć monitor
-Panel oświetlenia jest gotowy, tylko trzeba go jakoś do górnej części biurka przytwierdzić... Najlepiej nie na stałe :D
Z tym co wyżej zdążę spokojnie do końca roku

-No i mniejsze zegary na diodach... I tu jest mały problem... Ciągle czekam na jeszcze 400 diod w 4 paczkach. 3 paczki nie mają podanej przewidywanej daty dostarczenia. Jedna paczka ma... do 7 grudnia 2017. Z tą jedną paczką miałem szczęście i mam możliwość śledzenia jej... Jak widać na ostatnim zdjęciu: paczka jest w kraju od niemal miesiąca... Czyli są święta i jak co roku na cle te paczki siedzą...
Płytki pod te diody zrobię przed końcem roku. Na same diody będę czekać

20171214_145023.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1.23 MB

20171214_145033.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.25 MB

20171214_145040.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.3 MB

20171214_145045.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.44 MB

20171214_145124.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.27 MB

20171214_145136.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.49 MB

ebay.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 188.4 KB

_________________

 
     
PL_kanaron 
Kapitan zur See





Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2
Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 3843
Skąd: Katowice

 #106  Wysłany: 23 Luty 2018, 22:31   

No cóż... Nie udało mi się jednak skończyć całości w 2017 roku, choć się naprawdę mocno starałem. Ale po kolei co się działo:

Dokładnie dzień po napisaniu poprzedniego posta przyszła ta jedna śledzona paczka. Pewnie tu przeczytali, że ciągle czekam i się pospieszyli :D
Ale na trzy pozostałe jeszcze czekałem. Te paczki przyszły w ostatni piątek przed Świętami, gdy już sądziłem, że ich w tamtym roku nie zobaczę :D

Więc trzeba było się zabrać za kończenie kokpitu. I tu wpadłem na pewien pomysł: dlaczego by nie spróbować iść znowu o krok dalej? Zaczynałem równo rok temu od pudełek po lodach, potem kartony, potem płytki prototypowe i diody luzem z pajęczyną kabli, potem płytki prototypowe i diody również na płytkach prototypowych. Czas iść dalej: płytki PCB :D
Po kilku minutach poszukiwań wiedziałem jak wykonać płytkę drukowaną w domu:
0. Zrobić schemat płytki
1. Na śliskim papierze wydrukować z drukarki laserowej z dużym nasyceniem tonera schemat płytki
2. Przetransferować jedną z wielu metod schemat z kartki na laminat
3. Wytrawić laminat w roztworze nadsiarczanu sodu
4. Wywiercić dziury
5. Polutować

No to do roboty:
0. Schemat płytki to była kwestia kilku dni. Skończyłem wieczorem 26 grudnia, jest szansa skończyć przed końcem roku
1. Wybrałem chemiczną metodę transferu tonera, gdyż wydawała się najlepsza i tania. Polega na wytworzeniu roztworu powodującego, po nałożeniu na kartkę, "odejście" tonera od kartki, "stworzenie kleju" z tonera, który "przykleja" się do płytki (tak w uproszczeniu mówiąc).
Więc kupiłem potrzebne składniki roztworu: aceton i izopropanol.

27 grudnia rozpętała się wojna między mną a transferem chemicznym :zastrzele: Okazało się, że to jednak nie jest takie proste jak wyglądało na YouTube... Od rana drukowałem schematy, czyściłem płytkę acetonem z nieudanego tonera, odtłuszczałem izopropanolem i benzyną ekstrakcyjną, przygotowywałem roztwór acetonu i izopropanolu, przykładałem kartkę, nakładałem roztwór, przyciskałem przez 2 minuty, wkładałem do wody aż do nasiąknięcia, wkładałem do octu aż do wstępnego odejścia papieru z płytki, pod strumieniem wody delikatnie odrywałem papier z płytki, sprawdzałem czy wszystko przeszło na płytkę, czy nie ma jakiś dużych ubytków lub przerwanych ścieżek... I od nowa drukować schemat, czyścić, itd...
Tamtego dnia walczyłem z tym łącznie 8 godzin. Poszedłem spać bez gotowej płytki i z objawami zatrucia chemicznego oparami acetonu, izopropanolu i benzyny :sos help: Idzie przeżyć, ale ogólnie nie polecam.
Potem zmniejszyłem ilość prób transferu na dzień. Ale nadal nie udawało mi się uzyskać dobrego lub choćby zadowalającego obrazu schematu na płytce. Następnie się pochorowałem (jeden z objawów zatrucia) i wiedziałem, że w 2017 tej płytki nie zrobię.
Wojna trwała do 7 stycznia 2018 roku... Gdy w końcu wieczorem po oderwaniu papieru zobaczyłem cały schemat na płytce wiedziałem, że wojna w końcu się skończyła, wróg ustąpił :juppi:
Następnego dnia przygotowałem roztwór nadsiarczanu sodu, włożyłem płytki, odczekałem kilkadziesiąt minut i wyjąłem płytki z miedzianymi ścieżkami :juppi:
[Zdjęcia z dni od 8 do 12 stycznia]
Wystarczyło teraz tylko to rozwiertać i przylutować. Trochę to zajęło... W końcu to jakieś 500 dziur, 104 diody, 104 rezystory SMD (dobrze je widać tylko na zdjęciu z lupą i linijką :] ), 13 rejestrów przesuwnych, sporo drutów i jeszcze kilka innych elementów :D
Na zdjęciu z 12 stycznia widać podłączoną większą płytkę z zaprogramowanym pierwszym wskaźnikiem (reszta pokazuje śmieci). Widać, że się opłaciło. A wiedza jak wykonywać płytki PCB przyda się w kokpicie Boeinga, nie mam tam zamiaru mieć pajęczyn kabli...

14 stycznia przygotowałem nową płytkę. Tym razem nie do odbierania danych, ale do wysyłania. Dałem tam możliwość podpięcia kilku przycisków, 8 osi analogowych i jeden enkoder. Na zdjęciu widać enkoder i płytkę z przyciskami sterowania oświetleniem samolotu (to co było na kartonie na filmie sprzed niemal roku :] )

Następnie się zorientowałem, że istnieje coś takiego jak studia... No i sesja, jak co roku, zaskoczyła studentów :schock
Pozdawałem jakoś wszystko i wróciłem do kokpitu :studencik:

3 lutego przytwierdziłem wolant do kokpitu, który jednocześnie stał się podporą całości. Zamontowałem kilka wzmocnień aby dało się jakoś kokpit przenieść na biurko bez zagrożenia połamania wszystkiego. Wywierciłem otwory na diody wskaźników na dwóch płytkach PCB... Nie zauważyłem, że procesor jest wyższy niż diody i nie da się tak łatwo przykręcić tych płytek do kokpitu... Kupiłem dystanse i diody są półtorej centymetra za płytą kokpitu... Czyli ich dobrze nie widać jeśli nie popatrzy się centralnie przez dziury na diody co powoduje lekkie oślepienie, jeśli akurat świeci jakaś dioda biała... Kto by pomyślał, że diody podpisane przez sprzedawcę z Hong Kongu jako "Superbright LED" będą tak naprawdę "Zapadająca się gwiazda LED" :D

No ale wszystko było przygotowane do lotu :juppi: Podłączam wszystko, odpalam Flight Simulator i...
-diody i wyświetlacze świecą
-enkoder na mojej płytce działa, osie na mojej płytce działają
-reszta... kompletnie nie działa :cenzura:

Jeden dzień szukania przyczyny i... kable od MJoya 16 coś chyba nie stykają... A to oznacza zakopanie się w tej pajęczynie z pierwszego postu na pierwszej stronie, której nie chciałem za nic ruszać już nigdy w życiu :bum:

No nic... Trzeba wszystko rozłączyć i naprawić :cenzura:

2 dni roboty i naprawiłem pająka...
Zostało tylko na nowo wszystko zmapować, bo nie było opcji abym podłączył pająka tak jak był wcześniej...

Została ostatnia prosta, więc... zwolniłem :schock Nie rozumiem czemu jednocześnie chciałem go już skończyć aby w końcu polatać, ale jednocześnie nie chciałem go skończyć, bo miałem co robić w wolnym czasie. Do dzisiaj tego nie rozumiem :drapanie:

Więc w zaskakująco długim czasie zrobiłem:
-podłączyłem wszystkie osie i zaprogramowałem te, które jeszcze nie były zaprogramowane
-przedłużyłem za krótkie kable
-wydrukowałem etykietki i poprzyklejałem je w odpowiednie miejsca kokpitu
-zacząłem modernizację FreeTracka z wersji z diodami na głowie na wersję z odblaskami na głowie i panelem diod obok kamerki (brakuje mi jeszcze odblasków)

I tak dotarłem do dnia dzisiejszego... Od rana zrobiłem kilka poprawek. W końcu położyłem kokpit na biurku, podłączyłem wszystkie osie i przyciski. Podłączyłem zasilanie kokpitu, podłączyłem do komputera MJoya, płytkę output i płytkę input. Uruchomiłem Flight Simulator X, sprawdziłem czy wszystko działa. I...
O 19:50 wystartowałem z lotniska EPKT Pyrzowice :juppi: :juppi: :juppi:

Oczywiście kilka drobnych błędów się pojawiło, ale nic bardzo istotnego. Kilka bitów przy transmisji się czasem gubi. Czasem trzeba postukać w wyświetlacz aby zadziałał. O 20:05 szczęśliwie wylądowałem w Pyrzowicach na brzuchu, bo się podwozie nie wysunęło. Diody i wyświetlacze czasem nie reagują przez kilka sekund. Nic poważnego, łatwo to wszystko naprawić i kokpit będzie w pełni gotowy :]

Zatem jestem gotowy do budowy Boeinga :D Ale najpierw trochę tym polatam, też coś z Attack the Warship! porobię, bo mnie coś do tego zaczęło ciągnąć :D

I oczywiście mogę umożliwić kiedyś jakiś lot jeśli są chętni, ale to po wszystkich naprawach i poprawkach :D

Zdjęć lub filmów z lotu ja niestety nie mogę zrobić. Mój smartphone w czasie lotu służy jako drugi monitor, na którym wyświetlam okno GPS. Innych urządzeń nagrywających w jakości minimum HD nie posiadam, więc potrzebowałbym kogoś ze swoim smartphonem. Może kiedyś się ktoś taki znajdzie :)

20180108_213246.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1.63 MB

20180111_151319.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.56 MB

20180111_221442.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.32 MB

20180111_221455.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.61 MB

20180111_221630.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.4 MB

20180112_145905.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.43 MB

20180112_191809.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.4 MB

20180112_191830.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.74 MB

20180112_212627.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1.39 MB

20180114_185023.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.79 MB

20180203_204540.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 1.26 MB

20180203_204551.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.21 MB

20180203_204612.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.34 MB

20180223_192214.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1.44 MB

20180223_192221.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.29 MB

20180223_192228.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.49 MB

20180223_192235.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.46 MB

20180223_192243.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.51 MB

20180223_192249.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.47 MB

20180223_192254.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1.48 MB

20180223_192304.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1.39 MB

20180223_192310.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1.28 MB

_________________

 
     
PL_Cmd_Jacek 
GROSSADMIRAL





Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 26 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 3943
Skąd: Będzin

 #107  Wysłany: 24 Luty 2018, 10:08   

Powiem Ci - naprawdę świetna robota. :piwko:

Dotarłeś do końca - brawo. Wygląda to naprawdę fajnie, biorąc pod uwagę, że to wszystko Twoja ręczna robota.

Tak przyszło mi teraz do głowy, może wolant byś wydrukował na jakiejś drukarce 3D ? Jeśli nie cały, to może jakieś nakładki, które nasunąłbyś na uchwyty. Nie powinny być to chyba jakieś duże koszty.
_________________
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"

 
 
     
PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See






Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 113 razy
Wiek: 31
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 16388
Skąd: Dąbrowa Górnicza

 #108  Wysłany: 24 Luty 2018, 10:42   

No, no, no :) Wygląda fajnie :)
_________________
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
CMDR Blue R (Finek)
SH3:kapitan U-47, VIIC, 1 flotylla (IX 39-X 41) 23 flotylla (X 41-... [na razie III 42])
SH4:kapitan USS S-40, Klasa S, ComSubAsiatic, (XII 41-III 42)
NF: kapitan ORP_Lwica Nala, Graf Zeppelin II

http://finektsc.deviantart.com/
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
 
 
     
PL_kanaron 
Kapitan zur See





Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2
Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 3843
Skąd: Katowice

 #109  Wysłany: 24 Luty 2018, 11:50   

Dzięki :D

O drukarce 3D i robieniu wolantu na niej pisałem na pewno parę stron temu :D Konkretniej chciałem znaleźć jedną na Politechnice i się zapytać czy można skorzystać. No niestety od tak nie można...
Ale coś będę musiał pomyśleć. W Boeingu jest sporo elementów, których nie idzie tanio kupić, więc jeśli będę chciał uzyskać wygląd rzeczywistego kokpitu, a chcę, to będę musiał coś pomyśleć.
Niby idzie kupić za mniej niż 1000 zł. Ale to jednak jest sporo. Niby mogę dać komuś zrobić, ale tych elementów będzie naprawdę sporo, wolałbym mieć bezpośredni dostęp do drukarki. No i mogę sobie sam taką zmajstrować :D Wiem, że są ludzie co sobie sami je robią i wiem od kogoś, że ktoś kiedyś na innym wydziale robił taką drukarkę na pracę doktorancką, więc jest to wykonalne, wystarczy, że trochę pogrzebię i kupię materiały :D

W sumie... Ten kokpit na pracę inżynierską, drukarka 3D na magisterkę i kokpit Boeinga na doktora :D Brzmi jak niezły plan :]
_________________

 
     
PL_kanaron 
Kapitan zur See





Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2
Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 3843
Skąd: Katowice

 #110  Wysłany: 25 Październik 2018, 08:34   

I znów streszczając ostatnie miesiące:
Nieco polatałem, wyeliminowałem kilka problemów w oprogramowaniu, które się pojawiły.
No i zaczął się kolejny semestr... Mało czasu ogólnie. Ale coby coś z kokpitem ruszyć postanowiłem, że na zaliczenie projektu z programowania napiszę sobie programik testujący działanie konkretnych elementów kokpitu niezależnie od całości i bez ingerencji symulatora. Czyli mogę pokazać, że coś działa nie taszcząc całego kokpitu i komputera ze sobą :D
W lipcu przyszła drukarka 3D :juppi: Ale miałem też praktyki, więc ogólnie niezbyt dużo czasu na ogarnięcie jak to wszystko działa
Za testowe wydruki i powolne poznawanie programu Fusion 360 do robienia modeli 3D zabrałem się w sierpniu. Za długo nie potestowałem przez potrącenie przez samochód... 2 miesiące ręka w gipsie :cenzura:
Za to przez ostatni tydzień zabrałem się ostro do roboty :] W międzyczasie moduł kontroli pracy silnika przymocowany do kokpitu na taśmie izolacyjnej się odkleił, spadł i lekko rozleciał, więc trzeba go zastąpić tym co widać na zdjęciach :D Elementy powoli się drukują. Naprawdę powoli, 1-2 godzin jeden element, a obudowa 10-27 godzin (zależy na jaką prędkość się zdecyduję, a szybko nie znaczy dobrze)

Tak więc powoli do przodu :D

Zrzut ekranu (45).png
Plik ściągnięto 7 raz(y) 288.55 KB

Zrzut ekranu (46).png
Plik ściągnięto 3 raz(y) 258.6 KB

Zrzut ekranu (47).png
Plik ściągnięto 3 raz(y) 182.95 KB

Zrzut ekranu (48).png
Plik ściągnięto 2 raz(y) 181.15 KB

Zrzut ekranu (49).png
Plik ściągnięto 2 raz(y) 292.21 KB

_________________

 
     
PL_Cmd_Jacek 
GROSSADMIRAL





Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 26 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 3943
Skąd: Będzin

 #111  Wysłany: 26 Październik 2018, 19:12   

A z jaką dokładnością Ci się koło zębate wydrukuje. Zachowasz kształt ewolwenty ?
_________________
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"

 
 
     
PL_kanaron 
Kapitan zur See





Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2
Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 3843
Skąd: Katowice

 #112  Wysłany: 26 Październik 2018, 19:20   

Już i koło i zębatka wydrukowane 2x (koło 3x) zazębiają się idealnie :D Dokładność jest dość dobra. Zależy oczywiście o czym konkretnie mówimy, bo na przykład dziura w ściance, która jest drukowana pionowo zawsze będzie nieco spłaszczona na górze. A koło zębate drukowałem na boku, więc tam nie ma jak ewolwenta (po zajrzeniu do wikipedii co to w ogóle jest :D ) się popsuć. Jedyne co to wewnętrzna dziura w którą wchodzi potencjometr wyszła nieco mniejsza niż zakładałem (1-2 mm mniejsza średnica). Ale to nawet lepiej, bo wymierzałem na styk średnicy potencjometru, a tam jest wieloklin, wystarczy pomóc sobie nieco młotkiem i będzie trzymać idealnie :]
_________________

 
     
PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See






Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 113 razy
Wiek: 31
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 16388
Skąd: Dąbrowa Górnicza

 #113  Wysłany: 26 Październik 2018, 19:23   

Cytat:
Dokładność jest dość dobra.


Cytat:
wystarczy pomóc sobie nieco młotkiem


:drapanie: :drapanie:
Te dwa zdania brzmią... bardzo wysoką jakością pracy :)
Już widzę "Ohm Zwei" z młotkiem :)
_________________
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
CMDR Blue R (Finek)
SH3:kapitan U-47, VIIC, 1 flotylla (IX 39-X 41) 23 flotylla (X 41-... [na razie III 42])
SH4:kapitan USS S-40, Klasa S, ComSubAsiatic, (XII 41-III 42)
NF: kapitan ORP_Lwica Nala, Graf Zeppelin II

http://finektsc.deviantart.com/
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
 
 
     
PL_kanaron 
Kapitan zur See





Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2
Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 3843
Skąd: Katowice

 #114  Wysłany: 26 Październik 2018, 19:27   

No cóż... :D :D
_________________

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group