Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju
Moderator: PL_CMDR Blue R
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju
Dobra:
- Grot 2 ma dołączyć do Grota 1 i przepędzić Intruza 1
- Biała 10 - podaj pozycję.
- Kiedy wystartuje Biała 8?
- Grot 2 ma dołączyć do Grota 1 i przepędzić Intruza 1
- Kiedy wystartuje Biała 8?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

- PL_CMDR Blue R
Ledwo przekazano pierwszy rozkaz (- Grot 2 ma dołączyć do Grota 1 i przepędzić Intruza 1), w radio odezwał się Bronek:
-Baza. Proszę o zgodę na utrzymanie Grota 2 na pozycji 19-29. W ten sposób mamy większą przewagę, niż razem. Proszę o zgodę!
W tej samej chwili, Leon wsadził głowę do pomieszczenia dowodzenia i zameldował:
-Biała 8 będzie startować o 18:40! - Tomasz spojrzał na zegar. Minęła 18:20
Jednocześnie telefon zadzwonił:
-Tak... Tak, mamy kontakt z kluczem - podoficer odłożył słuchawkę i czekał ze złożeniem meldunku, gdy operator radia zapytał Tomasza:
-Wydać zgodę dla Klucza 1?
Rozkazy oczekujące:
-Baza. Proszę o zgodę na utrzymanie Grota 2 na pozycji 19-29. W ten sposób mamy większą przewagę, niż razem. Proszę o zgodę!
W tej samej chwili, Leon wsadził głowę do pomieszczenia dowodzenia i zameldował:
-Biała 8 będzie startować o 18:40! - Tomasz spojrzał na zegar. Minęła 18:20
Jednocześnie telefon zadzwonił:
-Tak... Tak, mamy kontakt z kluczem - podoficer odłożył słuchawkę i czekał ze złożeniem meldunku, gdy operator radia zapytał Tomasza:
-Wydać zgodę dla Klucza 1?
Rozkazy oczekujące:
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Tak - zgoda dla Klucza 1. Są na miejscu i lepiej orientują się w sytuacji.
Biała 8 - niech startuje natychmiast.
Biała 8 - niech startuje natychmiast.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.

- PL_CMDR Blue R
Leon zaprotestował:
-Kocur, Biała ma góra 20 litrów paliwa! Dopiero zaczęliśmy tankować!
W tym czasie operator radia przekazał informacje Kluczowi 1 i zaczął wypytywać Białą 10 o pozycje.
Operator telefonu tymczasem przerwał czekanie odbierając kolejny meldunek, w tym przypadku nie czekał z meldunkiem, tylko mając "okienko" przekazał:
-Intruz 2 skręcił na południe wzdłuż torów Pszczyna->Żywiec.
-Kocur, Biała ma góra 20 litrów paliwa! Dopiero zaczęliśmy tankować!
W tym czasie operator radia przekazał informacje Kluczowi 1 i zaczął wypytywać Białą 10 o pozycje.
Operator telefonu tymczasem przerwał czekanie odbierając kolejny meldunek, w tym przypadku nie czekał z meldunkiem, tylko mając "okienko" przekazał:
-Intruz 2 skręcił na południe wzdłuż torów Pszczyna->Żywiec.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator

- PL_CMDR Blue R
Biała 10 zdążyła podać pozycję, gdy radio przejął Bronek:
-Grot 2! Leci na ciebie!
-Widzę... Cholera, zauważył mnie! Leci nad górami!
-Za nim! Do granicy za nim!
Tomasz pomyślał, że osobny kanał dla Białej 10 byłby dobrym pomysłem i mógł to zrobić, mieli kilka kanałów i zmiana nie stanowiła problemu.. Problem był taki, że wówczas mogliby na raz być w łączności tylko z jednym samolotem, nie słysząc, co drugi melduje. Operator wykorzystał jednak okienko i przekazał:
-Biała 10. Przeciwnik leci wzdłuż torów Pszczyna-Bielsko!
Leon tymczasem stał jakby chciał coś powiedzieć, ale machnął ręką i rzucił się biegiem do Białej 8, w której kabinie z nogami do góry nurkował właśnie mechanik.
Operator telefonu znów odebrał telefon i odpowiedział:
-Tak.... Przyjąłem, meldowano... Zgadza się. Proszę o zwolnienie linii.
Zdążył ledwo odłożyć słuchawkę na widełki i już miał coś mówić, gdy zadzwonił ponownie telefon i znów podniósł słuchawkę.
-Grot 2! Leci na ciebie!
-Widzę... Cholera, zauważył mnie! Leci nad górami!
-Za nim! Do granicy za nim!
Tomasz pomyślał, że osobny kanał dla Białej 10 byłby dobrym pomysłem i mógł to zrobić, mieli kilka kanałów i zmiana nie stanowiła problemu.. Problem był taki, że wówczas mogliby na raz być w łączności tylko z jednym samolotem, nie słysząc, co drugi melduje. Operator wykorzystał jednak okienko i przekazał:
-Biała 10. Przeciwnik leci wzdłuż torów Pszczyna-Bielsko!
Leon tymczasem stał jakby chciał coś powiedzieć, ale machnął ręką i rzucił się biegiem do Białej 8, w której kabinie z nogami do góry nurkował właśnie mechanik.
Operator telefonu znów odebrał telefon i odpowiedział:
-Tak.... Przyjąłem, meldowano... Zgadza się. Proszę o zwolnienie linii.
Zdążył ledwo odłożyć słuchawkę na widełki i już miał coś mówić, gdy zadzwonił ponownie telefon i znów podniósł słuchawkę.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Dobrze. Klucz 1 - przegonić Niemca i wracać na lotnisko.

- PL_CMDR Blue R
Operator telefonu wreszcie mógł przekazać meldunek:
-Poruczniku. Od Węgierskiej Górki do Zwardonia meldują, że... - telefon zaczął dzwonić, więc operator uciął - Że nasi gonią Niemca. Tak. Słucham? - powiedział zgłaszając się - Tak. Meldowano. Dziękuję. - odrywając się od telefonu dodał - Intruz 2 leci dalej wzdłuż torów, minął Dziedzice.
Krytyczny moment w "centrum dowodzenia" minął, gdy ilość rozkazów i meldunków które należało przekazać zmniejszyła się... Co nie znaczyło, że w powietrzu panował spokój, a wręcz przeciwnie.
Telefon meldował jak intruz 1 ścigany przez Klucz 1 kieruje się w kierunku przełęczy. Intruz 2 tymczasem zbliżał się do Bielska.
Była 18:25, gdy mechanicy dostrzegli Intruza 2, lecącego na zachód nad Aleksandrowicami. W tej samej chwili Biała 10 meldowała pozycję nad Czechowicami, a telefonicznie meldowano, że Intruz doleciał nad Bielsko i skręca na zachód. Bronek także odezwał się w radio krótkim:
-Grot 2, dołącz do szyku!
-Poruczniku. Od Węgierskiej Górki do Zwardonia meldują, że... - telefon zaczął dzwonić, więc operator uciął - Że nasi gonią Niemca. Tak. Słucham? - powiedział zgłaszając się - Tak. Meldowano. Dziękuję. - odrywając się od telefonu dodał - Intruz 2 leci dalej wzdłuż torów, minął Dziedzice.
Krytyczny moment w "centrum dowodzenia" minął, gdy ilość rozkazów i meldunków które należało przekazać zmniejszyła się... Co nie znaczyło, że w powietrzu panował spokój, a wręcz przeciwnie.
Telefon meldował jak intruz 1 ścigany przez Klucz 1 kieruje się w kierunku przełęczy. Intruz 2 tymczasem zbliżał się do Bielska.
Była 18:25, gdy mechanicy dostrzegli Intruza 2, lecącego na zachód nad Aleksandrowicami. W tej samej chwili Biała 10 meldowała pozycję nad Czechowicami, a telefonicznie meldowano, że Intruz doleciał nad Bielsko i skręca na zachód. Bronek także odezwał się w radio krótkim:
-Grot 2, dołącz do szyku!
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Cholera Niemce dokładnie wiedzą gdzie jest nasza baza. Nie wróży to dobrze.

- PL_CMDR Blue R
Aeroklub w Bielsku, gdzie umiejscowiono zasadzkę miał kilka wad... Był na każdej mapie Bielska, leżał blisko miasta, a na dodatek obok biegła jedna z głównych dróg kierujących się ku Protektoratowi Czech i Moraw. Do budynku zajrzał dowódca straży, ale widząc, że wszyscy mocno pracują, położył tylko jakiś pakunek na stoliku rzucając:
-Wrócę później do tego.
Telefony dalej dzwoniły, gdy chyba cały obszar Grupy Operacyjnej próbował poinformować ich o kolejnych ruchach nieprzyjaciela.
18:30
-Intruz 1 opuścił terytorium Polski. - zameldował operator telefonu, gdy w radio odezwał się szeregowy Kowala:
-Widzę Intruza. Jest nad 15-21 (Skoczów)!
Odpowiedział mu Bronek:
-Tu Klucz 1. Nasz uciekł. Lecimy granicą Zaolzia na północ gotowi odciąć drogę intruzowi! Meldujcie o pozycji.
W tej samej chwili do "centrum" wbił Leon mówiąc:
-Biała 8 gotowa do lotu. - jego meldunek lekko zagłuszył odgłos uruchamianego silnika "Jedenastki" - Amunicja tylko w kadłubie.
-Wrócę później do tego.
Telefony dalej dzwoniły, gdy chyba cały obszar Grupy Operacyjnej próbował poinformować ich o kolejnych ruchach nieprzyjaciela.
18:30
-Intruz 1 opuścił terytorium Polski. - zameldował operator telefonu, gdy w radio odezwał się szeregowy Kowala:
-Widzę Intruza. Jest nad 15-21 (Skoczów)!
Odpowiedział mu Bronek:
-Tu Klucz 1. Nasz uciekł. Lecimy granicą Zaolzia na północ gotowi odciąć drogę intruzowi! Meldujcie o pozycji.
W tej samej chwili do "centrum" wbił Leon mówiąc:
-Biała 8 gotowa do lotu. - jego meldunek lekko zagłuszył odgłos uruchamianego silnika "Jedenastki" - Amunicja tylko w kadłubie.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Biała 8 - wstrzymać start, niech czeka w gotowości na pasie.
Klucz 1 - odetnijcie drogę ucieczki Intruzowi 2
Klucz 1 - odetnijcie drogę ucieczki Intruzowi 2

- PL_CMDR Blue R
18:35
Bronek zameldował:
-Widzę intruza. Zbliżamy się.
Szeregowy odpowiedział:
-Właśnie podchodzę do oddania serii ostrzegawczej!
-Widzę was - odpowiedział Bronek.
-Poszedł dym! Przyspiesza! - zameldował szeregowy
-Cholera, zauważył nas! - odpowiedział Bronek - Nie zapędźcie się! Mamy minutę-dwie do granicy!
Bronek zameldował:
-Widzę intruza. Zbliżamy się.
Szeregowy odpowiedział:
-Właśnie podchodzę do oddania serii ostrzegawczej!
-Widzę was - odpowiedział Bronek.
-Poszedł dym! Przyspiesza! - zameldował szeregowy
-Cholera, zauważył nas! - odpowiedział Bronek - Nie zapędźcie się! Mamy minutę-dwie do granicy!
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Panowie spokojnie! Przepędzić poza granicę i wracać do zadań.

- PL_CMDR Blue R
Bronek odpowiedział:
-Zrozumiałem. Po ucieczce przeciwnika zostajemy ustalony czas i wracamy. Klucz 1 wraca na 8-25!
Zaraz potem Biała 10 zameldowała:
-Przeciwnik uszedł za Bogumin.
-Zrozumiałem. Po ucieczce przeciwnika zostajemy ustalony czas i wracamy. Klucz 1 wraca na 8-25!
Zaraz potem Biała 10 zameldowała:
-Przeciwnik uszedł za Bogumin.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Biała 10 wracaj.
Biała 8 - zawrócić z pasa. Dokończyć uzupełnianie amunicji oraz paliwa.
Biała 8 - zawrócić z pasa. Dokończyć uzupełnianie amunicji oraz paliwa.