Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R2 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Z armią "Kraków"
Moderator: PL_CMDR Blue R
- PL_CMDR Blue R
Re: R2 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Z armią "Kraków"
-Jak nie jest na naradzie, to będzie u siebie zapewne. - powiedział sierżant - Nie widziałem go, aby wychodził. A co do Warszawy, to przyszły rozkazy ze sztabu. Zabierają nas Armii Kraków.
Florian odezwał się:
-Jak to zabierają Armii Kraków? To pod kogo idziemy?
Sierżant odpowiedział:
-Nie wiem, może bezpośrednio pod Warszawę? Bombowce zabrano przecież do Brygady, może myśliwce też?
Florian odezwał się:
-Jak to zabierają Armii Kraków? To pod kogo idziemy?
Sierżant odpowiedział:
-Nie wiem, może bezpośrednio pod Warszawę? Bombowce zabrano przecież do Brygady, może myśliwce też?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- To ciekawe , dziękujemy sierżancie . Bądźcie zdrowi !
Gwarczyński zwrócił się do Floriana
- To się już czegoś dowiedzieliśmy co ?
Warszawa dobre sobie...czekaj , a co jeśli obrywają i reorganizują wszystkich do obrony Warszawy ? Chociaż chyba to nie możliwe bo bronimy się jak należy...zresztą niech to diabli.
Później będziemy nad tym rozmyślać...to co teraz ?
Uderzamy do pułkownika po rozkazy.
Gwarczyński zwrócił się do Floriana
- To się już czegoś dowiedzieliśmy co ?
Warszawa dobre sobie...czekaj , a co jeśli obrywają i reorganizują wszystkich do obrony Warszawy ? Chociaż chyba to nie możliwe bo bronimy się jak należy...zresztą niech to diabli.
Później będziemy nad tym rozmyślać...to co teraz ?
Uderzamy do pułkownika po rozkazy.
- PL_CMDR Blue R
Po wejściu do budynku Florian powiedział:
-Spotkamy się przy samochodzie. Ja muszę udać się do zaopatrzenia.
Gdy Ludwik dotarł do biura pułkownika, chorąży Walery Dąbrowski, "sekretarka" pułkownika powiedział:
-Poruczniku, pułkownik jest na naradzie, będziecie musieli poczekać.
-Spotkamy się przy samochodzie. Ja muszę udać się do zaopatrzenia.
Gdy Ludwik dotarł do biura pułkownika, chorąży Walery Dąbrowski, "sekretarka" pułkownika powiedział:
-Poruczniku, pułkownik jest na naradzie, będziecie musieli poczekać.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Czy major Pawluć oraz pan generał też jest na naradzie ?
Panie chorąży jeszcze jedno możecie mi jeszcze powiedzieć za co odpowiedzialny jest major Popiel i czy jest on u siebie, czy także jest na naradzie ?
Bo jeśli są wszyscy na owej naradzie , to proszę zaawizować mój przyjazd i powiedzieć, że mam raport dotyczący działania dywizjonu oraz brakiem rozkazów, paliwa i nie do końca biernego przyglądania się temu co robią Niemcy na naszym niebie.
Panie chorąży jeszcze jedno możecie mi jeszcze powiedzieć za co odpowiedzialny jest major Popiel i czy jest on u siebie, czy także jest na naradzie ?
Bo jeśli są wszyscy na owej naradzie , to proszę zaawizować mój przyjazd i powiedzieć, że mam raport dotyczący działania dywizjonu oraz brakiem rozkazów, paliwa i nie do końca biernego przyglądania się temu co robią Niemcy na naszym niebie.
- PL_CMDR Blue R
[Major Popiel odpowiada za bazę lotniczą numer 2, czyli za sprzęt i jego naprawy. Warsztaty bazy lotniczej numer 2 wczoraj wycofano z Rakowic]
-O generale nie wiem - powiedział chorąży - Ale obaj majorowie powinni być też na spotkaniu. Ale jeżeli idzie o raport możecie go zostawić i poczekać. Zapewne po naradzie będą chcieli z wami porozmawiać.
-O generale nie wiem - powiedział chorąży - Ale obaj majorowie powinni być też na spotkaniu. Ale jeżeli idzie o raport możecie go zostawić i poczekać. Zapewne po naradzie będą chcieli z wami porozmawiać.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Aresztujecie mnie jak wejdę na spotkanie ?
Nasza sprawa nie może czekać panie chorąży.
Jeśli wróg będzie nadal wykonywał operację lotnicze w rejonie naszej odpowiedzialności i na myśli mam tu w ciągu najbliższych kilku godzin.... my..... nic nie zrobimy... Z braku paliwa i z braku sprawnych maszyn oraz braku rozkazów.
Więc zrobimy coś by bronić naszych granic czy poczekamy popijać kawkę?
Nasza sprawa nie może czekać panie chorąży.
Jeśli wróg będzie nadal wykonywał operację lotnicze w rejonie naszej odpowiedzialności i na myśli mam tu w ciągu najbliższych kilku godzin.... my..... nic nie zrobimy... Z braku paliwa i z braku sprawnych maszyn oraz braku rozkazów.
Więc zrobimy coś by bronić naszych granic czy poczekamy popijać kawkę?
- PL_CMDR Blue R
-Ja was nie powstrzymam, panie poruczniku - powiedział chorąży - Ale co zrobi pułkownik to nie wiem. A nowe rozkazy wprowadziły sporo zamieszania i niewiele brakło, aby oficerowie ciągnęli zapałki, więc nie wiem, czy to dobry pomysł im teraz przeszkadzać, panie poruczniku.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Więc czekamy popijać kawkę.
- PL_CMDR Blue R
Ludwik siadł i czekał. Nikt tego nie lubił, a zwłaszcza teraz. Miał być jak wściekły bulterier, a był na razie spokojnym labradorem. Gdy tak siedział, dostrzegł, że chorąży wrócił do swoich obowiązków... a tym było pakowanie dokumentów do pudeł... W ogóle wyglądało tu, jakby oficerowie wyprowadzali się...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Ludwik wstał zrobił kilka kroków w zasadzie zatoczył kółko..
- Wie pan co panie chorąży. Olać to !
I Ludwik ruszył w stronę drzwi gdzie odbywało się spotkanie.
- Wie pan co panie chorąży. Olać to !
I Ludwik ruszył w stronę drzwi gdzie odbywało się spotkanie.
- PL_CMDR Blue R
Podporucznik odprowadził go wzrokiem, jakby patrzył na jakieś samobójcze kommando. Ludwik przemierzył korytarz do pomieszczenia narad, gdzie musiało odbywać się spotkanie. Stanął przed drzwiami... i przed oczami zauważył siebie, otwierającego mocnym szarpnięciem drzwi i straszącego nikomu nie winną sprzątaczkę... Czy spotkanie odbywało się tu? Tak.. słyszał zza grubych, dębowych drzwi przytłumione głosy. To było tam...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Stanął przed drzwiami i chwycił za klamkę , na chwilę zamarł. Wzioł głęboki wdech , a w myślach układał słowa by wystrzelić tak sprawnie jak seria z karabinu maszynowego.
Jednak jedna myśl przeważała nad układanymi słowami " masz być ostry".
Jednak jedna myśl przeważała nad układanymi słowami " masz być ostry".
- PL_CMDR Blue R
Impet z jakim Ludwik otworzył drzwi zaskoczył chyba wszystkich zebranych. Pułkownik Stefan Sznuk, major Stanisław Pawluć, major Władysław Popiel, a także trzech oficerów sztabowych, którzy w cieple tyłu frontu przerzucają papiery dla wysokich szych. Wszyscy zastygli, spoglądając na Ludwika. Nagłe uderzenie drzwi o stojący obok stołek wytrąciło na moment ze zdecydowania Ludwika.. Odgłos upadającego krzesła przyciągnął wszystkich i nagle nastała cisza. Oficerowie wydali się zszokowani, jakby nie spodziewali się tu absolutnie nikogo. I Major Pawluć jako pierwszy wyrwał się z osłupienia, mówiąc:
-Coś się stało, poruczniku?
Spokój jego głosu tylko podbudowywał w Ludwiku determinację...
-Coś się stało, poruczniku?
Spokój jego głosu tylko podbudowywał w Ludwiku determinację...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Ludwik zrobił kilka kroków przyjął postawę zasadniczą i zasulotowal poprzez skinięcie głowy
- Panowie oficerowie !
Podporucznik Gwarczyński 121 Eskadra, Dywizjonu
Myśliwskiego , melduję się z raportem sytuacyjnym i obecnym stanem faktycznym dywizjonu.
- Panowie oficerowie !
Podporucznik Gwarczyński 121 Eskadra, Dywizjonu
Myśliwskiego , melduję się z raportem sytuacyjnym i obecnym stanem faktycznym dywizjonu.
- PL_CMDR Blue R
Oficerowie spojrzeli na siebie, jakby każdy szukał w innym osoby odpowiedzialnej za zaproszenie. Tylko major nie stracił spokoju i gestem zapraszającym do stołu powiedział:
-Proszę, poruczniku. Jak wygląda stan naszego dywizjonu myśliwskiego?
-Proszę, poruczniku. Jak wygląda stan naszego dywizjonu myśliwskiego?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)