Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

Fields of Glory: Empires

Opisy naszych rozgrywek.

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Andrev

Fields of Glory: Empires

Post autor: PL_Andrev » 14 sty 2023, 19:32

Otom ja, Andreas z Vindilii, chciałbym zostawić potomnym opis czasów, gdy za panowania słabego księcia Clodia bóstwa błogosławiły Gotlandię.

Nasz biedny książę Arminus, przeżywszy wiosen 65 podupadł mocno na zdrowiu złożony niemocą, zapewne wskutek buntów w południowych prowincjach Sirhetia i Sidonia, krwawo stłumionych. Jako że nad całą Gotlandią zapanował spokój, książę Arminius umyślił aby armije miast ich rozpuszczać, na tereny bezbożnych prusów uderzyć. Szczególnie że wieści o dużych ilościach zbrojnych w rejonach grodu Torunium do księcia dochodziły.

Gryzł się książe Arminus tym strasznie, gdyż wskutek buntów lokalnych watażków, skarbiec pustkami świecić zaczął. Acz rządząc krajem ciężko pracował, by wytępione zostało zniewieścienie, rozpasanie i życia znięchęcenie wśród młodych.

Lecz stało się to, czego się wszyscy obawiali. Książe Arminus zmarł, nie dożywszy zwieńczenia swojego dzieła i zebrania owoców swojej pracy. Na jego miejsce wstąpił syn, Rekarede, którego o tej chwili księciem zwał będę. Młody książę to rządzenia od dzieciństwa był przyuczan, na dworze pogłoski że talenty administracyjne posiada. Może na Gotlandię ciemne dni nie spadną?

Miast opłakiwać dobrego księcia Arminusa, watażkowie z północy łeb podnieśli i danini młodemu księciu płacić odmówili. Wojowie jednak przesięgę Rekarede złożyli i północ utopić we krwi ruszyli.

gothonia_01.jpg

Syn Arminiusa, Rekarede okazał się dobrym księciem. Pod jego rządami głowy zbuntowanych watażków z wybrzeża na pikach osadzono , a księstwo w całości zbuntowane tereny odzyskano. Młody książę wrócił do planów ojca łakomie patrząc na ziemię prusów. Niestety zły los uderzył w najmniej spodziewanym momencie: młody książę spadł z konia podczas polowania i zmarł poszarpany przez dzikie bestie...

Z bólem o tym piszę, gdyż na tron książęcy wstępuje jego wuj Credo, który z tego co mi wiadomo nie jest ani w połowie tak dobry jak młody książę...
Na domiar złego watażkowie z Pomeranii i Eridanii znów bunty wzniecili. Na głębokim południu górale z Sidoni daniny odmówili.
Bóstwa, czemuście zły los na Gotów naród dopuścili???

Opór zbuntowanych plemion ponownie zduszon został, za sprawą wielkiej ilości wojów opłacanych ze skarbca księstwa. Niestety Sidonia przez księstwo celtyckie z plemienia Rahetii podbita została, a władca wojny z celtami unikał. Przyznać że jednak za władania księcia Clodia podbici zostali Prusini. Książę też, powolnie na zdrowie podupadając będący, na prowincje najbardziej narażone na bunty będące wojów kieruje. .

Lecz łaską bogów obdarzony, nie czas jeszcze mu Gotlandię opuścić: książę Clodio powiódł wojów na Prusinów, Elbingus włączając do Gotlandii rejonów. Wieści o kolejnych ziemiach Prusinów gdzieś na wschodzie mówiące, Makovia ją zwące, dla nas jednak ziemię nieznaną będąca. Wiejskie bajania o smokach z bagien wychodzących prawdy nie mówią, lecz może przyszłość i kupce z handlem wiedzę przyniosą.

Spokój w księstwie i bogaty skarbiec sprawia, że książę Clodio łakomie na ziemie sąsiadów spoziera: na wschód na ziemie plemion Polonii Orintalis na wschód warkoczem ciągnące, jak i na zachód, na ziemię germanów, przez plemię Cherusków do rzeki Rhenus zamieszkiwane, a buntami watażków wciąż wewnątrz szarpane.
Wiem jedno: ziemia nasza, Gotlandia bogata w złoto będąca, tylko w jednym kierunku łakomie patrzeć może...

gothonia_02.jpg
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: Fields of Glory: Empires

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 15 sty 2023, 16:23

:kawa

nigdy w tę grę nie grałem

a tytuł kojarzył mi się zawsze z:

youtu.be/J8uA6XUsjSw
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_Andrev

Post autor: PL_Andrev » 18 sty 2023, 16:46

"Empires" lub dodatek "Persia" pozwala wcielić się w rolę imperatora jednej z kilkudziesięciu nacji:
Empires w trakcie rozrostu potęgi Rzymu,
Persia zaraz po rozpadzie imperium macedońskiego (era wojen diadochów)

Tury przebiegają jednocześnie, czyli planujemy swoje posunięcia (zarządzanie, rekrutacja, budowa, ruch wojsk), a wszyscy gracze wykonują swoją turę. Istnieje więc możliwość że idące na siebie armie... wyminą się.
:lol

W grze zaimplementowano kilka fajnych mechanizmów:
  • przedzielenie ludziom zadań skutkuje stały przychód danego dobra (tj. przedzielony człowiek do produkcji żywności wyprodukuje zawsze 5 złota, postawione ulepszenia produkują osobną wartość złota)
  • niewolnicy są mniej wydajni, szczególnie w produkcji złota i kultury,
  • istotny jest handel oraz posiadane dobra: co z tego że mamy dużo drewna i wszędzie postawimy dymarki, jak import rudy do wytopu żelaza z innego kraju zarżnie finansowo naszą gospodarkę,
  • wypadki losowe, np. śmierć króla potrafią wywrócić całą grę do góry nogami (przykład opis wyżej , gdy na tron zasiadł syn księcia, młody Rekarede),
  • gra nie polega na podbiciu wszystkich dookoła tylko na produkcji największej "spuścizny cywilizacyjnej" (wspominamy Imperium Rzymskie, a mało kto słyszał np. o Kapadocji),
  • nieprzemyślne decyzje, czy nadmierny rozrost powodują wzrost dekadencji, która kończy się zwykle zapaścią całego imperium pod własnym ciężarem,
  • wynik bitew często nie zależy od wielkości armii, ale od terenu bitwy i składu armii
  • bitwy możemy ograniczyć do samego wyniku, do jej przebiegu, albo... crem-de-la-creme osobistego dowodzenia bitwą
Możemy mieć osobisty wpływ na wynik bitwy: gra umożliwia eksport pliku bitwy do Field of Glory 2, a następnie zassanie wyników i ich implementacja do bieżącej gry (czyli to o czym wspomina @PL_Cmdr_Jacek). Niestety nie ogarniam jeszcze dokładnie zasad, więc komputer prowadzi bardziej efektywne bitwy niż ja, a przynajmniej mi się tak wydaje. Dzięki temu można np. lepiej wykorzystać teren, lepiej rozproszyć siły przeciwnika jednostkami zaczepnymi, rozbić szyki ciężką piechotą czy próbować ubić generała na polu bitwy.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 sty 2023, 9:16

Czyli na razie oglądasz te bitwy i komputer robi tury za ciebie?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Andrev

Post autor: PL_Andrev » 20 sty 2023, 20:55

PL_CMDR Blue R pisze:
20 sty 2023, 9:16
Czyli na razie oglądasz te bitwy i komputer robi tury za ciebie?
No nie do końca, bo ja decyduję o wielkości i składzie pojedynczej armii.
Fakt faktem, dobry strateg mógłby ograniczyć straty w bitwie, a nawet przychylić szalę zwycięstwa na swoją stronę przy lekkiej przewadze nieprzyjaciela.
Ale na Kanny bym nie liczył.
;)

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 sty 2023, 21:11

Tak, ale jak armia dojdzie do pola bitwy, to już wpływu nie masz, zgadza się?
Coś jak w serii Europa Universalis, gdzie owszem, dobierasz armię, ustalasz czy jest bardziej ofensywna, czy defensywna, jakie cechy ma dowódca... ale w bitwie możesz tylko wydać rozkaz odwrotu :)
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Andrev

Post autor: PL_Andrev » 22 sty 2023, 10:29

Czy pisałbym wtedy że "możemy mieć osobisty wpływ na wynik bitwy" ?

Przy eksporcie bitwy do FoG2 dowodzisz poszczególnymi legionami, więc zarządzasz całą bitwą. JA tego akurat nie praktykuję bo nie jestem tak ogarnięty w zasadach FoG2. Jeden film z YT i wszystko wiesz.

youtu.be/E9j1hVMYoMo

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 22 sty 2023, 12:06

No, ale pytałem, jaki TY masz wpływ. Czyli twój wpływ ogranicza się do ustalenia, co i gdzie pójdzie, a wynik bitwy to już generałowie (AI)?
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ