Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Stanisław "Żwirek" Żwirko - Zew latania

Walki polskich pilotów pod niebem Francji 1940

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R1 - ppor. Stanisław "Żwirek" Żwirko - Zew latania

Post autor: PL_CMDR Blue R » 16 wrz 2026, 18:19

-A ile masz? To chyba najdroższa informacja w całej Francji. Chyba, że czekają, aż uzbiera się odpowiednia pula - zaśmiał się Wacław, po czym spoważniał i powiedział:
-Nie, nikt nie wie. Nawet oficerowie nie wiedzieli jak widać. Jakby wiedzieli, powiedzieli by od razu, ale coś jest na rzeczy, skoro nie zachęcali, abyśmy wstępowali do Brytyjczyków. Jakby Francuzi powiedzieli "Nie", to by nas wręcz tam pchali. Ale może trzeba Francuzom pojechać po ambicji. Jak Brytyjczycy nas wezmą na samoloty, to Francuzi powiedzą "A my co? Gorsi?". A jakby jednak uparli się, to zawsze można o kolejny przydział się postarać do Brytanii... Swoją drogą, jak cię ugościli twoi gospodarze? U mnie tak pani Rospiere gotuje, że z kolacji tu będę rezygnował. Zaraz po apelu wracam na kwaterę, jeszcze przed kolacją. Jakbym zjadł tu kolację, a potem u pani Rospiere, to niedługo trzeba by samolotu towarowego, aby mnie w powietrze wynieść.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Qbik

Re: R1 - ppor. Stanisław "Żwirek" Żwirko - Zew latania

Post autor: PL_Qbik » 16 wrz 2026, 20:50

- Moi gospodarze? - Żwirko zdziwił się - Ja jeszcze nie byłem u "swoich" gospodarzy. I wiesz co, Wacek? Nawet chyba nie wiem którzy są "moi"... A u tej "twojej" pani Rospiere to nie znalazłoby się jeszcze jedno posłanie... i jeszcze jedno miejsce przy stole... dla kolegi pilota? W zamian mogę zaoferować zmywanie garów, zamiatanie podłóg, mycie okien, czy jakieś inne, pożądane przez panią Rospiere... usługi.
Kilo wody pod stopą!
Obrazek

ODPOWIEDZ