Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R3 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Pod Lublinem
Moderator: PL_CMDR Blue R
- PL_CMDR Blue R
Re: R3 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Pod Lublinem
-No i to tylko możemy, poruczniku. - powiedział Walerian - Idźcie, zakwaterujcie się. Jutro albo będzie lepiej, albo będziemy walczyć z problemem dalej.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Dołączyłem do chłopaków i rozpoczęliśmy zakwaterowanie. Ze względu na brak naszych bagaży i naszą garstkę poszło bardzo sprawnie. Niemal natychmiastowo...
- PL_CMDR Blue R
Dodatkowym atutem dla Ludwika był fakt, że Tomasz jeszcze nie dotarł, a on, Feliks i właśnie Kocur dostali szeroką izbę u majętnego gospodarza. Pierwotnie, sądząc po zawartości, był to chyba pokój dla jego córek, ale obecnie wszyscy mieścili się w drugiej, równie szerokiej izbie. Gdy Ludwik rozglądał się, Gospodarz wszedł, niosąc puchową pierzynę:
-Panie wojskowy, nie będziecie spać przeca na twardym, nu? Dawno lotnicy tu nie zaglądali. Nu, wiadomo, wojna ma swoje prawa...
-Panie wojskowy, nie będziecie spać przeca na twardym, nu? Dawno lotnicy tu nie zaglądali. Nu, wiadomo, wojna ma swoje prawa...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Dziękuję gospodarzu. Mimo żem oficer to nauczony na twardym spać. Jak wam się teraz żyje ?
- PL_CMDR Blue R
-A jak się ma żyć? Jak cu roku. Do Niemców daleko, lato ciepłe, to i buraki obrodzą. Na wykopki trzeba będzie dwa razy tyle zbierać, cu rok temu, panie oficerze.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Rozmowa z gospodarzem ciągnęła się jeszcze kilka minut...
Jako że nadal nie było dowódcy eskadry udałem się w pobliże namiotu dowodzenia i tam oczekiwałem na jego powrót.
Jako że nadal nie było dowódcy eskadry udałem się w pobliże namiotu dowodzenia i tam oczekiwałem na jego powrót.
- PL_CMDR Blue R
Długo nie musiał czekać. Ilość paliwa w zbiornikach "jedenastek" nie dawała szans na latanie dłużej, niż 30 minut, a już po kilku dał się słyszeć warkot zbliżających się maszyn. Brak śladów walki, brak smutku z porażki i brak radości ze zwycięstwa świadczył, że albo cała trójka była znakomitymi aktorami, albo (co bardziej prawdopodobne), że nie napotkali wroga.
Widząc Ludwika, kapitan podszedł i powiedział:
-Ani rzutu kołowego, ani hitlerowców. Szosa z Lublina pusta na kilka kilometrów. Może Edek czeka na noc, aby nie narażać kolumny na atak?
Widząc Ludwika, kapitan podszedł i powiedział:
-Ani rzutu kołowego, ani hitlerowców. Szosa z Lublina pusta na kilka kilometrów. Może Edek czeka na noc, aby nie narażać kolumny na atak?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Słuszne spostrzeżenie , przynajmiej ja bym tak zrobił.
Kapitan Jasionowski coraz bardziej się nie cierpliwi z tego powodu. Dodałem, że jeśli nie dotrą dzisiejszej nocy rano możemy sprawdzić wszystkie drogi główne.
Pod pańską nieobecność zakwaterowaliśmy wszystkich obecnych i to tyle.... cisza jak u was w powietrzu.
Kapitan Jasionowski coraz bardziej się nie cierpliwi z tego powodu. Dodałem, że jeśli nie dotrą dzisiejszej nocy rano możemy sprawdzić wszystkie drogi główne.
Pod pańską nieobecność zakwaterowaliśmy wszystkich obecnych i to tyle.... cisza jak u was w powietrzu.
- PL_CMDR Blue R
-To się wyśpijcie, Ludwik - powiedział kapitan - Zostanę na noc na dyżurze, jakby wrócili. I tak jutro ty latasz moją maszyną, jak obiecałem, to za dnia się zdrzemnę.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2023, 23:57 przez LudwikG, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziękuję kapitanie, do jutra !
I nogi poniosły mnie z automatu prosto na puchową pierzynę...
Przez chwilę jeszcze rozmyślałem nad moją ostatnią wycieczką w rodzinne okolice. Jedno ciągle nie dawało mi spokoju "Budrys" pies , który cieszył się zupełnie jakby ktoś stał pod drzewem...ludzie boją się i chowają gdzie się tylko da gdy usłyszą samolot , ale to wzorowe zachowanie.
Po chwili uświadomiłem sobie , że wojskowi też podobno panikują i strzelają do wszystkich , a jakby ich tak przeszkolić i pokazać sylwetki naszych maszyn by byli je w stanie odróżniać...to musi przecież zadziałać tym bardziej, że nasze maszyny różnią się od tych hitlerowskich...trzeba coś z tym zrobić tylko jak i.....
Sen przyszedł szybciej niż myślałem....
I nogi poniosły mnie z automatu prosto na puchową pierzynę...
Przez chwilę jeszcze rozmyślałem nad moją ostatnią wycieczką w rodzinne okolice. Jedno ciągle nie dawało mi spokoju "Budrys" pies , który cieszył się zupełnie jakby ktoś stał pod drzewem...ludzie boją się i chowają gdzie się tylko da gdy usłyszą samolot , ale to wzorowe zachowanie.
Po chwili uświadomiłem sobie , że wojskowi też podobno panikują i strzelają do wszystkich , a jakby ich tak przeszkolić i pokazać sylwetki naszych maszyn by byli je w stanie odróżniać...to musi przecież zadziałać tym bardziej, że nasze maszyny różnią się od tych hitlerowskich...trzeba coś z tym zrobić tylko jak i.....
Sen przyszedł szybciej niż myślałem....
- PL_CMDR Blue R
Noc
Walenie w drzwi wybudziło Ludwika ze snu, choć wówczas jeszcze nie wiedział, co to było... Czy to chrapanie gospodarza z sąsiedniego pokoju? Czy może śpiący obok Feliks? Uderzanie się powtórzyło. Ktoś chyba dobijał się do drzwi chaty po nocy...
Walenie w drzwi wybudziło Ludwika ze snu, choć wówczas jeszcze nie wiedział, co to było... Czy to chrapanie gospodarza z sąsiedniego pokoju? Czy może śpiący obok Feliks? Uderzanie się powtórzyło. Ktoś chyba dobijał się do drzwi chaty po nocy...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Po drugim uderzeniu zerwałem się na nogi...
Feliks spał jak zabity więc go nie budziłem.
Przeładowałem pistolet tak na wszelki wypadek i podszedłem do drzwi. Stojąc koło drzwi , chroniąc się za ścianą krzyknąłem głośno:
- Kto tam ? Kogo tu niesie o tej porze !?
Feliks spał jak zabity więc go nie budziłem.
Przeładowałem pistolet tak na wszelki wypadek i podszedłem do drzwi. Stojąc koło drzwi , chroniąc się za ścianą krzyknąłem głośno:
- Kto tam ? Kogo tu niesie o tej porze !?
- PL_CMDR Blue R
Otwieraj, nie pytaj, bo wyważymy drzwi !!! - odezwał się głos, jakby znajomy... Ale grube drzwi z drewnianym skoblem utrudniały identyfikację. Intruz krzyczał - Znajdziecie zapewne jakieś miejsce dla strudzonych wędrowców !!!
Jak na strudzonego wędrowca miał dużo energii, że doszedłby do Lublina na tej energii...
Jak na strudzonego wędrowca miał dużo energii, że doszedłby do Lublina na tej energii...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Zaraz zaraz......Kocur to ty ?