POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie


Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zaginione sejwy i krzywe zrzuty.
Autor Wiadomość
PL_Qbik 



Kraj:
poland

Imię: Kuba
Ulubiona Gra: Silent Hunter 4
Wiek: 53
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 70
Skąd: Wrocław

 #1  Wysłany: 17 Grudzień 2018, 22:29   Zaginione sejwy i krzywe zrzuty.

Jestem Żółtodziobem. Wypłynąłem na Ocean, aby się szkolić. Jednak okazuje się, że sam nie dam rady. Proszę więc doświadczonych graczy o pomoc.

Na początek dwa pytania „techniczne”:

1. Gdzie – w którym pliku gry – zapisywane są moje „sejwy”? Zrobiłem kilka zapisów wraz z filmami i ani nie mogę ich skasować „z gry”, ani nie mogę odnaleźć ich w folderach SH4.
A przeszukałem wszystkie foldery, jeden po drugim ... Chyba czegoś nie wiem ...

2. Zrobiłem też kilka zrzutów ekranu – z samej gry i z jej odtworzonego zapisu. Niestety – wszystkie zrzuty są:
a) czarno-białe
b) przekoszone
c) „zawinięte”, czyli „goniące za własnym ogonem”

DLACZEGO ?!!!

Czy ktoś może mi pomóc?!!!

Poniżej zamieszczam do wglądu kilka moich zrzutów ekranu.

Aha. Dla informacji. Gram w zakupioną w 2010 roku „S. H. 4” z dodatkiem „Wolves of the Pacific”, wydanie Złota Edycja – Kolekcja Klasyki, w pomarańczowym pudełku. Na razie bez żadnych dodatkowych rozszerzeń czy modów. Tylko to, co wgrałem z oryginalnej płyty.
Na ekranie ładowania, w prawym dolnym rogu wyświetla się info „v. 1.5”

SH4Img@2018-11-09_17.56.24_057.JPG
Zrzut 1.
Plik ściągnięto 8 raz(y) 195.8 KB

SH4Img@2018-11-09_18.18.35_929.JPG
Zrzut 2.
Plik ściągnięto 5 raz(y) 171.76 KB

SH4Img@2018-11-09_18.59.51_623.JPG
Zrzut 3.
Plik ściągnięto 4 raz(y) 158.85 KB

SH4Img@2018-11-09_21.11.00_331.JPG
Zrzut 4. Dziób po lewej i rufa po prawej - to ten sam statek.
Plik ściągnięto 2 raz(y) 149.4 KB

SH4Img@2018-11-09_21.15.34_382.JPG
Zrzut 5.
Plik ściągnięto 1 raz(y) 164.04 KB

SH4Img@2018-11-09_21.30.57_023.JPG
Zrzut 6.
Plik ściągnięto 1 raz(y) 140.41 KB

SH4Img@2018-11-09_21.33.06_893.JPG
Zrzut 7.
Plik ściągnięto 1 raz(y) 137.02 KB

SH4Img@2018-11-09_21.34.25_783.JPG
Zrzut 8.
Plik ściągnięto 1 raz(y) 160.71 KB

SH4Img@2018-11-09_21.53.15_813.JPG
Zrzut 9. A oto mój okręt - lekko "zakręcony" ...
Plik ściągnięto 1 raz(y) 155.11 KB

_________________
Kilo wody pod stopą !
 
     
PL_Cmd_Jacek 
GROSSADMIRAL





Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 27 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 4101
Skąd: Będzin

 #2  Wysłany: 18 Grudzień 2018, 19:49   

Co do pierwszego problemu to savy zapisywane są w folderze SH4 w "Twoich Dokumentach". Tam są także spersonalizowane pliki konfiguracyjne.

Co do drugiego problemu, to niestety nie wiem za bardzo jak pomóc - nigdy tak nie miałem.
Rozumiem że mówisz o screenshootach wykonanych za pomocą CTRL+F11
_________________
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"

Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 18 Grudzień 2018, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
PL_Qbik 



Kraj:
poland

Imię: Kuba
Ulubiona Gra: Silent Hunter 4
Wiek: 53
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 70
Skąd: Wrocław

 #3  Wysłany: 18 Grudzień 2018, 22:57   

Dzięki Jacku. Znalazłem te sejwy!
:light
No wreszcie mogę w nich zrobić porządek. Pousuwać zbędne. Zapisać fajne na wszelki wypadek i nie bać się, że mi przepadną w wypadku np. przeinstalowania gry.

Jeśli chodzi o screenshooty, to tak - są wykonane za pomocą CTRL+F11.
Dziwna sprawa. Może jeszcze raz zainstalować grę? A może mam jakiś błąd na płycie? A może to wina Windowsa 7, który mam na kompie? Nie wiem.

Poczekam jeszcze, może znajdzie się ktoś, kto miałby jakiś pomysł, jakąś radę dla mnie.

Jeszcze raz dziękuję za podanie tropu w sprawie zapisanych gier.
Pozdrawiam.
:)
_________________
Kilo wody pod stopą !
 
     
PL_Cmd_Jacek 
GROSSADMIRAL





Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 27 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 4101
Skąd: Będzin

 #4  Wysłany: 19 Grudzień 2018, 08:55   

Ja mam Win7 i Sh4 - nie mam problemu ze screenami.

Dodatkowo mam zainstalowane Trigger Maru wraz z RSRD.

Może rzeczywiście instalacja gry ponowna pomoże.

Ale najpierw spróbuj uruchomić grę w trybie zgodności z win XP, ewentualnie jako administrator.
_________________
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"

 
 
     
PL_Qbik 



Kraj:
poland

Imię: Kuba
Ulubiona Gra: Silent Hunter 4
Wiek: 53
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 70
Skąd: Wrocław

 #5  Wysłany: 20 Grudzień 2018, 17:11   

PL_Cmd_Jacek napisał/a:


Ale najpierw spróbuj uruchomić grę w trybie zgodności z win XP, ewentualnie jako administrator.


Dlaczego w trybie zgodności z win XP, skoro komp chodzi na Windowsie 7 ?

Dodatkowo zaobserwowałem, że na moim kompie nie mogę w ogóle otworzyć plików z rozszerzeniem bmp, jakimi są zrzuty z SH4. Muszę przenosić je na inny komp i tam otwierać i przerabiać na jpg.
Może ten fakt rzuci dodatkowe światło na problem?
_________________
Kilo wody pod stopą !
 
     
PL_Qbik 



Kraj:
poland

Imię: Kuba
Ulubiona Gra: Silent Hunter 4
Wiek: 53
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 70
Skąd: Wrocław

 #6  Wysłany: 20 Grudzień 2018, 18:50   

O.K. Uruchomiłem w trybie zgodności z Win XP.
O.K. Uruchomiłem jako administrator.

W obu sytuacjach zrobiłem zrzuty ekranu.
Niestety - nic nie pomogło. Zrzuty nadal wyglądają tak, jak powyżej.

:| :?
_________________
Kilo wody pod stopą !
 
     
PL_olek0849 
Kapitan zur See




Kraj:
poland

Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3
Pomógł: 4 razy
Wiek: 19
Dołączył: 20 Lut 2014
Posty: 2134
Skąd: Kraków

 #7  Wysłany: 20 Grudzień 2018, 19:23   

skoro masz problem z bmp polecil bym zrobic S.M.A.R.T. dysku do tego eset online scaner duzo znajdzie
Bo wyglada to na jaja pod systemem, albo cos go nadgryzlo albo, opcja nr 2 dysk ci zdycha
_________________

 
 
     
PL_Qbik 



Kraj:
poland

Imię: Kuba
Ulubiona Gra: Silent Hunter 4
Wiek: 53
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 70
Skąd: Wrocław

 #8  Wysłany: 20 Grudzień 2018, 21:23   

No masz. Toś mnie, Olku, postawił do pionu.

To co piszesz, brzmi dość poważnie. Niestety nie jestem orłem informatycznym, więc NIE WSZYSTKO :lol co mi radzisz potrafię rozkminić.

Zatem chyba wezmę kompa pod pachę i zawiozę do znajomych fachowców.

A wcześniej zrobię kopię "twardziela" - na wypadek spełnienia się Twojej "opcji nr 2"

:bum:
_________________
Kilo wody pod stopą !
 
     
PL_olek0849 
Kapitan zur See




Kraj:
poland

Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3
Pomógł: 4 razy
Wiek: 19
Dołączył: 20 Lut 2014
Posty: 2134
Skąd: Kraków

 #9  Wysłany: 21 Grudzień 2018, 23:56   

Oj ja za to mam zbyt słabe pojęcie o nauczaniu żeby wytłumaczyć ;D
_________________

 
 
     
PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See






Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 114 razy
Wiek: 32
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 17133
Skąd: Dąbrowa Górnicza

 #10  Wysłany: 22 Grudzień 2018, 11:36   

Ale tak było cały czas, czy ostatnio zaczęły się zrzuty chrzanić?
Bo może rzeczywiście warto zacząć od reinstalki, bo jak okaże sie, że to tylko błąd w instalacji, to może to pomóc... Zwłaszcza, jeżeli wcześniej zrzucały się dobrze.
_________________
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
CMDR Blue R (Finek)
SH3:kapitan U-47, VIIC, 1 flotylla (IX 39-X 41) 23 flotylla (X 41-... [na razie III 42])
SH4:kapitan USS S-40, Klasa S, ComSubAsiatic, (XII 41-III 42)
NF: kapitan ORP_Lwica Nala, Graf Zeppelin II

http://finektsc.deviantart.com/
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
 
 
     
PL_Qbik 



Kraj:
poland

Imię: Kuba
Ulubiona Gra: Silent Hunter 4
Wiek: 53
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 70
Skąd: Wrocław

 #11  Wysłany: 2 Marzec 2019, 23:32   

Cześć Wszystkim.
Dość długo mnie nie było - z przyczyn różnych. Ale już jestem.

I w międzyczasie rozwiązałem problem krzywych zrzutów.

Tym, którzy próbowali mi pomóc, bardzo dziękuję. Jednak problem tkwił w miejscu, którego raczej nikt z Was by nie podejrzewał. A ja wpadłem na to zupełnie przypadkiem.

Gdy - zgodnie z jedną z Waszych rad - ponownie zainstalowałem grę, przypadkiem kliknąłem w inną niż poprzednio ROZDZIELCZOŚĆ. I zrzuty nagle stały się bezbłędne!
Z wrodzonej żądzy wiedzy (niektórzy nazywają to upierdliwością postaci...) przetestowałem wszystkie dostępne rozdzielczości. To tak pod kątem ewentualnych przyszłych niespodzianek.I wiecie, co się okazało?!

Wyobraźcie sobie: w ustawieniach grafiki SH4 dostępnych jest do wyboru 30 (słownie: trzydzieści) rozdzielczości. I tylko na JEDNEJ z tych trzydziestu zrzuty są przekoszone i czarno-białe. Na pozostałych 29-ciu wszystko gra.

No to trzeba mieć pecha, żeby właśnie tą jedną wybrać sobie do grania... :slabe

Jeszcze raz dziękuję za wsparcie i pozdrawiam.
:lol
_________________
Kilo wody pod stopą !
 
     
PL_Cmd_Jacek 
GROSSADMIRAL





Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 27 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 4101
Skąd: Będzin

 #12  Wysłany: 3 Marzec 2019, 14:27   

To na której rozdzielczości jest problem ?
_________________
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"

 
 
     
PL_Qbik 



Kraj:
poland

Imię: Kuba
Ulubiona Gra: Silent Hunter 4
Wiek: 53
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 70
Skąd: Wrocław

 #13  Wysłany: 3 Marzec 2019, 17:46   

Mała korekta do mojego ostatniego posta, którą uświadomiłem sobie, szukając odpowiedzi dla Jacka:
Problem ze zrzutami występuje nie - jak napisałem - przy JEDNEJ na 30 rozdzielczości, a przy DWU na 30.

I są to rozdzielczości:
1366x768 683:384 59Hz (14-ta od góry)
i 1366x768 683:384 60Hz (15-ta od góry).

Gdy próbowałem obejrzeć zrzuty zrobione na tych rozdzielczościach, otrzymywałem komunikat:
"Przeglądarka fotografii systemu Windows nie może otworzyć tego obrazu, ponieważ nie obsługuje tego formatu pliku lub nie zainstalowano jej najnowszych aktualizacji."

Dopiero po zgraniu zrzutów na pendrive'a i odpaleniu ich na innym kompie, a następnie po zmianie rozszerzenia z .bmp na .jpg można było obejrzeć sobie cokolwiek. A to "cokolwiek" wyglądało właśnie tak jak zamieściłem powyżej...

Jestem bardzo ciekaw, Jacku, czy u Ciebie byłoby tak samo. Więc gdybyś znalazł czas na mały eksperyment - proszę daj znać.
_________________
Kilo wody pod stopą !
 
     
PL_Hrothgar 
Oberfahnrich zur See




Kraj:
poland

Imię: Sylwester
Wiek: 27
Dołączył: 21 Cze 2011
Posty: 380
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

 #14  Wysłany: 3 Marzec 2019, 19:56   

Pytanie, czy to problem samej gry, czy może też wchodzi jakaś sprzętowa sprawa w to także, np. karta grafiki...
_________________
Ma Anglia Nelsona i Francja Villeneuve'a,
Medina-Sidonia w Hiszpanii żył,
A kto dziś pamięta Arenda Dickmanna?
To polski admirał, co z Szwedem się bił.
 
     
PL_Cmd_Jacek 
GROSSADMIRAL





Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 27 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 4101
Skąd: Będzin

 #15  Wysłany: 4 Marzec 2019, 21:20   

Sprawdziłem i u mnie gdy ustawię rozdzielczość 1366x768 to problem się także pojawia.



Dobrze, że normalnie gram na innej rozdzielczości. :szpaner:
_________________
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"

 
 
     
PL_olek0849 
Kapitan zur See




Kraj:
poland

Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3
Pomógł: 4 razy
Wiek: 19
Dołączył: 20 Lut 2014
Posty: 2134
Skąd: Kraków

 #16  Wysłany: 6 Marzec 2019, 13:56   

Że też przez tyle czasu nikt nigdzie nie zauważył że jest problem :D
_________________

 
 
     
PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See






Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
Pomógł: 114 razy
Wiek: 32
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 17133
Skąd: Dąbrowa Górnicza

 #17  Wysłany: 6 Marzec 2019, 14:52   

Pewnie dlatego, że to nie tak popularna rozdzielczość.
_________________
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
CMDR Blue R (Finek)
SH3:kapitan U-47, VIIC, 1 flotylla (IX 39-X 41) 23 flotylla (X 41-... [na razie III 42])
SH4:kapitan USS S-40, Klasa S, ComSubAsiatic, (XII 41-III 42)
NF: kapitan ORP_Lwica Nala, Graf Zeppelin II

http://finektsc.deviantart.com/
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
 
 
     
PL_Qbik 



Kraj:
poland

Imię: Kuba
Ulubiona Gra: Silent Hunter 4
Wiek: 53
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 70
Skąd: Wrocław

 #18  Wysłany: 7 Marzec 2019, 16:31   

Dzięki Jacku za Twój test i potwierdzenie zdarzenia.
Znaczy - mój sprzęt jest w porządku, a tylko ta rozdzielczość nie pasuje do czegoś w konfiguracji sprzętowej. Pamiętam, że pisałeś, że też masz Windowsa 7...
Może tak się po prostu poukładało.

Ale nie martwmy się. Jeśli na wszystkich pozostałych rozdzielczościach jest O.K., to jest w czym wybierać.
Byłoby gorzej, gdyby tylko na jednej było w porządku.
:)
_________________
Kilo wody pod stopą !
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów GWX PL z SH3 Commander psuje sejwy i crashuje
faramir40k Pytania i odpowiedzi 4 22 Sierpień 2017, 14:19
zalatany


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group