Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R2 - ppor. Bartosz "Kosa" Wiśniowski - Drôle de guerre

Walki polskich pilotów pod niebem Francji 1940

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R2 - ppor. Bartosz "Kosa" Wiśniowski - Drôle de guerre

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 22 mar 2026, 19:56

A więc "manewruję" tak by go złapać i zakończyć pojedynek.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 22 mar 2026, 20:47

Kosa wyskoczył zza ogona podporucznika i słowami "mam go" zakończył drugi pojedynek. Gdy wznosili się do trzeciego, w zasadzie gry o honor, "Kosa" się zastanowił, czy naprawdę ma aż tak słabego przeciwnika? Przecież on go rozkładał na łopatki na uczniowskich błędach. Nie mógł znaleźć "Kosy", więc leciał powoli? O ile w poprzedniej walce była szansa, ze nawet strzelając w podporucznika mógłby go tylko lekko uszkodzić, tak teraz był w stanie go rozstrzelać. Znów odbili w przeciwne strony i gdzieś w głębi Kosy dwa głosy zaczęły się kłócić. "Daj mu trochę szansy i tak wygrałeś" oraz drugi mówiący "Pokaż mu, że Kosa kosi wszystkich, którzy staną mu na drodze"...

Morane 393 - 19400423 - 1202 - Pojedynek3.jpg
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 27 mar 2026, 13:28

Mam już dwa zwycięstwa, więc teraz chodzi bardziej o styl niż o sam wynik. Nie szarpię maszyny – zamiast tego decyduję się na czysty, podręcznikowy manewr. Delikatnie podciągam drążek i przechodzę w Immelmana, wytracając prędkość tylko tyle, ile trzeba, by odwrócić kierunek i zyskać przewagę wysokości. Jeśli wykonam go dokładnie, powinienem wyjść nad nim i utrzymać inicjatywę do końca tego pojedynku.

Immelman - a w zanadrzu "refleks"
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 27 mar 2026, 15:38

Gdy zakończył Immelmana, przez chwilę nie mógł dostrzec przeciwnika i ta chwila była kluczowa. Gdy dostrzegł go idącego świecą w górę, Bartosz musiał ratować się, aby przeciwnik nie wyszedł mu na ogon. Zanurkował, aby wykorzystać większą prędkość, ale chyba wtedy podporucznik Pissotte wykonał bardzo ostry zawrót i nagle sytuacja zmieniała się jak w kalejdoskopie. Teraz to on miał przewagę. "Kosa" musiał odbić w przeciwną stronę, tracąc całą przewagę i szczęśliwie francuz nie powtórzył manewru idealnie i nie udało mu się wejść na ogon. Rozluźnienie spadło z Bartosza. Najwyraźniej Francuz się rozgrzewał, choć nadal był słabszy. "Kosa" z jego pozycji byłby w stanie doprowadzić do wejścia na ogon, a Pissotte nie udał tego wykorzystać...

Morane 393 - 19400423 - 1203 - Pojedynek3.jpg

================
Runda 2
W rundzie 1:
Immelmann nieudany -1 pozycja
Przeciwnik nie zyskuje pozycji.

Manewrowanie:
Przewaga Kosy (DRM+2)

Wynik: 4 i 4. = 2. Bez zmiany pozycji.

Aktualna pozycja: Gorsza.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 27 mar 2026, 19:13

Nie wyszło. Na ułamek sekundy tracę go z oczu i to wystarczy, żeby sytuacja się odwróciła. Widzę, jak idzie w górę i wiem, że jeśli teraz nic nie zrobię, wejdzie mi na ogon. Nie kombinuję już z efektownymi manewrami – skupiam się na przetrwaniu i odzyskaniu inicjatywy. Rzucam maszynę w gwałtowne uniki, pracując drążkiem i sterami na granicy możliwości, chcąc zbić jego celowanie i jednocześnie wyrwać się z tej niekorzystnej pozycji. Muszę go zgubić choć na chwilę… a potem odwrócić sytuację.

Uniki

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 27 mar 2026, 20:42

Manewr 66 = 61-67 – Nożyce: Poprawia pozycję w następnej fazie o 2.
Manewr przeciwnika - brak poprawy pozycji

Manewrowanie:
DRM +2
1k6 Kosa = 2
1k6 przeciwnik = 1

+3 poprawa o 1 pozycję

= +3 pozycje

===============================================

Kosa rzucił się w wir skrętów, aby przeciwnik nie mógł złapać go w celownik. Francuski pilot podjął wyzwanie i brakło mu doświadczenia. "Kosa" zwolnił obroty, gdy zniknął z pola widzenia przeciwnika, obniżył lot i po dwóch zwrotach znalazł się pod nim, aby zaraz potem wyskoczyć na ogonie podporucznika i zameldować "Mam go". Podporucznik zaczął uciekać w bok, ale Bartosz utrzymał go w celowniku i nawet jakby podporucznik chciał negować wyższość "Kosy" nie mógł tego zrobić.
-Potwierdzam. - zameldował swoją całkowitą porażkę.

Morane 393 - 19400423 - 1204 - Pojedynek3.jpg

Wylądowali jeden po drugim i gdy Kosa z pomocą mechaników wysiadał z maszyny, chorąży Moret oraz sierżant Flanek rozgrzewali już silniki. Gdy Kosa zeskoczył ze skrzydła na płytę lotniska, podszedł do niego kapitan Łaszkiewicz mówiąc:
-Świetna robota, "Kosa". Dwa zero dla Polski!
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 27 mar 2026, 21:44

Trzy pojedynki, trzy różne lekcje. Na początku spokojnie sprawdziłem przeciwnika, potem wykorzystałem przewagę i zamknąłem walkę na swoją korzyść. W ostatnim starciu pozwoliłem sobie na odrobinę fantazji – nie wszystko wyszło idealnie, ale ostatecznie to ja narzuciłem tempo i przejąłem inicjatywę w decydującym momencie. Dobre ćwiczenia. Czuję, że zaczynam naprawdę rozumieć tę maszynę i walkę manewrową.

Zobaczymy jak to będzie wyglądało na koniec dnia.

Obrazek

ODPOWIEDZ