Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R3 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Pod Lublinem

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

LudwikG

Re: R3 - ppor. Ludwik Gwarczyński - Pod Lublinem

Post autor: LudwikG » 26 lut 2024, 19:34

- Nie ustaliłem jeszcze z mechanikami kapitanie, ale zakładam, że w dniu dzisiejszym wszystkie nasze maszyny są niesprawne. Wszystkie mają jakieś uszkodzenia większe bądź mniejsze.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 26 lut 2024, 19:51

-To zostanie nam tylko 8 maszyn... To ledwo jeden patrol i wsparcie... - powiedział kapitan - Dowiedzcie się przed apelem o stan. Jak nie będzie maszyn, to niech piloci odpoczną, a ja tak zamelduję pułkownikowi. Zwłaszcza, że wciąż nie dostaliśmy paliwa i jakbyśmy chcieli utrzymywać tyle samolotów, co dziś, to jutro wieczorem zostałoby nam po jednym pełnym zbiorniku na maszynę. - kapitan westchnął - Czy jest coś czego nam nie brakuje, poza kłopotami?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

LudwikG

Post autor: LudwikG » 26 lut 2024, 20:31

- Tak jest !
Morale kapitanie, każdy wie że jest ciężko mimo to chłopaki wiedzą co mają robić i nie narzekają.
A teraz pan pozwoli że udam się do mechaników oraz zrobić odprawę po lotową.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 26 lut 2024, 21:28

Mechanicy mieli trochę dobrych wiadomości.
-Trzy z nich będą gotowe na rano - powiedział sierżant Żak - Głownie przestrzeliny to są. Dziesiątka ma uszkodzone uzbrojenie, tu nie wiem, czy do rana zdążymy. Najgorzej jest z maszyną kaprala - wskazał na Grota 8 - Trzeba wymienić cały układ sterów na ogonie. Odsyłając do Lublina powinni wyrobić się w dzień pracy... góra półtorej... Plus oczywiście sam transport, więc zapewne 10 września o świcie by była. My, to 3 dni potrzebujemy... I to przy zapewnieniu, że nie trzeba będzie opuszczać lotniska, bo maszyna będzie uziemiona.

Lądowisko Kraczewice
Grot 3 - PZL P.11c - naprawiany - ppor. Ludwik Gwarczyński, uszkodzone kadłub, prawe skrzydło, szacowany czas napraw ranek 08.09
Grot 6 - PZL P.11c naprawiany - pchor. Skarbek, uszkodzone ogon, prawe skrzydło, szacowany czas napraw ranek 08.09
Grot 7 - PZL P.11c - naprawiany - maszyna współdzielona pchor. Baran, plut. Flanek, uszkodzone ogon, stery, szacowany czas napraw ranek 08.09
Grot 8 - PZL P.11c - naprawiany maszyna współdzielona kpr. Zaniewski, kpr. Kremski, uszkodzony kadłub, ogon, stery, prawe skrzydło, wymagane odesłanie na tyły, szacowany czas napraw do 10.09, warsztat eskadry do 11.09
Grot 10 (nowy) - PZL P.11c (brak radia, brak uzbrojenia) - naprawiany - maszyna rezerwowa, uszkodzone: prawe skrzydło, układ tlenowy, szacowany czas napraw ranek 08.09
KMy (1 zestaw) - szacowany czas napraw 08.09 - południe
PL_CMDR Blue R (Finek)

LudwikG

Post autor: LudwikG » 26 lut 2024, 21:33

Podziękowałem sierżantowi i powiedziałem , że ktoś przyjdzie z rozkazem co robić dalej z Grotem numer osiem.
Poszedłem do chłopaków zebrać od nich notatki i przepytać ich ilu posłali do piachu...
Tak by złożyć kompletny raport dowódcy.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 27 lut 2024, 20:03

(Podporucznik Ludwik Gwarczyński, do uzupełnienia)
(Starszy szeregowy Marian Futro, do uzupełnienia)
(Kapitan Sędzielowski, do uzupełnienia) - kapral Kremski potwierdza, że walczył w powietrzu, gdy ostatni raz go widział z jednym. Możliwe, że dwoma.
(Podporucznik Kazański, do uzupełnienia) - Plutonowy Flanek twierdzi, że nie zestrzelił nikogo
Podchorąży Skarbek - 1 Bf109 uszkodzony, uciekł, gdy Skarbkowi zacięły się karabiny
Plutonowy Flanek - 1 Bf109 zestrzelony, widział upadek.
Kapral Kremski - Walczył z kapitanem z 4 Bf109. 1 Bf109 spadał trafiony w silnik i kabinę. Zaczął spadać ciągnąc za sobą parę z chłodnicy; Kolejny Bf109 trafiony, co gonił kapitana, potem go nie widział, efekt ostrzału nieznany; dwa ostatnie Bf109. Jeden walczył z kapitanem, drugiego uszkodził kapral Kremski, ale potem uszedł ciągnąc gęsty dym.
Starszy szeregowy Tadeusz Arabski - ostrzelał jednego Bf109, ale potem to on go pogonił. Szeregowy oderwał się od walki.
Ludwik spojrzał na notatki, które zebrał od pilotów. Jedyne potwierdzone zestrzelenie z powietrza, to to Flanka. Pozostali walczyli i mieli szanse na zestrzelenie, ale czy zestrzelili kogoś? Zapytani o wraki na ziemi meldowali kilka... Flanek powiedział:
-Na ziemi widziałem ich chyba 3 czy 4.. Wliczając tego mojego. Jednego pewny nie jestem, czy to nie był tylko pożar na polu.
PL_CMDR Blue R (Finek)

LudwikG

Post autor: LudwikG » 28 lut 2024, 21:11

-Tak wiele pytań tak mało odpowiedzi...
Przeczytałem jeszcze raz notatki, zebrałem wszystko do kupy...
Chodź nadal tak naprawdę nic nie wiadomo...
Poszedłem zameldować kapitanowi to co udało mi się ustalić.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 29 lut 2024, 19:12

Kapitan wziął notatki i spojrzał na nie. Przez chwilę patrzył i powiedział:
-Czyli według was dwa, czy trzy będą? Kapral Kremski to tu na asa się widzę wybiera powoli.
PL_CMDR Blue R (Finek)

LudwikG

Post autor: LudwikG » 29 lut 2024, 19:58

- Naturalnie kapitanie. Kapral wie co robić i nie traci głowy w powietrzu...

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 29 lut 2024, 21:18

Kapitan przytaknął, spojrzał na Ludwika i zapytał:
-To jaka decyzja? Sam kapral był tak zajęty, że równie dobrze mógł tylko ich uszkodzić. Niemniej jednego bym mu na pewno przyznał, nawet jak to na wyrost. A co wy o tym myślicie, poruczniku?
PL_CMDR Blue R (Finek)

LudwikG

Post autor: LudwikG » 01 mar 2024, 17:17

- Zaliczamy to co jest potwierdzone. I ten jeden na pewno jest, jak okaże się więcej i będzie potwierdzenie to zaliczymy kolejne.
Trzeba by potwierdzić na ziemi.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 02 mar 2024, 10:22

-Tylko jak - powiedział kapitan - Dopóki nie odzyskamy tych terenów, możemy tylko polecieć nad te okolice. Za duże ryzyko. A jeden więcej zgłoszony, to nie problem. Na pewno jakiś nie zgłoszony rozbił się gdzieś po drodze, więc i tak wyjdziemy na bilans. Kolejna kwestia. To będzie na apel. Przyszły nowe rozkazy. Ale nie bojowe. Wszyscy podoficerowie i szeregowi ze stanu przedwojennego są awansowani o jeden stopień w górę. Poczekajcie z tym do apelu, do tego czasu może uda się nam dowiedzieć, co stało się z tymi, którzy nie wrócili.
PL_CMDR Blue R (Finek)

LudwikG

Post autor: LudwikG » 03 mar 2024, 15:27

- Hmm no dobrze , a ze sprzętem coś wiadomo ?

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 03 mar 2024, 15:39

-Nic. Ani o zapasach, ani o sprzęcie, ani o rozkazach operacyjnych. Tylko ten rozkaz dostaliśmy. - powiedział kapitan - Nie pozostaje nam nic innego, jak poczekać i robić swoje. Jutro rano wystawicie jedną parę... Będziemy na zmianę wypuszczać tylko jedną parę. Reszta sił stoi w gotowości. Wykryjemy grupę nieprzyjaciela, uderzamy pełnymi siłami, choćby na trzy bombowce. Skoro latają tu myśliwcami, to rozdzielanie sił nie ma sensu.
PL_CMDR Blue R (Finek)

LudwikG

Post autor: LudwikG » 03 mar 2024, 18:45

- Fatalnie jak tak dalej będzie obudzimy się z ręką w nocniku.
Może nie my, bo my wiemy z czym co sie je , ale góra na pewno...
Długo tak nie pociągniemy kapitanie i chłopaków to też załamie gdy do wiedzą się, że nie mają czym walczyć albo że nie ma dla nas paliwa...
Sprawdzę co u nich , przygotujemy się do apelu. Może by później zatelefonować do szpitali ? Może mają naszych ?

ODPOWIEDZ