Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju
Moderator: PL_CMDR Blue R
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju
Nie siedzę w jego głowie, ale mógł założyć że ktoś w końcu przyleci. Ja natomiast nie uzyskałem kontaktu wzrokowego z Obcym 1
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

- PL_CMDR Blue R
-Czyli ten jego kolega nie czekał na ciebie, a na każdego możliwego Polaka? Widział cię? - zapytał Wacław.
Kapitan zapytał:
-Do czego zmierzacie?
Wacław odpowiedział:
-Jak widział i nie zareagował, to wiemy, że mają nie atakować. Jak nie widział, to kto wie, czy przy granicy nie będą czekali w zasadzce na naszą zasadzkę.
Kapitan zapytał:
-Do czego zmierzacie?
Wacław odpowiedział:
-Jak widział i nie zareagował, to wiemy, że mają nie atakować. Jak nie widział, to kto wie, czy przy granicy nie będą czekali w zasadzce na naszą zasadzkę.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Myślę, że obecność myśliwca, to reakcja na naszą zasadzkę. Z pewnością zauważyli nasza aktywność w powietrzu i chęć przepędzenia ich zwiadowców. Ale za wcześnie na wyciąganie wniosków z jednego przypadku. Chyba, że chorąży Baran także coś podobnego zameldował.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.

- PL_CMDR Blue R
Kapitan powiedział:
-Też tak myślę. Czyli na razie wiemy, że wystawiać mogą myśliwce, ale ten nie był wystawiony specjalnie, aby was przechwycić, tylko dowolny, ścigający samolot. Trzeba będzie się temu przyjrzeć. - po czym zmieniając ton powiedział z uśmiechem - No, to już nie będziemy wam zajmować więcej czasu. Wracamy do Krakowa, a wy dalej kontynuujcie tą wspaniałą robotę.
-Też tak myślę. Czyli na razie wiemy, że wystawiać mogą myśliwce, ale ten nie był wystawiony specjalnie, aby was przechwycić, tylko dowolny, ścigający samolot. Trzeba będzie się temu przyjrzeć. - po czym zmieniając ton powiedział z uśmiechem - No, to już nie będziemy wam zajmować więcej czasu. Wracamy do Krakowa, a wy dalej kontynuujcie tą wspaniałą robotę.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Tak jest.
Dobra wracamy na harmonogramu lotów.
Dobra wracamy na harmonogramu lotów.

- PL_CMDR Blue R
A w tle jęczała pompa do paliwa, którą tłoczono paliwo do Grota 1...
Gdy wizytujący zebrali się, Bronisław zapytał Tomasza:
-Jak myślicie. Ten zwiadowca doglądał lotniska, czy leciał dopiero do celu nad drogą? - wskazał na drogę do Skoczowa znajdującą się zaraz przy terenie aeroklubu
Gdy wizytujący zebrali się, Bronisław zapytał Tomasza:
-Jak myślicie. Ten zwiadowca doglądał lotniska, czy leciał dopiero do celu nad drogą? - wskazał na drogę do Skoczowa znajdującą się zaraz przy terenie aeroklubu
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Moim zdaniem chciał sprawdzić co się u nas dzieje, znaczy się na lotnisku. To ma sens że zaryzykował.

- PL_CMDR Blue R
-Czyli jak wybuchnie wojna, to mamy 15 minut, aby się spakować i stąd wiać? - zapytał Bronisław - Przecież 4 myśliwcami nie obronimy się tutaj.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Nie ! Jak wybuchnie wojna to mamy 15 minut na ... wystartowanie i stawienie czoła wrogowi poruczniku. Więcej wiary.

- PL_CMDR Blue R
-Więcej, niż ma sztab? - powiedział Bronisław - Właśnie. Chyba w końcu nie powiedzieli tobie. Przywieźli rozkazy operacyjne na czas wojny. Powinniśmy się z nimi zapoznać, nie tylko ze streszczeniem Wacława.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
To znaczy
?
Hmm, nic nie powiedzieli. Zobaczę co mi zostawili, jak się uganiałem za niemiaszkiem.

Hmm, nic nie powiedzieli. Zobaczę co mi zostawili, jak się uganiałem za niemiaszkiem.

- PL_CMDR Blue R
Rozkazami była bardzo opasła teczka z dokumentami zatytułowana "Planu działań lotnictwa Armii Kraków" opracowany przez generała brygady Antoniego Szylinga, którą Bronisław zamknął na klucz po otrzymaniu.
Tomasz przerzucał pierwsze strony, szukając tego co ważne.... Koncentracja oddziałów... Punkt pierwszy, lotnictwo liniowe... Punkt drugi... jest.
-I właśnie o tym mówił mnie Wacław.. Wymiatać całymi eskadrami, a my mamy zaskakiwać wroga nagłym pojawieniem się samolotów i strącać samoloty towarzyszące.
=============================================================================
Cytaty za Łukasz Łydżba: Krakowski III/2 Dywizjon Myśliwski, wydanie I, Poznań Sierpień 2012
Tomasz przerzucał pierwsze strony, szukając tego co ważne.... Koncentracja oddziałów... Punkt pierwszy, lotnictwo liniowe... Punkt drugi... jest.
Następne strony to opis zadań lotnictwa towarzyszącego, balonów... Dalej w puncie 5 były przewidywane zadania na okres bitwy... Punkt a) dotyczył lotnictwa liniowego, a punkt b) ich:2. Lotnictwo Myśliwskie
a) Główne zadanie lotnictwa myśliwskiego to zwalczanie rozpoznania npla przez stosowanie zasadzek na najbardziej prawdopodobnych kierunkach rozpoznania npla. Do tego zadania przeznaczona zostanie jedna eskadra myśliwska, która wystawi 3 zasadzki, a 2 samoloty. Przewidziane również rozmieszczenie zasadzek tuż za linią frontu dla zwalczania lotnictwa nieprzyjacielskiego współpracy i dozorowania.
b) Drugie zadanie to ubezpieczanie własnego lotnictwa działającego w strefie bojowej - przez "wymiatanie" nie częstotliwe, lecz prowadzone za to całością sił i uzgodnione w czasie z działalnością własnego lotnictwa współpracy.
c) Trzecie z klei zadanie to osłona przez zasadzki lub patrole rejonów wyładowczych i ewent. końcówek domarszów.
d) Zadania ewentualne: rozpoznanie na ściśle określonych kierunkach i celach
e) Następnym zadaniem ewentualnym to w krytycznych momentach bezpośredni udział w walce ziemnej (zwalczanie sił żywych npla).
Tomasz przerzucał dalsze strony, szukając punktu, gdzie były konkretyzowane zadania. Znalazł go w ósmej kolejności i tym razem myśliwce były pod a):b) Lotnictwo Myśliwskie
-O ile system "zasadzek" da pożądane rezultaty, będzie w dalszym ciągu stosowany specjalnie w pobliżu linii frontu - w przeciwnym wypadku będą prowadzone intensywniejsze akcje "wymiatania" i osłony dla ochrony pracy własnego lotnictwa współpracy.
-Zadania ewentualne to osłona domarszów odwodów do przeciwuderzeń i ewentualna interwencja na polu bitwy przeciw żywym siłom npla.
c) Lotnictwo towarzyszące i balony (...)
To było raczej dla dowództwa, choć sam fakt, że mogą na nich ściągać wroga, był ważny.a) Lotnictwo Myśliwskie
Wykonujące swoje zadania przez stosowanie "zasadzek" i "wymiatania". Zasadzki posiadają poza swoim zadaniem zasadniczym jeszcze kapitalne znaczenie dla ochrony własnych samolotów, tak liniowych, jak i towarzyszących.
Własne samoloty liniowe powracające z zadań winny bezwarunkowo powracać zawsze na swoje lotnisko albo przez jedną ze znanych zasadzek terenowych albo przez lotnisko lotnictwa myśliwskiego - w ten sposób będą miały pewność, że żaden samolot npla nie będzie je śledził bezkarnie.
W tym celu obowiązkiem dowódcy dywizjonu myśliwskiego jest dokładne i stałe informowanie dowódcy eskadry liniowej o m.p. swoich zasadzek. Również o ile zasadzki znajdują się w pobliżu frontu, ich mp.p musi być podane do wiadomości zainteresowanym dowódcom lotnictwa towarzyszącego - by w razie konieczności ścigane samoloty tow. mogły na zasadzki naprowadzać ścigające je samoloty npla.
I dalej był ten fragment o Krakowie:O ile chodzi o "wymiatanie", będzie prowadzone na rozkaz Dowódcy Lotnictwa Armii przy stosowaniu o ile możliwości zawsze całości rozporządzalnych sił myśliwców.
Co się tyczy współpracy z siecią dozorowania, dowódca dyonu myśl. będzie bezpośrednio związany linią telefoniczną ze "zbornicą" - gdzie będzie posiadał swojego oficera łącznikowego. Ten sposób zapewni dowódcy dyonu myśl. posiadanie wszystkich koniecznych wiadomości o działalności lotnictwa npla.
Dalej plan przechodził do innych zadań.W razie nalotów bombardujących w ilości ponad 5 samolotów npla, dyon myśliwski nie będzie reagował; w każdym razie reaguje zawsze na każde bombardowanie ośrodka "Kraków", w ten jednak sposób, że nie zwalcza bezpośrednio wyprawy bombowej, lecz "czatuje" w powietrzy poza obrębem Krakowa (promień 9km od środka miasta) i zwalcza dopiero samoloty rozproszone przez ogień przeciwlotniczy ośrodka "Kraków".
W razie pojawienia się pojedynczych samolotów npla nad ośrodkiem "Kraków", artyleria ośrodka będzie nieczynna, pozostawiając zwalczanie lotnictwu myśliwskiemu.
Pozostałe rzeczy dotyczyły pozostałych sił powietrznych.. Bronisław przerzycając strony powiedział:Ewentualna osłona wyładowań czy końcówek domarszów większych oddziałów ma być prowadzony przez trzymanie klucza w powietrzu. O ile czasokres osłony miał być długotrwały, należy używać do tego celu zasadzki ziemnej.
Zadanie ewentualne: rozpoznanie - będzie ściśle precyzowane i należy je zasadniczo wykonywać lotami koszącymi.
Wreszcie przewiduję osłanianie własnego lotniska liniowego przy powrocie z wypraw bombardierskich.
Wszędzie tam, gdzie chcemy walczyć , musimy być w lokalnej przewadze. Walkę zasadniczo prowadzić się będzie sposobem "partyzantki", która prowadzona wytrwale w sumie da dodatnie rezultaty.
Atakować przez zaskoczenie (pamiętać o chmurach, położeniu słońca, itd.), zdecydowanie podchodzić jak najbliżej i oddawać pewną serię strzałów - co naszemu dywizjonowi myśliwskiemu, najlepszemu dyonowi w Polsce - powinno w sumie dać i na polu walki pierwszeństwo.
Zbierać doświadczenie wojenne co do: wartości zasadzek i prowadzenia dokładnej ewidencji typów i właściwości samolotów nieprzyjacielskich, dla stworzenia własnych metod w przeprowadzaniu ataku.
b) Lotnictwo liniowe (...)
-I właśnie o tym mówił mnie Wacław.. Wymiatać całymi eskadrami, a my mamy zaskakiwać wroga nagłym pojawieniem się samolotów i strącać samoloty towarzyszące.
=============================================================================
Cytaty za Łukasz Łydżba: Krakowski III/2 Dywizjon Myśliwski, wydanie I, Poznań Sierpień 2012
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
No niby tak, ale nic tu nie ma że mamy wracać do Rakowa. Dopóki nie otrzymamy takowego rozkazu, Zasadzka musi być utrzymana. Spójrz tutaj:
więc naszym zadaniem będzie przechwytywanie samolotów ściągających nasze bombowce.Własne samoloty liniowe powracające z zadań winny bezwarunkowo powracać zawsze na swoje lotnisko albo przez jedną ze znanych zasadzek terenowych albo przez lotnisko lotnictwa myśliwskiego - w ten sposób będą miały pewność, że żaden samolot npla nie będzie je śledził bezkarnie.
W tym celu obowiązkiem dowódcy dywizjonu myśliwskiego jest dokładne i stałe informowanie dowódcy eskadry liniowej o m.p. swoich zasadzek.

- PL_CMDR Blue R
-Tak, ale jak będą wiedzieć, że tu jesteśmy, to czy nie mija się z celem? I ja mówię o ataku na lotnisko. Jak widać przy wymiataniu, dowództwo zdaje sobie sprawę, że kilka maszyn nie wywalczy przewagi... Ale to na razie przyszłość. Przed samą wojną powinni nas przenieść na lotnisko zasadzki nie na zwiadowców, a na samoloty wroga. Może nas pod Skoczów wtedy przeniosą? Szkopy zrównają z ziemią aeroklub, a my zaczekamy na tych, co uznają, że nas już tu nie ma.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Zobaczymy. Na razie mamy swoje rozkazy. Z drugiej strony musimy być przygotowani, że jak nastąpi atak na nasze lotnisko, to będziemy się bronić.