Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R3 - ppor. Bartosz "Kosa" Wiśniowski - Bitwa o Flandrię

Walki polskich pilotów pod niebem Francji 1940

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R3 - ppor. Bartosz "Kosa" Wiśniowski - Bitwa o Flandrię

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 14 sie 2026, 16:54

Skoro nie ma innego wyjścia, niech tak będzie.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 15 sie 2026, 12:20

Gdy "Kosa" wrócił do samolotu po małej przerwie, dostrzegł, że mechanicy kończą już szykować maszynę, a francuski elektryk wraz z plutonowym Kolasińskim nieśli radio w stronę samolotu. Było zbyt mało czasu na naprawdę. Ledwo by wystarczyło na wykręcenie radia, zaniesienie do warsztatu i przyniesienie nowego. Czyżby więc po prostu podmieniali mu radio. Plutonowy Kolasiński, pomagając elektrykowi wejść na skrzydło, zauważył Bartosza i zameldował:
-Panie poruczniku. Melduję posłusznie, że radio jest... sprawne. To musi być coś w samolocie. Będziemy to teraz sprawdzać.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 sie 2026, 22:11

Niedobrze, że nie znaleziono przyczyny. Chcę pokazać jeszcze raz jak obsługuję radio, by sprawdzić z technikami prawidłowość procedur.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 22 sie 2026, 0:57

20 minut później
"Kosa" przełączył wyłącznik i zdjął słuchawki. Jakby diabeł nakrył ogonem problem. Wszystko działało poprawnie. Francuski mechanik zapytał:
-Możemy poprosić o wycofanie pana z dyżuru i wykonanie lotu na sprawdzenie radia, panie poruczniku, ale moim zdaniem jak coś było źle zrobione, to tylko na podłączeniu. A jak tam było, to montując raz jeszcze, naprawiono.
"Kosa" chciałby wierzyć, że po prostu ktoś źle podłączył radio, ale przecież podczas startu musiał słyszeć prowadzącego. Przecież nie startował w ciszy... A może ustawił się i wtedy jak wystrzelono flarę to startował? Żałował, że nie może cofnąć czasu, aby to sprawdzić raz jeszcze, bo teraz już sam głowy sobie nie mógł uciąć, jak wyglądała łączność na starcie. Jakby od odpowiedzi zależało jego życie i musiałby odpowiedzieć postawiłby, że przy starcie radio działało, a zamilkło podczas lotu, ale z drugiej strony jakby za błędną odpowiedź go mieli rozstrzelać, to mógłby tylko uczciwie powiedzieć "nie wiem". Prosić oficerów o wycofanie maszyny z dyżuru celem dostrojenia radia i wykonanie takiego lotu sprawdzającego? Dwa samoloty (przynajmniej) musiałyby być wycofane z linii na około godzinę-dwie...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 27 sie 2026, 18:44

Nie ma co tracić czasu na testy. Idziemy na dyżur. Obyście mieli rację, że to kwestia podłączenia.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 27 sie 2026, 21:40

Dyżur upłynął jednak bez rozkazu poderwania samolotów, a gdy o 14:43 wróciły samoloty z drugiego patrolu, dyżur przejęła druga z eskadr dywizjonu, a start na trzeci patrol zaplanowano na 17:00, choć w gotowości mieli być od 16:30. Tym razem jednak mieli lecieć w trójkę.

Stali w gotowości o 16:30 przy maszynach, gdy zaczęły zbliżać się wracające maszyny. Wówczas kapitan Łasziewicz powiedział:
-Słuchajcie. Jakbyśmy wpadli na myśliwce, ty sierżancie trzymasz się blisko mnie, jak skrzydłowy, natomiast wy poruczniku - zwrócił się do "Kosy" na polecenie "Wolny" odbijacie do góry i próbujecie z góry zaatakować szkopa, co będzie chciał zajść nas od tyłu... Z radiem u was już wszystko w porządku? - dopytał.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 30 sie 2026, 18:49

Technicy twierdzą, że wszystko jest w porządku. Wymontowali i zamontowali ponownie. Nie znaleźli żadnej usterki. Więc samolot jest gotowy do lotu.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 30 sie 2026, 19:09

17:18
To było dokładnie 9 godzin temu. Dolatywali do Nivellers na wysokości 4700 metrów i mieli zmienić kurs. Tym razem jednak w radio odezwał się głos porucznika Dubreuilla:
-Zmiana kursu zgodnie z planem. Kurs...
Kosa odetchnął, gdy słyszałem prowadzącego. To było jak sprawdzenie, że jednak wszystko jest w porządku. Radio działało.
Kosa spojrzał przed siebie i na lewo. W powietrzu nie było nikogo, a przed nimi Waterloo. I tym razem Flanek nie podlatywał do niego, aby sprawdzić, czy radio działa.
-"Kosa". Słyszysz nas? - odezwał się nagle kapitan. Chyba on też nie był pewny radiostacji Bartosza.

Morane 393 - 19400423506 - 1718 - Ponad cieniem Napoleona.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 04 wrz 2026, 11:38

Odpowiadam natychmiast - tak słyszę głośno i wyraźnie.

Mam nadzieję, że i oni mnie usłyszą i radio znowu nie odwali jakiegoś numeru.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 04 wrz 2026, 18:05

-I my was słyszymy. Radio działa. Pozostańcie na nasłuchu! - rozkazał kapitan i kontynuowali lot. I tym razem nie był on cichy. Co zwrot w radio odzywał się dowódca, nakazujący korektę lotu, kilka razy padł meldunek o czymś podejrzanym, ale wieczorny lot nie napotkał żadnych nieprzyjaciół, co było o tyle dziwne, że "Kosa" dał głowę, że gdy drugi raz zbliżali się do Brukseli, ta płonęła jeszcze bardziej. Na dodatek sieć dozoru najwyraźniej nie obejmowała Belgii, nad którą operowali.

Gdy wrócili na lotnisko, kapitan też miał chyba podobne odczucia, jak "Kosa".
-No i nic na dziś. - powiedział - Jak nie podciągną sieci dozorowej na Belgię, to będziemy latać na ślepo. We Wrześniu po tym jak sieć dozoru padła, było tak samo... Czy ci Belgowie nie byli gotowi do wojny? Przecież to było pewne, że ich zaatakują pierwszych, a nie rzucą się na linię Maginota. To nie mogli mieć gotowej sieci, aby nas tam włączyć? - machnął ręką - Może jutro będzie lepiej.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 04 wrz 2026, 19:51

Oby, bo widać że Niemcy atakują, a my ich nie możemy znaleźć.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 06 wrz 2026, 8:39

-A na pewno atakują, widzieliście jak Bruksela płonie, prawda?

Udali się na odprawę po locie, gdzie porucznik przyjął meldunki i mogli udać się na kolację przed wieczornym apelem.

Apel nie przyniósł niczego nowego. Żadnych informacji o ważnej bitwie. O't poleciano tyle razy, zero strat, druga eskadra zestrzeliła 2 samoloty, rano odprawa i dobrej nocy...

Nie tak "Kosa" spodziewał się, że będzie wyglądać dzień nad frontem, choć z drugiej strony naprowadzanie dnia poprzedniego też nie okazało się skuteczne.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 06 wrz 2026, 15:29

Czekam dnia następnego, jakie będą rozkazy. Może będę miał więcej szczęścia.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 11 wrz 2026, 15:34

14 maja 1940

Morane 340 - 19400514 - 0800 - Plan.jpg

Gdy o poranku porucznik Dubreuil przedstawił plan, mogło się wydawać, że front stoi. Znów nie przenosili się na lotnisko frontowe, a mieli tam lecieć, dolecieć do Brukseli, a następnie operować przed Brukselą. W pierwszym locie mieli lecieć wszyscy Polacy, a na dyżurze zostawał chorąży Moret z kilkoma pilotami. Podczas popołudniowego lotu na dyżurze miał spośród polskiego klucza na dyżurze miał zostać chorąży Flanek, a co ciekawe, dyżurnymi samolotami miał dowodzić porucznik Debreuil. Porucznik powiedział:
-Klucz podczas drugiego patrolu poprowadzi kapitan Łaszkiewicz.
Był to pierwszy lot, gdy polski pilot miał prowadzić całą formację... Natomiast "Kosa" miał wtedy lecieć z kapitanem jako skrzydłowy. No i na trzeci lot, popołudniowy, kapitan miał zostać jako dyżurny, porucznik Debreuil miał prowadzić formację, a Polski klucz, ograniczony do 2 maszyn, w formacji po prawej stronie miał prowadzić Bartosz.
Plan wyglądał profesjonalnie, ale aż chciało się zapytać "a co jak ktoś zostanie zestrzelony?". Plan zakładał chyba, że w ogóle nie napotkają nieprzyjaciela... Ale z drugiej strony, zawsze można było ten plan dostosować do aktualnej sytuacji...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 11 wrz 2026, 20:08

Tak więc ruszamy. Oczywiście przy starcie koniecznie sprawdzam radio i pamiętam o podwoziu.

Obrazek

ODPOWIEDZ