Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R3 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Pod Lublinem
Moderator: PL_CMDR Blue R
Re: R3 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Pod Lublinem
- Siadajcie Futro... i jak my mamy ganiać się ze szkopami , co ? Nic z tym nie zrobimy póki co. Możemy omówić i przygotować się na spokojnie do lotu.
- PL_CMDR Blue R
Powtórzyli komunikaty, choć dobrze je znali, niemniej jeden błąd mógł być kosztowny. Niemniej Ludwik mógł być szczęśliwy, Marian świetnie pamiętał wszystkie meldunki bez radia, więc powinni sobie dobrze poradzić.
O 12:30 wrócił kapitan Sędzielowski, a Ludwik czekał w gotowości na dyżurze gotowy do natychmiastowego startu. Tak czekając Ludwik zastanowił się. Jeżeli wykryją nieprzyjaciela, i tak Święty, który miał dyżurować po nim będzie startował wraz z nim... Więc jaki był sens tych dyżurów? Chyba tylko fakt, że byli o minutę szybsi od kolegów, którzy mieli startować potem...
Do 14:30 nic się nie wydarzyło i gdy Andrzej wracał, nadeszła pora na patrol Ludwika i Mariana.
-Wszystko w porządku, damy radę - powiedział Marian z uśmiechem i powiedział coś jeszcze, ale tych ostatnich słów, które Marian skierował do Ludwika, Ludwik już nie dosłyszał, gdy silnik jego myśliwca ożył. Wkrótce obaj byli w powietrzu, lecąc tak ciasno jak to tylko możliwe, kierując się na patrol.
15:30
Ludwik zbliżał się do Kozienic rozglądając się po niebie. Mieli jeszcze paliwa na godzinę lotu, gdy w radio odezwał się podporucznik Pilch:
-Ziemia do Grota 3. Posterunek melduje pojedynczy samolot nad Puławami. Kieruje się na zachód. Wysokość około 5 kilometrów. Dacie radę go złapać?
Ludwik szybko przeliczył. Musiał się wznieść. Straci trochę czasu. Ale jak ruszy na pełnej prędkości, a wróg nie będzie znacznie szybszy, to lecąc na południe mógłby go przechwycić pomiędzy Zwoleniem i Radomiem...
O 12:30 wrócił kapitan Sędzielowski, a Ludwik czekał w gotowości na dyżurze gotowy do natychmiastowego startu. Tak czekając Ludwik zastanowił się. Jeżeli wykryją nieprzyjaciela, i tak Święty, który miał dyżurować po nim będzie startował wraz z nim... Więc jaki był sens tych dyżurów? Chyba tylko fakt, że byli o minutę szybsi od kolegów, którzy mieli startować potem...
Do 14:30 nic się nie wydarzyło i gdy Andrzej wracał, nadeszła pora na patrol Ludwika i Mariana.
-Wszystko w porządku, damy radę - powiedział Marian z uśmiechem i powiedział coś jeszcze, ale tych ostatnich słów, które Marian skierował do Ludwika, Ludwik już nie dosłyszał, gdy silnik jego myśliwca ożył. Wkrótce obaj byli w powietrzu, lecąc tak ciasno jak to tylko możliwe, kierując się na patrol.
15:30
Ludwik zbliżał się do Kozienic rozglądając się po niebie. Mieli jeszcze paliwa na godzinę lotu, gdy w radio odezwał się podporucznik Pilch:
-Ziemia do Grota 3. Posterunek melduje pojedynczy samolot nad Puławami. Kieruje się na zachód. Wysokość około 5 kilometrów. Dacie radę go złapać?
Ludwik szybko przeliczył. Musiał się wznieść. Straci trochę czasu. Ale jak ruszy na pełnej prędkości, a wróg nie będzie znacznie szybszy, to lecąc na południe mógłby go przechwycić pomiędzy Zwoleniem i Radomiem...
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Tu Grot 3, powinnyśmy go przechwycić nad Gozdem.
I znowu rozpoczynaliśmy wspinaczkę lecz tym razem powinno być łatwiej...o ile oczywiście przeciwnik będzie tak "łagodny" jak ten poprzedni.
I znowu rozpoczynaliśmy wspinaczkę lecz tym razem powinno być łatwiej...o ile oczywiście przeciwnik będzie tak "łagodny" jak ten poprzedni.
- PL_CMDR Blue R
W bazie:
-Gdzie jest Gozdo? - zapytał kapitan i pokręcił głową na Ludwika, który zawsze pamiętał, gdzie jest nawet najmniejsza pipidówka...
Ludwik tymczasem prowadził maszynę coraz wyżej i wyżej... Już prawie wychodził na wysokość na której jedenastka powinna mieć najlepsze osiągi, gdy w radio odezwał się patrol z południa:
-Biała 8 do ziemi. Duże zgrupowanie dwusilnikowych maszyn nad Ostrowcem. Leci na północ! Zbliżam się do rozpoznania!
-Gdzie jest Gozdo? - zapytał kapitan i pokręcił głową na Ludwika, który zawsze pamiętał, gdzie jest nawet najmniejsza pipidówka...
Ludwik tymczasem prowadził maszynę coraz wyżej i wyżej... Już prawie wychodził na wysokość na której jedenastka powinna mieć najlepsze osiągi, gdy w radio odezwał się patrol z południa:
-Biała 8 do ziemi. Duże zgrupowanie dwusilnikowych maszyn nad Ostrowcem. Leci na północ! Zbliżam się do rozpoznania!
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Mamy to ! Czyżby to szkopska wyprawa bombowa ? Mają eskortę ? Dobry pilot myśliwski takie analizy przeprowadzał w ułamku sekund...
Aktualny priorytet celu był wiadomy, a decyzja o tym,
co teraz ? Należała do "ziemi". Nie zwalniało mnie to jednak do wypracowania sobie lepszej pozycji taktycznej...
Nadal wznosiłem , musiałem być jak najwyżej.
Głowa w tym momencie pracowała pół na pół , gdzie jedna połowa odpowiadała za wznoszenie i monitorowanie parametrów druga zaś układała taktykę.
Jak wpaść w gniazdo szerszeni by je wybić ale żeby nie użądliły ? Hmm...
Oczekiwałem teraz na dwie informację. Wysokość celu oraz co mamy robić...
Aktualny priorytet celu był wiadomy, a decyzja o tym,
co teraz ? Należała do "ziemi". Nie zwalniało mnie to jednak do wypracowania sobie lepszej pozycji taktycznej...
Nadal wznosiłem , musiałem być jak najwyżej.
Głowa w tym momencie pracowała pół na pół , gdzie jedna połowa odpowiadała za wznoszenie i monitorowanie parametrów druga zaś układała taktykę.
Jak wpaść w gniazdo szerszeni by je wybić ale żeby nie użądliły ? Hmm...
Oczekiwałem teraz na dwie informację. Wysokość celu oraz co mamy robić...
- PL_CMDR Blue R
-Biała 9 - odezwał się nowy głos - Po lewej jest drugie zgrupowanie, również kieruje się na północ
Biała 8 potwierdziła. Drugiej zgrupowanie było na południowy-zachód od Ostrowca.
Z bazy odpowiedział Edward Pilch:
-Tu ziemia. Wysyłamy wsparcie. Pilnujcie celu bliżej Wisły. Grot 3, pilnujcie zachodniej grupy. Posiłki są w drodze. Zaatakujcie razem. Biała 8! Jaka wysokosć?
-Około 2500 metrów - powiedział podporucznik Skibiński
Biała 8 potwierdziła. Drugiej zgrupowanie było na południowy-zachód od Ostrowca.
Z bazy odpowiedział Edward Pilch:
-Tu ziemia. Wysyłamy wsparcie. Pilnujcie celu bliżej Wisły. Grot 3, pilnujcie zachodniej grupy. Posiłki są w drodze. Zaatakujcie razem. Biała 8! Jaka wysokosć?
-Około 2500 metrów - powiedział podporucznik Skibiński
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Zrozumiał Grot 3 !
Na wznoszeniu pochyliłem nieco samolot na prawo wykonując łagodny zakręt... zwolniłem przez to, aż za bardzo.
"Wyprostowałem" lot i zacząłem znowu przyspieszać...
Zacząłem wypatrywać Adolfów, przekazałem też Marianowi by był gotowy i że przed nami jest "stado"...
Gdzie oni są ? Wzrok z automatu zaczął skanować niebo chodź na tle ziemi było to nieco trudniejsze. W takim wypadku podążamy wzrokiem "góra - dół , a raczej " przód-tył".
Na wznoszeniu pochyliłem nieco samolot na prawo wykonując łagodny zakręt... zwolniłem przez to, aż za bardzo.
"Wyprostowałem" lot i zacząłem znowu przyspieszać...
Zacząłem wypatrywać Adolfów, przekazałem też Marianowi by był gotowy i że przed nami jest "stado"...
Gdzie oni są ? Wzrok z automatu zaczął skanować niebo chodź na tle ziemi było to nieco trudniejsze. W takim wypadku podążamy wzrokiem "góra - dół , a raczej " przód-tył".
- PL_CMDR Blue R
Biała 8 meldowała gdzie kieruje się nieprzyjacielska formacja, dodając, że chyba jest eskortowana, gdyż widzi jakiś samolot nad bombowcami. Ludwik tymczasem zbliżał się do miejsca, gdzie powinien zobaczyć wrogie bombowce. Jego wzrok przechodził przód-tył, to z prawej strony to z lewej, ale wciąż nie widział przeciwników... W radio odezwał się kapitan Sędzielowski:
-Grot 3, widzicie nieprzyjaciela?
Żeton duży, pozycja podawana przez Białą 8 drugiego zespołu
-Grot 3, widzicie nieprzyjaciela?
Żeton duży, pozycja podawana przez Białą 8 drugiego zespołu
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Nie mamy kontaktu wzrokowego z przeciwnikiem.
- PL_CMDR Blue R
-Meldujcie jak ich znajdziecie - odpowiedział kapitan. A Ludwik liczył. Czy mógł minąć przeciwnika? A może właśnie do nich się zbliżał? Jeżeli Biała śledzi drugiego w pobliżu to ten na zachodzie powinien być tu, gdzie Ludwik... A może kawałek dalej na południe? Za mało danych, za dużo niewiadomych...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Postanowiłem zatoczyć dwa lewe koła dając znać Marianowi za którą strefę obserwacji jest odpowiedzialny...
- PL_CMDR Blue R
Ludwik zataczał drugie koło, gdy dostrzegł jakiś ruch na tle ziemi na zachód od nich. Skupił na chwilę wzrok, aby mieć pewność, że to nie był jakiś pożar, których pełno było nad Polską, ale nie. To był chyba jakiś samolot, poruszał się zbyt szybko na obiekt naziemny. Jednak nie wyglądało to na grupę, której szukał, a raczej na jakiegoś marudera...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Ziemia tu Grot 3 !
Nadal nie mamy kontaktu z drugą grupą.
Na zachód poniżej nas widzimy pojedyńczy samolot.
Oczekując na odpowiedź i dalszy rozwój wydarzeń zatoczyliśmy kolejno koło...
Nadal nie mamy kontaktu z drugą grupą.
Na zachód poniżej nas widzimy pojedyńczy samolot.
Oczekując na odpowiedź i dalszy rozwój wydarzeń zatoczyliśmy kolejno koło...
- PL_CMDR Blue R
Odpowiedź była krótka:
-Przyjąłem
Wówczas w rozmowę włączył się Grot 1:
-Zbliżamy się do drogi ze Zwolenia do Puław. Nie mamy również kontaktu.
Z ziemi odezwał się głos:
-Spróbujcie znaleźć drugą grupę. Jak nie uda się do czasu, aż pierwsza zacznie wracać, zaatakujcie ją w drodze powrotnej.
Ludwik spojrzał na wskaźnik paliwa. Mieli około 100 litrów benzyny. Powrót do lotniska wymagał 40 litrów, może 30 jeżeli zbliżą się do Wisły i wracając wykorzystają wysokość, którą mają... Zostawiało to paliwa na około 23 minuty lotu, jeżeli jak teraz nie będą zbyt mocno żyłować silnika...W tym czasie bombowce przelecą zapewne około ... jaką założyć prędkość? Przed wojną liczono 300 kilometrów na godzinę, ale czy tyle lecieli Hitlerowcy? Oczywiście im będzie bliżej lotniska, tym więcej będzie miał paliwa na walkę, zanim będzie musiał wrócić... Niemniej i tak zostawało mu paliwa najwyżej na jeden atak...
Uwaga do niebieskiego okrętu. Oczywiście licząc, że wraca z 40 litrami. Bo jak widać to wszystko okręgi
-Przyjąłem
Wówczas w rozmowę włączył się Grot 1:
-Zbliżamy się do drogi ze Zwolenia do Puław. Nie mamy również kontaktu.
Z ziemi odezwał się głos:
-Spróbujcie znaleźć drugą grupę. Jak nie uda się do czasu, aż pierwsza zacznie wracać, zaatakujcie ją w drodze powrotnej.
Ludwik spojrzał na wskaźnik paliwa. Mieli około 100 litrów benzyny. Powrót do lotniska wymagał 40 litrów, może 30 jeżeli zbliżą się do Wisły i wracając wykorzystają wysokość, którą mają... Zostawiało to paliwa na około 23 minuty lotu, jeżeli jak teraz nie będą zbyt mocno żyłować silnika...W tym czasie bombowce przelecą zapewne około ... jaką założyć prędkość? Przed wojną liczono 300 kilometrów na godzinę, ale czy tyle lecieli Hitlerowcy? Oczywiście im będzie bliżej lotniska, tym więcej będzie miał paliwa na walkę, zanim będzie musiał wrócić... Niemniej i tak zostawało mu paliwa najwyżej na jeden atak...
Uwaga do niebieskiego okrętu. Oczywiście licząc, że wraca z 40 litrami. Bo jak widać to wszystko okręgi
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Skierowałem lot w kierunku Zwolenia... kalkulując gdzie w tym momencie może być przeciwnik...
Być może druga grupa skierowała się na Radom.
Być może druga grupa skierowała się na Radom.