Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 17 paź 2023, 15:35

:kawa :kawa :kawa :kawa :kawa :kawa :kawa

:ugeek:
G10 - Tomasz Kazański - maszyna uszkodzona w trakcie inspekcji, wrócił na lotnisko - zestrzelił 0,5 Ju87 i 0,5 He111 (zniszczony), uszkodzony wcześniej - prawdopodobnie przez Żwirko
G5 - Stanisław Żwirko - ranny, maszyna uszkodzona - prawdopodobnie 0,5 He111 - wymaga potwierdzenia
G7 - Andrzej Baran - zestrzelił 0,5 Ju87, uszkodzony przerwał atak, maszyna wkrótce będzie sprawna
G8 - Piotr Zaniewski - zestrzelił 0,5 Ju87, uszkodzony przerwał atak, maszyna wkrótce będzie sprawna
G3 - Mikołaj Skarbek - wiadomo, że lądował ciężko postrzelony w Igołomii - 0,5 Ju87, 1 He111 oraz 0,5 He111
G9 - Tadeusz Arabski - wrócił na lotnisko - zestrzelił 0,5 Ju87 i 0,5 He111

Białe (4): (uczestniczyli w drugim ataku)
Michał Samoliński - nie udało się zestrzelić nieprzyjaciela
Władysław Majchrzyk - nie udało się zestrzelić nieprzyjaciela
Franciszek Kozłowski - zgłasza zestrzelenie 0,5 Do17
Bolesław Własnowolski - zgłasza zestrzelenie 0,5 Do17

W sumie zniszczonych: 3 He111, 1 Do17, 2,5 Ju87
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 17 paź 2023, 20:47

Kapitan zaczął czytać raport, uzupełniając drobne pytania, gdy rozległo się pukanie. Do pokoju zajrzał podporucznik Feliks Piłsudski. Kapitan dał znać gestem, aby wszedł i zapytał:
-I jak wyglądają nasze ptaszki?
-Nie mamy żadnych maszyn na ten moment, kapitanie - zameldował Feliks.
-Żadnych? - skrzywił się kapitan - Czyli kiedy możemy mieć przynajmniej 5 samolotów w gotowości? Samolot chorążego Barana i kaprala Piotra miały być po obiedzie...
- Trzy maszyny będą popołudniu. - uzupełnił Feliks - Następne 2 w nocy. W tym ta moja raczej o poranku. 2 maszyny są w Igołomi. Tamte raczej nie będą zbyt szybko gotowe. Nasza eskadra w tym momencie raczej nie jest zdolna do działania. - powiedział Feliks rozkładając bezradnie ręce
Kapitan przytaknął i powiedział:
-Skończymy raport - powiedział skinąwszy na podporucznika Kazańskiego - i zajmę się przygotowaniem planu dyżurów na popołudnie. Do drugiej mamy wolne, więc zbierzcie siły, Feliks. Dopilnuję, aby ci z poranka polecieli następni. - po czym zwrócił się do Tomasza:
-To ile było tych Junkersów?
-Trzy zestrzelone - odpowiedział Tomasz, gdy kapitan zaczął liczyć ułamki na boku raportu, a Feliks opuścił pomieszczenie.
-Dwa i pół sztukasa? - zapytał kapitan podnosząc głowę znad raportu. - A gdzie pół? Skrzydło odleciało do domu?
-Był przez kogoś uszkodzony, ale nie wiadomo przez kogo. - odpowiedział Tomasz zgodnie ze swoją wiedzą, gdy za oknem odezwał się dźwięk flary wystrzeliwującej w niebo. Sygnał do startu myśliwców. Kapitan podniósł się z krzesła i spojrzał przez okno za którym widać było podporucznika Samolińskiego, który biegł do maszyn i krzyczał coś do pilotów i mechaników, którzy odpinali w pośpiechu pompy od myśliwców.
-Kolejni? - zapytał retorycznie kapitan - A my chwilowo uziemieni. Fatalnie...
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 18 paź 2023, 8:08

Czy to wszystko kapitanie ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 18 paź 2023, 19:37

-No, już tylko porządek został w raporcie... Dwa i pół mówisz? Więc ktoś uszkodził... No to mamy 6 pilotów... Jeden co zestrzelił nie był tym, co uszkodził... zostaje pięciu... Pół na pięć to 0,1 dla każdego... - kapitan zaczął sumować w powietrzu - Bo mamy trzy zestrzelone, a ustaliliśmy 2,5, kto zasłużył, prawda? To kto zestrzelił te pozostałe pół bombowca? - powiedział spoglądając na swoje zapiski i chyba nie mogąc znaleźć.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 paź 2023, 8:26

Niestety nie ma raportu rannego Żwirka. Więc ciężko spekulować. Może miał awarię, może artyleria go uszkodziła. Ważne, że Niemiec poszedł do piachu.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 19 paź 2023, 17:56

-Chodziło mnie, kto zestrzelił ten uszkodzony bombowiec, którego nie możecie się doliczyć. Pozostałym pilotom dajemy po dziesiątej części i załatwione. - powiedział kapitan - Chyba, że wolicie 1/6 dla każdego.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 paź 2023, 12:58

Po 10 części dla kazdego.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 paź 2023, 15:15

Kapitan powiedział:
-Po dziesiątej dla każdego to wyjdzie za mało. Albo jeden pół, reszta po dziesiątej, albo każdy po szóstej. - uśmiechnął się - Matematyka, Tomaszu. Liczba zestrzelonych i przyznanych musi się zgadzać. Kto zestrzelił tego uszkodzonego?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 paź 2023, 17:28

(przeczytałem jeszcze raz swój atak na Ju -87 i wygląda na to że go zestrzeliłem - pomyliłem opis z He111, który był uszkodzony)

w zasadzie to po przemyśleniu, to chyba jednak ten Ju nie był uszkodzony wcześniej więc chyba można mi go zaliczyć.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 paź 2023, 18:17

-Jesteście pewni? No to ułatwia sprawę... 3 i 3, zgadza się. - powiedział Kapitan - No to chyba dobrze wypadło. Siedmiu zestrzelonych, a za jaką stratę? Dwie uszkodzone poważnie maszyny i jeden ranny pilot, ale doktor mówi, że zaraz się z tego wygrzebie. Walerian martwił się o was, że jak tak gonicie do granicy za bombowcami, ale żadnych nie meldowaliście... Nie było nad frontem szkopów?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 paź 2023, 18:54

Była ta eskadra która atakowaliśmy, ale nic poza tym. Dobrze że nie mieli osłony myśliwców.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 paź 2023, 19:03

Kapitan przytaknął i powiedział:
-Dziś mija termin ultimatum. Może Niemcy przerzucają samoloty na drugą stronę, bojąc się ataku? Jeżeli tak, to przed nami otwiera się lepsza sytuacja, niż jeszcze wczoraj. No, ale to czas pokaże... No to na razie wszystko. - powiedział i wyciągnął z biurka butelkę - Do popołudnia i tak nie lecimy, więc uczcijmy nasz sukces, Kocur! Oby więcej takich!
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 paź 2023, 7:06

Tak jest, :piwko:

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 21 paź 2023, 17:07

Gdy wypili za sukces, kapitan powiedział:
-Odpocznijcie do południa, zasłużyliście. Innych Walerian kazał wysłać do pomocy z rowami przeciwlotniczymi. Są zbyt płytkie. Uznał, że każdy kopnie parę razy i będzie zrobione.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 paź 2023, 19:52

Tak jest. Czas trochę odpocząć.

Obrazek

ODPOWIEDZ