Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
Help.
Moderator: PL_CMDR Blue R
-
Help.
Wracam do pływania po 6 latach i jak widzę gra poszła tak do przodu, że nie poznaję. Potrzebuję przewodnika który wskaże co i w jakiej kolejności instalować. Zdaję sobie sprawę, że będę się uczył wszystkiego od nowa choć coś tam jeszcze pamiętam ale przyjąłem pseudo Majtek Żorż. Mam obie wersje płyt instalacyjnych ale potrzebuję rady, gdzie i co szukać oraz w jakiej kolejności instalować aby być na bieżąco ze wszystkimi fanami gry. Nie wiem też czy mój sprzęt pociągnie grę tak bardzo zaawansowaną i rozbudowaną. Parametry mojego PC ... Monitor 220XW podłączony kablem HDMI do karty graficznej AMD Radeon HD 7800 Series, System Win7 64 Bit, dysk twardy Crucial CT250MX200SSD1 250GB SATA, Procesor Intel Core Duo CPU 7500 @ 2,93 GHz, RAM 4 Gb. Wydajność systemu jest na poziomie 6,5 więc d... nie urywa. Help dobrzy ludzie.
- PL_CMDR Blue R
Re: Help.
Dobrze, ale pada pytanie CO chcesz mieć w grze... Bo nie ma jednego uniwersalnego zestawu modów...
Jednym z wariantów jest mod GWX, do którego Olamagato pracuje nad spolszczeniem i (cytat) " którego celem było uzyskanie jak najbardziej stabilnej gry singlowej z maksymalną ilością wyeliminowanych błędów gry"
http://www.forum.polishseamen.pl/viewto ... f=15&t=125
Może warto zacząć od podstaw, czyli.
Najpierw SH3 i sprawdzenie, czy na płytach są w wersji 1.4 (w prawym dolnym rogu jest podana wersja gry)
Potem zainstalowanie moda GWX3.0 i to jest już dobra baza.... dla niektórych całkowicie wystarczająca.
Jednym z wariantów jest mod GWX, do którego Olamagato pracuje nad spolszczeniem i (cytat) " którego celem było uzyskanie jak najbardziej stabilnej gry singlowej z maksymalną ilością wyeliminowanych błędów gry"
http://www.forum.polishseamen.pl/viewto ... f=15&t=125
Może warto zacząć od podstaw, czyli.
Najpierw SH3 i sprawdzenie, czy na płytach są w wersji 1.4 (w prawym dolnym rogu jest podana wersja gry)
Potem zainstalowanie moda GWX3.0 i to jest już dobra baza.... dla niektórych całkowicie wystarczająca.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
A co i gdzie konkretnie zobaczyłeś że tak Cię zszokowało? Może łatwiej będzie określić o jaki mod chodzi? Może jeśli to bylo na YT to jest informacja pod filmem?
P.S. nie podałeś jaką masz myszkę i jakim kablem jest podłączona do komputera. PS/2 czy USB?
-
Jak wspomniałem, mam obie wersje płyt instalacyjnych i zainstalowałem tę gdzie pisze, że jest nową ulepszoną wersją PL. Samej gry nie instalowałem na dysku C ale na D (pamiętam, że tak zalecano) Co do samego GWX 3.0 to mam gdzieś na kompie ściągnięte z netu jak jeszcze grałem ale czy sam dodatek się przez te lata nie był ulepszany czasem i trzeba będzie znowu ściągać nową wersję? Co do myszki, to mam Tracer Scorpius 45120 na USB.
- PL_CMDR Blue R
Z myszką to kolega żartował
Bo tak dokładnie podałeś, co masz i się widać nie mógł powstrzymać.
I tak. O ile GWX nie był zmieniany od wersji 3.0, to jednocześnie powstawały dodatkowe mody, które opierały się na GWX (właśnie Olamagato z tym spolszczeniem dodaje dodatkowe mody). Więc moim zdaniem warto od tego zacząć...

I tak. O ile GWX nie był zmieniany od wersji 3.0, to jednocześnie powstawały dodatkowe mody, które opierały się na GWX (właśnie Olamagato z tym spolszczeniem dodaje dodatkowe mody). Więc moim zdaniem warto od tego zacząć...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
Czy użyć zwykłego GWX czy wersji Gold a potem dołożyć to co Olamagato wrzucił najświeższego co ogarnia kompleksowo GWX?
Dokładnie - tak juz mam;-)PL_CMDR Blue R pisze: ↑17 kwie 2020, 18:39Z myszką to kolega żartowałBo tak dokładnie podałeś, co masz i się widać nie mógł powstrzymać.
Żorż, pisałeś, że grałeś już w SH III więc to raczej kwestia przypomnienia sobie rozgrywki niż uczenia od zera. Może warto by rozważyć granie bez spolszczenia bo z pewnościa wszystkie zegary będziesz kojarzył. Cała reszta tez jest dość powtarzalna i tak na przykład rejon patrolu chyba odczytasz.
Korzyść taka, że mniejsze prawdopodobieństwo błędów i znacznie większy wybór modów.
- PL_CMDR Blue R
Żorż 
To jedna z opcji. Inną jest też samodzielne szukanie modów, co cię interesują, bądź bardziej szczegółowe proszenie o pomoc (bo wciąż nie wiemy, czego konkretnie szukasz, a nie ma "jednego, kompletnego modu".
A SH3+GWX lub SH3+GWX+Spolszczenie Oli, to dwie bardzo dobre podstawy... a nikt nie broni, aby potem dalej modować.

To jedna z opcji. Inną jest też samodzielne szukanie modów, co cię interesują, bądź bardziej szczegółowe proszenie o pomoc (bo wciąż nie wiemy, czego konkretnie szukasz, a nie ma "jednego, kompletnego modu".
A SH3+GWX lub SH3+GWX+Spolszczenie Oli, to dwie bardzo dobre podstawy... a nikt nie broni, aby potem dalej modować.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
Sugerujecie, żeby po instalacji SH III pobrać wszystkie patche ze strony Szarych Wilków razem z GWX 3.0 a potem instalować to co Olamagato wypracował w pocie czoła? Na razie, to ja mam problemy z sama grafiką po instalacji podstawowej SH III. Nie chce karta i PC współpracować z samym monitorem. Wyświetla się mały ekran i w dodatku wszystko jest podwójnie. Nie wiem gdzie tkwi błąd.
- PL_CMDR Blue R
Dobrze, zacznijmy od obrazu...
W jakiej rozdzielczości gra się uruchamia?
W jakiej rozdzielczości gra się uruchamia?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
Dopóki nie wyjdzie 4.0 to możesz, a nawet musisz spokojnie grać na 3.0 z modami.Majtek Żorż pisze: ↑17 kwie 2020, 18:29[...] Co do samego GWX 3.0 to mam gdzieś na kompie ściągnięte z netu jak jeszcze grałem ale czy sam dodatek się przez te lata nie był ulepszany czasem i trzeba będzie znowu ściągać nową wersję? [...]

-
Kłopoty z ekranem i rozdzielczością zostały rozwiązane. Kolega dziś przyniósł patch który ładnie zadziałał gdzie po zainstalowaniu go trzeba było otworzyć jeden z plików i wpisać nową wartość rozdzielczości samego monitora (1680x1050) Pomału sobie przypominam co i jak. Zainstalowałem GWX 3.O Gold i zbiorczą aktualizację Olamagato GWX 5+. Włączyłem w JSGME oraz wyłączenie filmów przed ładowaniem gry. Niestety Fronczewski został. 

- PL_CMDR Blue R
Fronczewski został...
Ale chyba w folderze masz dwa pliki exe. SH3.exe i chyba _SH3.exe...
I o ile pamiętam, to wystarczy usunąć pierwszy exe, a drugi nazwać SH3.exe... W każdym razie są dwa execi.
A co do zmiany rozdzielczości. To uważaj, bo z modami, może graficznie się wysypać, bo większość modów jest na 4:3 i dopiero do nich wgrywa się plik poprawiający, ale do konkretnego moda... Do GWX na pewno są takie modziki.
Ale chyba w folderze masz dwa pliki exe. SH3.exe i chyba _SH3.exe...
I o ile pamiętam, to wystarczy usunąć pierwszy exe, a drugi nazwać SH3.exe... W każdym razie są dwa execi.
A co do zmiany rozdzielczości. To uważaj, bo z modami, może graficznie się wysypać, bo większość modów jest na 4:3 i dopiero do nich wgrywa się plik poprawiający, ale do konkretnego moda... Do GWX na pewno są takie modziki.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
Patch zadziałał ale częściowo. Gra wgrywa się aż do samego menu na pełny ekran ale wystarczy uruchomić pojedynczą misję to grę wywala całą a na Akademii uruchamia się lecz wraca do mniejszej rozdzielczości i gra odbywa się na 3/4 monitora. Na szczęście grafika jak brzytwa. Przede wszystkim muszę mieć pewność co do swojego sprzętu a tu jest wentylator procka do wymiany i nowa pasta co zrobię jutro. Potem wszystko odinstaluję i zainstaluję jeszcze raz ale bez patcha od kolegi. Olamagato w swojej najnowszej paczce modów dał dwa mody na różne rozdzielczości więc uruchomię ten największy i zobaczę co z tego wyjdzie. Lepiej żeby gra grała bez zwiechy na mniejszej powierzchni ekranu niż mi cudowała. Za poradę odnośnie SH.exe dziękuję bardzo. 

-
Więc jest tak na dzień dzisiejszy.
Padł mi monitor i zupełnie nie mam pojęcia czy się sam z siebie zepsuł, czy sama gra go załatwiła czy ten patch do ustawiania rozdzielczości w grze. Trudno, bywa. Teraz jadę na starym. Z samą grą różne dziwne rzeczy się działy, a to wcale się nie ładowała albo częściowo i wywalało, jak się załadowała to kursor myszki nie chodził albo zaskakiwał po jakimś czasie. Kombinowałem z modami i kiedy wreszcie coś zaczęło działać to znów dźwięk wysiadł na amen. W sumie instalowałem grę kilka razy metodą prób i błędów aż wreszcie mogłem wyjść na patrol. Kiedy na trzecim patrolu mogłem odpalić torpedy, okazało się że nie trzymają zadanej głębokości i płyną sobie wesoło na maksymalnej.
Zakończyłem tę bezsensowną zabawę i zacząłem dumać gdzie tkwi problem i wygląda, że znalazłem w dokumencie tekstowym od którego powinienem zacząć czyli wersja tekstowa spolszczenia OLw5i dla GWX 3.0 zrobiona przez Olamagato a tam jest wszystko wyjaśnione co i jak i w jakiej kolejności. Niestety, mam kłopot ze znalezieniem w sieci pewnych modów więc jeśli ktoś może dać namiary, to byłbym wdzięczny. Nie widzę sensu instalować gry bez tego co jest na liście.
1. "SH3 1.4" (wyłącznie plik "data\Menu\en_menu.txt" z podstawowej opcji) (Jest płyta instalacyjna)
2. "GWX 2.1" (jest na stanie)
3. "GWX 3.0 GOLD" (jest na stanie)
Pytanie jest takie którą wersję instalować a może po kolei?
4. Nieoficjalny patch GWX: "Wilhemshafen,St Naz,Schluese and xtra ships V6" lub wcześniejsze wersje. Udało się ściągnąć wersję 6 która ma rozmiar 180 478 KB (piszę o rozmiarze aby się upewnić czy ściągnąłem właściwy plik)
5. Nieoficjalny patch GWX: "Unofficial Rocket fix for GWX 3.0" Ten też się udało a ma rozmiar 1 421 KB
Reszty brak
6. Nieoficjalny patch SH3: "Hardcore fixes" V16A3 i V16A4 Tu chyba jest literówka, czy aby nie o Hardcode chodzi?
7. Mod "Colored Hull Integrity"
8. Mod "Iambecomes MF"
9. Mod "AOTDMAXS"
Padł mi monitor i zupełnie nie mam pojęcia czy się sam z siebie zepsuł, czy sama gra go załatwiła czy ten patch do ustawiania rozdzielczości w grze. Trudno, bywa. Teraz jadę na starym. Z samą grą różne dziwne rzeczy się działy, a to wcale się nie ładowała albo częściowo i wywalało, jak się załadowała to kursor myszki nie chodził albo zaskakiwał po jakimś czasie. Kombinowałem z modami i kiedy wreszcie coś zaczęło działać to znów dźwięk wysiadł na amen. W sumie instalowałem grę kilka razy metodą prób i błędów aż wreszcie mogłem wyjść na patrol. Kiedy na trzecim patrolu mogłem odpalić torpedy, okazało się że nie trzymają zadanej głębokości i płyną sobie wesoło na maksymalnej.

Zakończyłem tę bezsensowną zabawę i zacząłem dumać gdzie tkwi problem i wygląda, że znalazłem w dokumencie tekstowym od którego powinienem zacząć czyli wersja tekstowa spolszczenia OLw5i dla GWX 3.0 zrobiona przez Olamagato a tam jest wszystko wyjaśnione co i jak i w jakiej kolejności. Niestety, mam kłopot ze znalezieniem w sieci pewnych modów więc jeśli ktoś może dać namiary, to byłbym wdzięczny. Nie widzę sensu instalować gry bez tego co jest na liście.
1. "SH3 1.4" (wyłącznie plik "data\Menu\en_menu.txt" z podstawowej opcji) (Jest płyta instalacyjna)
2. "GWX 2.1" (jest na stanie)
3. "GWX 3.0 GOLD" (jest na stanie)
Pytanie jest takie którą wersję instalować a może po kolei?
4. Nieoficjalny patch GWX: "Wilhemshafen,St Naz,Schluese and xtra ships V6" lub wcześniejsze wersje. Udało się ściągnąć wersję 6 która ma rozmiar 180 478 KB (piszę o rozmiarze aby się upewnić czy ściągnąłem właściwy plik)
5. Nieoficjalny patch GWX: "Unofficial Rocket fix for GWX 3.0" Ten też się udało a ma rozmiar 1 421 KB
Reszty brak
6. Nieoficjalny patch SH3: "Hardcore fixes" V16A3 i V16A4 Tu chyba jest literówka, czy aby nie o Hardcode chodzi?
7. Mod "Colored Hull Integrity"
8. Mod "Iambecomes MF"
9. Mod "AOTDMAXS"