Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R1 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Ostatnie dni pokoju
Moderator: PL_CMDR Blue R
Re: R1 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Ostatnie dni pokoju
- Tak jest panie kapitanie !
Jeśli mam do dyspozycji łazika wszystko wykonam osobiście i o 21:00 będę już na miejscu. Rano udam się ponownie do Balic i złoże panu raport. Następnie kontynuje batalię z telefonem i mam nadzieję , że wygraną i po najmniejszej lini oporu. Po tym wracam do dowóddzcy eskadry.
Jeśli mam do dyspozycji łazika wszystko wykonam osobiście i o 21:00 będę już na miejscu. Rano udam się ponownie do Balic i złoże panu raport. Następnie kontynuje batalię z telefonem i mam nadzieję , że wygraną i po najmniejszej lini oporu. Po tym wracam do dowóddzcy eskadry.
- PL_CMDR Blue R
-To wszystko na ten ranek. Odpocznijcie i działajcie, to wszystko.
Ludwik nie planował długiego snu. Skoro miał jeszcze tego samego dnia spędzić noc w łóżku, uciął tylko krótką drzemkę, aby potem wieczorem nie zasnąć za kierownicą. Wstał tuż po 11:00 i idąc się obmyć, zauważył, że po pasie startowym kołowały dwa myśliwce... I to należące go 121 eskadry! Czwórka (a więc Żwirko) i Siódemka (zapewne Flanek) podrywała się do lotu. Po ostatnich dniach, gdy samoloty wydawało się, że przyśrubowano do podłogi wydawało się to czymś niezwykłym.
Ludwik nie planował długiego snu. Skoro miał jeszcze tego samego dnia spędzić noc w łóżku, uciął tylko krótką drzemkę, aby potem wieczorem nie zasnąć za kierownicą. Wstał tuż po 11:00 i idąc się obmyć, zauważył, że po pasie startowym kołowały dwa myśliwce... I to należące go 121 eskadry! Czwórka (a więc Żwirko) i Siódemka (zapewne Flanek) podrywała się do lotu. Po ostatnich dniach, gdy samoloty wydawało się, że przyśrubowano do podłogi wydawało się to czymś niezwykłym.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Udaję się do kapitana Sędzielowskiego dowiedzieć co się dzieję i jak wygląda sytuacja na miejscu.
- PL_CMDR Blue R
Kapitana Sędzielowskiego spotkał przy telefonach i radiostacji. Zauważywszy Ludwika odezwał się pierwszy:
-Już wstaliście, Ludwik? Mietek prosił, aby dać mu znać, jak wstaniesz. Masz coś zawieźć do Aleksadrowic chyba. A jak tam nasze nowe lotnisko?
-Już wstaliście, Ludwik? Mietek prosił, aby dać mu znać, jak wstaniesz. Masz coś zawieźć do Aleksadrowic chyba. A jak tam nasze nowe lotnisko?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Witam panie kapitanie !
Tak, tak zdaję się , że mam im zawieźć jakieś dokumenty. Możesz "wodzu" dać znać bo jestem gotów.
Nasze lotnisko w porządku i jakoś tam bardziej przytulno się zrobiło. Natomiast wszystko zgodnie z planem mimo , że jeszcze trochę pracy zostało , ale to ostanie szlify.
Aaa.....miałem kapitana zapytać. Co to był za wylot ? Dzieje się coś ?
Tak, tak zdaję się , że mam im zawieźć jakieś dokumenty. Możesz "wodzu" dać znać bo jestem gotów.
Nasze lotnisko w porządku i jakoś tam bardziej przytulno się zrobiło. Natomiast wszystko zgodnie z planem mimo , że jeszcze trochę pracy zostało , ale to ostanie szlify.
Aaa.....miałem kapitana zapytać. Co to był za wylot ? Dzieje się coś ?
- PL_CMDR Blue R
-Intruz nad Nowym Targiem - powiedział kapitan - Kieruje się tam Szyszko ze 123-ciej oraz Żwirek. W dwie pary mogą go wziąć w kleszcze. - rozejrzał się, jakby patrząc kto podsłuchuje i dodał ciszej - Zwłaszcza, że "siódemkom" to nawet wolniejsza maszyna rozpoznawcza może uciec.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Macie informacje z którego kierunku przylecieli ?
- PL_CMDR Blue R
-Jak tylko przekroczyli granicę. Z Orawy przylecieli. - Tadeusz kiwnął głową w kierunku okna, jakby coś pokazywał - Też mnie ciekawi, czy ze Spiszu też się pojawią. Wolałbym, aby zostali na zachodzie.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Ooo tak zdecydowanie ! Lepiej by zostali u siebie.
Nie przeszkadzam już kapitanie udam się teraz do dowódcy dywizjonu. Śmiem nawet twierdzić , że te zadnia organizacyjne są trudniejsze niż te co w powietrzu. Widzimy się później panie kapitanie.
- Ludwik zauważył w tym momencie, że są tak naprawdę bezradni w powietrzu. Jakby dopiero teraz do niego dotarło wszystko co wydarzyło się do tej pory.
Jak my mamy sobie poradzić tymi "kaszlakami" z ich Messerschmittami skoro mamy problem dogonić i przegonić samoloty rozpoznawcze i bombowce.
O losie .. - pomyślał
Nie przeszkadzam już kapitanie udam się teraz do dowódcy dywizjonu. Śmiem nawet twierdzić , że te zadnia organizacyjne są trudniejsze niż te co w powietrzu. Widzimy się później panie kapitanie.
- Ludwik zauważył w tym momencie, że są tak naprawdę bezradni w powietrzu. Jakby dopiero teraz do niego dotarło wszystko co wydarzyło się do tej pory.
Jak my mamy sobie poradzić tymi "kaszlakami" z ich Messerschmittami skoro mamy problem dogonić i przegonić samoloty rozpoznawcze i bombowce.
O losie .. - pomyślał
- PL_CMDR Blue R
Gdy dotarł do kapitana Medwieckiego, kapitan powitał Ludwika i zapytał:
-Wyspaliście się? Spodziewałem się was po 14. Tak też was kazałem zapowiedzieć w Bielsku.
-Wyspaliście się? Spodziewałem się was po 14. Tak też was kazałem zapowiedzieć w Bielsku.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Szczerze powiedziawszy to nie kapitanie, ale to kwestia przyzwyczajenia i przestawienia się.
Hmmm...to nie mam nic do roboty w tym momencie ?
Hmmm...to nie mam nic do roboty w tym momencie ?
- PL_CMDR Blue R
-W zasadzie to możecie wcześniej zgubić się, jadąc bocznymi drogami i poszukać przewodów. Tylko kwestia rozkazów, to zaraz każę wam je wydać. Co do zasadzki, to jakby pytali, to oni też przechodzą w stan mobilizacyjny wyższy. Czyli weźmiecie im broń boczną oraz zawieziecie im też pieniądze na wrzesień. Niby nie powinno być z tym problemów, ale muszą być zabezpieczeni na wypadek, jakby jutro nas zaatakowano. A wtedy o wypłacie nikt pamiętać nie będzie, czy o pieniądzach. Mają stan wyższej gotowości mieć osiągnięty jutro rano, ale - kapitan machnął ręką - W zasadzie oni mają go odkąd tam są. Właśnie! Jerzy! Fiaty z Bielska już wyjechały? - zawołał do jednego z podoficerów.
-Nie, panie poruczniku. Jeszcze są u nas.
-Przekażcie im, aby porucznika Gwarczyńskiego spodziewali się wcześniej
Podoficer zasalutował i wybiegł z pomieszczenia, a kapitan powiedział do Ludwika:
-To gdy wyjadą, wyjedźcie też i wy. Tylko nie trzymajcie się blisko ich.
-Nie, panie poruczniku. Jeszcze są u nas.
-Przekażcie im, aby porucznika Gwarczyńskiego spodziewali się wcześniej
Podoficer zasalutował i wybiegł z pomieszczenia, a kapitan powiedział do Ludwika:
-To gdy wyjadą, wyjedźcie też i wy. Tylko nie trzymajcie się blisko ich.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Tak jest !
Nie uważa pan .... - Ludwik rozjerzał się , aby upewnić się czy nikogo nie ma w pobliżu -
że to trochę ryzykowne gubić się z bronią rozkazami oraz pieniędzmi ?
Nie uważa pan .... - Ludwik rozjerzał się , aby upewnić się czy nikogo nie ma w pobliżu -
że to trochę ryzykowne gubić się z bronią rozkazami oraz pieniędzmi ?
- PL_CMDR Blue R
-I dlatego bierzecie łazika i strażników. A rozkazy są wystarczającym powodem, aby patrol, który was zatrzyma, wiedział, że jesteście tam w ważnej sprawie, czyż nie?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Słusznie kapitanie !
Po otrzymaniu rozkazów niezwłocznie ruszam.
Po otrzymaniu rozkazów niezwłocznie ruszam.