Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
Problemy początkującego gracza SH3
Moderator: PL_CMDR Blue R
Problemy początkującego gracza SH3
Gdy uboot płynie swobodnie to gram na przyśpieszeniu x1024. Gdy na mapie (ten widok z góry) pojawi się wrogi okręt to prędkość spada do 8. Da radę gdzieś ustawić by spadała do 1?
Re: jak zmienić prędkość
Wgl może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem gdy dam na peryskopie bojowym lub wachtowym "=" to uboot zaczyna zataczać okręgi zamiast po prostu zmienić kurs i płynąć tak jak mu kazano?
Np dam na peryskopie "=" na namiarze 350 to pojawia się "ster prawo na burt" i zaczyna okręgi zataczać....zamiast po prostu w lewo przesunąć o 10 stopni
Np dam na peryskopie "=" na namiarze 350 to pojawia się "ster prawo na burt" i zaczyna okręgi zataczać....zamiast po prostu w lewo przesunąć o 10 stopni
- PL_CMDR Blue R
C:\Users\NAZWA UŻYTKOWNIKA\Documents\SH3\data\cfg
Plik main.cfg
[
A co do klawiatury, to brzmi jakbyś miał złą klawiaturę ustawioną w Windowsie.
Masz klawiaturę QWERTY, czy QWERTZ?
Plik main.cfg
[
SETTINGS]
LoadingMovie=No
VoiceCommand=No
DisableMessages=Yes
EventCamera=Yes
TextsLanguage=0
VoicesLanguage=1
KeybLanguage=0
[TIME COMPRESSION]
TimeStop=0
RealTime=1
LandProximity=4
CriticalDamage=1
CrewEfficiency=1
AirEnemyDetected=1
SoundEffects=2
CharacterAnim=4
EnemyDetected=8 <== TUTAJ
RadioReport=8
Particles=8
PrayState=8
HunterState=32
3DRender=32
Maximum=1024
[VIDEO]
Resolution=1024 x 800
A co do klawiatury, to brzmi jakbyś miał złą klawiaturę ustawioną w Windowsie.
Masz klawiaturę QWERTY, czy QWERTZ?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_CMDR Blue R
A teraz, którą Qwerty masz w Windows ustawioną?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Trzeba było w opcjach samego sh 3 ustawić : "ustawienia klawiatury: angielski". W końcu można grać
- PL_CMDR Blue R
A jaką miałeś ustawioną? Domyślnie jest właśnie taka zazwyczaj.
Co za wersję SH3 masz?
Co za wersję SH3 masz?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
MAm wersję steam, wydałem nie mało a okazuje się, że nie mogę nawet prt screena zrobić (ani f12 by zapisało się w folderze steam, ani prt screenem). A mam coś takiego: mam zresetowany tdc, by torpede odpalało tam gdzie mam namiar peryskopem. A okazuje się, że np mam namiar 320, to pokazuje "kąt żyroskopu 338" itp.....
- PL_CMDR Blue R
CTRL+F11 robi się zrzuty w SH3.
A co do żyroskopu. A gdy kręcisz peryskopem, zmienia się kąt żyroskopowy? Jak tak, to idź dalej.
I nie masz nigdy ustawione, aby TDC był zresetowany. Masz go ustawionego, aby cel "stał"... Tylko zwróć uwagę na pokrętło odległości... Bo na nim ustawiłeś 300 metrów, czy maksimum? Bo jak 300 metrów... to torpeda, aby trafić taki cel musi skręcić mocniej (w końcu ona nie skręca w miejscu, a musi wyjść z wyrzutni i zakręcić) i to może powodować tą zmianę.
Ustal maksymalną odległość na pokrętle i powinno pomóc.
Ps. Zmieniłem tytuł tematu, bo już niezbyt dotyczył tego, co było pierwotnie.
A co do żyroskopu. A gdy kręcisz peryskopem, zmienia się kąt żyroskopowy? Jak tak, to idź dalej.
I nie masz nigdy ustawione, aby TDC był zresetowany. Masz go ustawionego, aby cel "stał"... Tylko zwróć uwagę na pokrętło odległości... Bo na nim ustawiłeś 300 metrów, czy maksimum? Bo jak 300 metrów... to torpeda, aby trafić taki cel musi skręcić mocniej (w końcu ona nie skręca w miejscu, a musi wyjść z wyrzutni i zakręcić) i to może powodować tą zmianę.
Ustal maksymalną odległość na pokrętle i powinno pomóc.
Ps. Zmieniłem tytuł tematu, bo już niezbyt dotyczył tego, co było pierwotnie.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Re: Problemy początkującego gracza SH3
Boże drogi, co za (wycenzurowano) w głowie się nie mieści. Screenshoty się nie robią, rozdzielczość trzeba zmieniać ręcznie jakimiś patchami niewiadomo co zawierającymi ,ale (wycenzurowano) 20 zł pobrali, a dopiero po kilku h gry takei kwiatki wychodzą, że zwrócić się nie da.
Gdzie te screenshoty się mają zapisywać?
ps, niezależnie jak ustawiłem pokrętło odległości to jest to samo
Post wycenzurowany przez moderatora. To, że wstawiono gwiazdkę w słowo dalej nie zmienia faktu, że widać to słowo. A na forum używamy kulturalnego języka
Gdzie te screenshoty się mają zapisywać?
ps, niezależnie jak ustawiłem pokrętło odległości to jest to samo
Post wycenzurowany przez moderatora. To, że wstawiono gwiazdkę w słowo dalej nie zmienia faktu, że widać to słowo. A na forum używamy kulturalnego języka
- PL_CMDR Blue R
1) O rozdzielczości.
Wiele starych gier miało "sztywną" rozdzielczość... I to nie ma nic do rzeczy.
2) Screenshoty
W folderze z grą.
steam/steamapps (czy jakoś tak)/common/Silent Hunter 3
3) Peryskop
A jak obracasz peryskop to kąt się zmienia? Jak tak, to zrób tak:
Ustaw peryskop na ten namiar. Wejść na pokrętła i ustaw mapę tak, aby było widać twój okręt na środku. Ustaw minimalną odległość i zrób zrzut ekranu , ustaw maksymalną i zrób zrzut ekranu. Wyślij oba screeny (tylko zmień je na jpg) i spojrzę, co jest nie tak z tymi pokrętłami, że nic się nie zmienia.
Wiele starych gier miało "sztywną" rozdzielczość... I to nie ma nic do rzeczy.
2) Screenshoty
W folderze z grą.
steam/steamapps (czy jakoś tak)/common/Silent Hunter 3
3) Peryskop
A jak obracasz peryskop to kąt się zmienia? Jak tak, to zrób tak:
Ustaw peryskop na ten namiar. Wejść na pokrętła i ustaw mapę tak, aby było widać twój okręt na środku. Ustaw minimalną odległość i zrób zrzut ekranu , ustaw maksymalną i zrób zrzut ekranu. Wyślij oba screeny (tylko zmień je na jpg) i spojrzę, co jest nie tak z tymi pokrętłami, że nic się nie zmienia.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
To już wiemy dlaczego, jak to powiedział Pepe: "niektórzy od samej gry wolą takie zagwozdki z nią związane".
Dlatego, że tym którzy wrzucili ją na steam nie chciało się nic zmodyfikować by była kompatybilna z tym steam. Po prostu wrzucili tak jak było to zrobione w 2005 roku i męcz się sam. Najgorzej że to wychodzi zwykle po kilku godzinach gry dopiero i już mogą być problemy ze zwrotem kasy.
Dlatego, że tym którzy wrzucili ją na steam nie chciało się nic zmodyfikować by była kompatybilna z tym steam. Po prostu wrzucili tak jak było to zrobione w 2005 roku i męcz się sam. Najgorzej że to wychodzi zwykle po kilku godzinach gry dopiero i już mogą być problemy ze zwrotem kasy.
- PL_CMDR Blue R
Pawian. Chyba znów mówisz o sobie w liczbie mnogiej.
Za 20zł chciałbyś, aby jeszcze zrobili tzw. Remaster?
Tak, oni sprzedają grę jaka była kilka(naście) lat temu.
I jak z tymi zrzutami? Obrót peryskopu zmienia kąt? A jak tak, to dasz te zrzuty, abym zobaczył, co jest nie tak?
Za 20zł chciałbyś, aby jeszcze zrobili tzw. Remaster?
Tak, oni sprzedają grę jaka była kilka(naście) lat temu.
I jak z tymi zrzutami? Obrót peryskopu zmienia kąt? A jak tak, to dasz te zrzuty, abym zobaczył, co jest nie tak?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_CMDR Blue R
I tam poniżej nie ma ich?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)