Epilog
Luty 1940, Lyon
Andrzej był zły. Jeszcze kilka dni temu latał, a teraz? "Może pojedziecie na narty?" Wolałby latać. To przymusowe uziemienie działało na niego deprymująco*. Siedział przy piecyku i przez okno patrzył w kierunku lotniska, z którego co chwila wznosiły się i opadały samoloty. Powolnym krokiem zbliżył się do niego porucznik Król, spojrzał na w kierunku lotniska i powiedział po chwili:
-Też to samo myślę, ale co poradzisz....
Siedzieli tak chwilę rozmawiając, po czym Wacław odezwał się:
-Andrzeju, skoro cię mam. Podczas inspekcji pułkownik polecił mnie przygotować opis walk we Wrześniu, odtworzyć to, co zaginęło. Będziesz mógł mnie pomóc z twoimi lotami?
I tak Andrzej mógł wrócić do latania, chociaż w myślach. Szło dobrze, aż do momentu, gdy doszli do pamiętnego, 12 września 1939 roku.
-Bronek poprowadził was na Wisłę - sprawdzał w notatkach Wacław - Napotkaliście Dorniery w eskorcie Me110. Bronek uszkodził ze skrzydłowym 2 Messrschmidty. Ty z Flankiem zaatakowaliście trzy bombowce. Bronek widział jak wszystkie spadają. Leopold [Flanek] melduje zestrzelenie jednego, ale potem zajęty był próbą odciągnięcia szkopów od ciebie. A jak to wyglądało z twojej strony? Zestrzeliłeś dwa z nich, czy Bronek się pomylił?
*dlaczego Andrzej jest uziemiony? O tym będzie w Dęblińskich Asach 2.
|
Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R4 - pchor. Andrzej Baran - Podcięte skrzydła
Moderator: PL_CMDR Blue R
- PL_CMDR Blue R
Re: R4 - pchor. Andrzej Baran - Podcięte skrzydła
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Tylko jednego - skrzywił się Andrzej - pamiętam że oderwał mu się kawałek skrzydła, a mnie zaczął ten myśliwiec obrabiać. Leopold dorwał drugiego, a mnie zaraz potem wyeliminowali z gry. Nie wiem co się stało z trzecim, byłem zajęty ratowaniem własnej skóry, radio też rozwalili, więc nie śledziłem co się stało.
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
- PL_CMDR Blue R
Król powiedział:
-Może ten trzeci oberwał odłamkiem? Ale zapiszmy, to co pewne. Ty jeden, Leopold jeden...... Czyli to twoje pierwsze pełne zestrzelenie? - Wacław przeglądał karki - Trzeciego września z Piotrkiem jednego sztukasa i ten bombowiec?
============
DING!
8 punktów za loty = 2 EXP do wydania. [przenoszone na eksport postaci do "Obcego Nieba"]
-Może ten trzeci oberwał odłamkiem? Ale zapiszmy, to co pewne. Ty jeden, Leopold jeden...... Czyli to twoje pierwsze pełne zestrzelenie? - Wacław przeglądał karki - Trzeciego września z Piotrkiem jednego sztukasa i ten bombowiec?
============
DING!
8 punktów za loty = 2 EXP do wydania. [przenoszone na eksport postaci do "Obcego Nieba"]
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_CMDR Blue R
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)