Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Post autor: PL_CMDR Blue R » 14 sty 2023, 23:01

Klucz 1 wrócił tuż przed 12:00, gdy do lotu szykował się właśnie chorąży Baran. Raport chorążego Skarbka w zasadzie był tylko potwierdzeniem tego, co działo się tego dnia.

[do tego raportu wrócimy, jak akcję odegra u siebie Danio, aby nie zatrzymywać, lecimy dalej - dop. MG]

Tomasz zaraz po 12:00 zaczął szykować się do lotu. Grot 1 miał być gotowy na 12:20, przed 13:00 Grot 2, więc nie musiał się spieszyć, mogąc przygotować się do lotu. Ponieważ właśnie dostarczono prasę, zostawiając Bronka na stanowisku "pełniącego obowiązki dowódcy z "centrum dowodzenia"", Tomasz mógł zapoznać się z tym, co nowego było w prasie. Nakład dotarł opóźniony, gdyż 5 razy poprawiano wydanie, aż uzyskało akceptację urzędu, ale jednocześnie prasa była przewidywalna. Włosi przechodzili kryzys w związku z wycofaniem się Niemiec z polityki anty-radzieckiej, Japonia płaciła za to dużą cenę, gdy Sowieci ich zaatakowali, sojusz z Zachodem trwał dalej. (strony 1-5, dop. Finka). Jakby wczoraj Tomasz czytał to samo. Tomasz przerzucił stronę na sport i tam było ciekawiej. Wczoraj był na tyle spokojniejszy dzień, że Tomasz wolał nawet nie słuchać radia, a odpocząć po sobocie, a przecież poprzedniego dnia Polska grała z Węgrami... I na dodatek wygrali! To były pierwsze pozytywne wieści od kilku dni.

Obrazek

Ze zwyciężania Polaków wyrwał Tomasza meldunek telefoniczny.
-Samolot niemiecki przekroczył granicę nad Bytomiem. Kieruje się na Katowice. 4-5 kilometrów.
Bronek rozkazał:
-Klucz 2 ma udać się na przechwycenie. - po czym spojrzał na Tomasza - "Kocur", bądźcie w gotowości.
W tej chwili zegar na ścianie wskazywał 13:00

28-08 1300.jpg
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 15 sty 2023, 16:19

Jasne, czyli znowu się zaczyna. Będę w gotowości. Ale jak w piłce potrafiliśmy odrobić straty, to i może teraz nam się poszczęści.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 16 sty 2023, 23:16

Przez następne 10 minut intruz latał w kształt litery S nad Śląskiem, aż wreszcie zameldowano, że intruz kieruje się ku Sosnowcu, ścigany przez dwa myśliwce. Była 13:10. Do 13:15 meldunki potwierdzały, że przeciwnik dokonał oblotu Katowic od wschodu i mijając Siemianowice skierował się ku Rzeszy.

Obrazek

Bronek wychylił się z okna ku samolotom i zawołał do Tomasza:
-Jak nie pojawi się kolejny intruz, to nie startujcie. Ja wystartuję chwilę wcześniej na patrol o 14... tak o 13:30!
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 17 sty 2023, 6:17

Zgoda !!! :ok:
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 18 sty 2023, 13:21

Bronek opuścił "centrum dowodzenia" kierując się do szatni, aby przygotować się do lotu, gdy nadszedł meldunek, że intruz opuścić teren Polski nad Bytomiem ścigany przez Polskie samoloty. Tomasz stał oparty o samolot, słuchając meldunków, które przekazywano mu z okna "centrum dowodzenia". Wyglądało na to, że do 13:30 żaden intruz się nie pojawi nad Polską.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 18 sty 2023, 17:40

Znowu to samo. Tylko gonienie króliczka, którego nie da się złapać :sciana: . Kontynuuję dzień wg planu.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 sty 2023, 9:01

Pomimo, że było lepiej, niż w Wieluniu, gdzie tylko raz udało się dogonić i przegonić przeciwnika, efekty były dalekie od idealnych. O 13:30 wystartował drugi klucz, a 10 minut później wylądował pierwszy. Gdy podchorąży Baran składał raport wyłaniał się z niego ten sam obraz "spokojny patrol, informacja o przeciwniku, zbliżenie się, po czym przeciwnik "wycofał się za granicę Rzeszy i pozostawał w powietrzu blisko granicy". Wtedy uwagę Kocura przyciągnął fakt, że podchorąży Baran zerka na coś za oknem. Rzucił okiem i dostrzegł, grupę mechaników zebraną przy Białej 10, z bliska oglądających jeden z goleni podwozia i coś pokazujących sobie na nim. Było to nietypowe zachowanie. Przy Białej 8, w której uzupełniali paliwo nie było takiego zebrania, choć i tam sierżant Bartecki przyglądał się z bliska podwoziu, sprawdzając coś ręką.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 sty 2023, 13:47

Coś nie tak przy lądowaniu ?

Wyjdę sprawdzić o co chodzi.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 sty 2023, 14:59

Andrzej był chyba tak samo zaskoczony i razem wyszli do maszyn. Sierżant Bartecki natychmiast podszedł do nich i zameldował:
-Panie poruczniku. W Białej 10 zauważyliśmy deformację w podwoziu. W Ósemce, może dzięki naprawie, nie ma śladu niczego podobnego. Kapral [Zaniewski] zauważył przy lądowaniu, że coś go lekko znosi w prawo. Tadzio [Krieger] też się zgodził, że odczuł coś takiego, ale myślał, że to kwestia nierówności na lądowisku.
Mówiąc to wskazał na podwoziu ugięcie, lepiej widoczne przy przyłożeniu deski, którą mu właśnie podano. Bartecki powiedział:
-Wyklepiemy to i przyjrzymy się pozostałym maszynom, jak wrócą. Jakby można było na dzień-dwa wysłać Białą do Rakowic, to by to naprawili, goleni mamy trochę w magazynie, my możemy tylko wyklepać. Lecieć może, więc może mógłby pan, poruczniku, zapytać, czy nie wymieniliby nam maszyny, skoro jesteśmy na frontowej pozycji? W Krakowie raz-dwa to naprawią.
Podchorąży Baran odezwał się:
- Dobry pomysł. Chłopaki wyklepią ale wada pozostanie. Co robimy panie poruczniku?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 22 sty 2023, 17:09

Spróbuję coś załatwić. Idę skontaktować się z Rakowicami. Sierżancie za mną. Pomożecie, jeżeli zechcą usłyszeć opinię fachowca.

Łączę się telefonicznie. Zgłaszam uszkodzenie i konieczność wymiany podwozia w Białej 10. Proszę o wymianę na ten czas samolotu np. na Białą 9.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 22 sty 2023, 18:24

Zgłoszenie przyjęto, jednak podoficer z którym rozmawiał mógł odpowiedzieć tylko, że "sztab zostanie poinformowany" i skontaktują się z Zasadzką, gdy tylko zapadnie decyzja. Było to co najmniej dziwne. Jaka decyzja? O ile Tomasz nie spodziewał się, aby nowy samolot przyleciał jeszcze tego samego dnia (o czym wiedzieli też mechanicy, zabierając się za wyklepanie goleni podwozia), to o jakiej decyzji była mowa? A może to było tak powiedziane na wypadek podsłuchu? Niemniej pozostało czekać, nawet Tomasz nie miał z kim omówić sytuacji, gdyż podporucznik Skibiński był na patrolu. Tuż przed 15:00 nadeszła odpowiedź z Krakowa, jednak nie była zadowalająca:
-Jutro przyjedzie do was oficer z rozkazami. - przekazano.

Sierżant Bartecki przybył podczas telefonu, oczekując na Tomasza po czym zameldował:
-Naprawę podwozia zakończymy do pół godziny, więc o 16:00 cały klucz 2 będzie gotowy do startu. Podwozie powinno dać radę.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 22 sty 2023, 19:09

Wzdychając.

Dobra robota sierżancie - oby wytrzymało jak najdłużej. Kontynuujemy nasze zadanie zgodnie z harmonogramem.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 22 sty 2023, 20:23

Bronisław Skibiński wrócił z patrolu około 15:30, kończąc planowane na dziś loty. Gdy wszedł około 15:50 do "centrum dowodzenia", zapytał Tomasza:
-Co się działo, gdy latałem? Biała 10 jeszcze nie naszykowana. Radiostacja u mnie nie działała, czy coś się działo?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 22 sty 2023, 22:34

Niestety Biała 10 ma uszkodzone podwozie. Bartecki próbuje je reanimować.

Ale najbardziej intrygująca jest odpowiedź Rakowic, na moją prośbę o podmianę na parę dni "dziesiątki" na "dziewiątkę". Coś się dzieje. Powiedzieli że powiadomią nas o decyzji i jutro przyjedzie ktoś z rozkazami. Naprawdę dziwne.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 23 sty 2023, 10:58

-Właśnie. Zadzwonić do nich muszę. Nieplanowanych lotów na razie nie mieliśmy. Będziemy mieli beczek na 6000 litrów jutro. Do piątku nam wystarczyć powinno... To 60 godzin latania, a wtedy dostajemy cysternę... Właśnie! - powiedział Bronek, jakby coś właśnie sobie przypomniał - Cysterna. Na bocznicy jest najbliżej i jest pilnowana... ale z drugiej strony rzuca się mocno w oczy. Myślałem, czy nie przetoczyć jej gdzieś. Na zachodzie jest mała bocznica na drodze do Skoczowa. Nie jest tak pilnowana jak tutaj, ale z drugiej strony nikt tam jej szukać nie będzie, a my Fiatami możemy paliwo stamtąd dowozić. Jak myślicie, Kocur, Podhalańczycy zabezpieczą ją tu w Bielsku, czy wywozimy poza miasto?
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ