Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"

Post autor: PL_CMDR Blue R » 18 cze 2023, 18:27

10:40
Kapitan Sędzielowski poprosił Tomasza do siebie, w sprawie dalszych lotów. Co prawda "do siebie" oznaczało stolik ustawiony w pomieszczeniu dla oficerów, ale ponieważ 122 EM w większości wyleciała na zadanie lub startowała, a ich własne klucze jeszcze nie wróciły, byli sami. Tadeusz powiedział, wskazując na notatki ołówkiem:
-Zaraz będzie startować Andrzej z Piotrkiem. Jak wrócą, Żwirek z Flankiem polecą na Grotach 1 i 10, a ty weźmiesz swoją maszynę i "Świętego" na Grocie 9 i polecicie na patrol. O 15:00 znów leci Andrzej z Piotrkiem, a do tego czasu maszyny Ludwika i Feliksa będą gotowe, to ich wesprą. Potem o 17:00 jednym kluczem lecę ja z Jankiem, a drugim kluczem polecisz z Marianem. Wieczorny dyżur pełnią ci, co byli o 15:00, ale nie sądzę, aby byli potrzebni. - zrobił pauzę i powiedział - Jutro 122-ga ma patrolować, więc my będziemy wyznaczać klucze do wsparcia ich, bombowców i piechoty, ale tym zajmiemy się po powrocie wieczorem, gdy będziemy wiedzieć, jak stoimy z maszynami i pilotami. Powinno zadziałać, nieprawdaż, Kocur?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 cze 2023, 8:47

Wreszcie przechodzimy do działania. Pokażemy szwabom.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 19 cze 2023, 16:03

12:01
Do lotu pozostała godzina, gdy do Tomasza podszedł Ludwik Gwarczyński prosząc o poświęcenie mu chwili czasu. Akurat z patrolu wracali piloci ze 122 eskadry myśliwskiej i kwatery oficerskie były puste, więc mogli spokojnie porozmawiać.

[Ludwik, oddaję ci głos]
PL_CMDR Blue R (Finek)

LudwikG

Post autor: LudwikG » 19 cze 2023, 16:13

- Kocur bo nie mieliśmy jeszcze okazji porozmawiać odkąd wróciliście.
Wiem , że wasza zasadzka udała się lepiej niż poprzednia, baa i to z sukcesami .
Możesz powiedzieć jak sobie radziliście ,jaką taktykę obrałeś ?.........Cholera co ich tylko namierzamy, oni nam spieprzają jak tylko chcą nawet nie muszą manewrować wystarczy, że otworzą przepustnicę....
Bądź tu zdrowy człowieku !

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 cze 2023, 18:27

Jakoś nie oceniam Zasadzki pozytywnie. Mieliśmy związane ręce nie mogąc strzelać, a przynajmniej strzelać bezpośrednio w cel. To co robiliśmy to starać się przewidzieć kurs, a następnie zawsze ścigać szwaba do końca. Celem było przegonienie ich z naszego nieba, co się udawało, lub też zmuszenie do lądowania, co się w pewnym sensie też udało.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

LudwikG

Post autor: LudwikG » 19 cze 2023, 19:13

- Czyli niewiele jesteśmy w stanie zrobić.... póki co mieliśmy też do czynienia z pojedyńczymi sztukami więc jakoś udawało nam się ich przegonić...
No nic..... to wszystko. Nie wiem co zrobimy gdy z bombowcami przyleci spora eskorta Messerschmitów...ahhh. Dzięki Kocur nie zabieram już więcej czasu.....a i jeszcze jedno dobrze, że wróciłeś ciężko było cię zastąpić... dużo spraw poza lataniem jest na głowie.....

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 cze 2023, 20:09

Ano jest sporo. Ale jak się jest już w powietrzu to wszystko jest wtedy prostrze.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 19 cze 2023, 21:23

14:05
"w powietrzu to wszystko jest prostsze" - przeszło przez myśl Tomasza

Obniżyli lot, aby lepiej przyjrzeć się, czy nikt nie przemyka poniżej i kierowali się ku Kalwarii, gdy na tle błękitnego nieba Tomasz dostrzegł kilkanaście maszyn. Tutaj raczej nie miały zapuszczać się własne bombowce, ani myśliwce (tym bardziej, że gdy Tomasz odlatywał wciąż były na ziemi). Były może 500 metrów wyżej od nich i zapewne nie widziały ich na tle ziemi...

0209 - Grot 2 -  1402.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 cze 2023, 15:30

Łączę się z bazą i zgłaszam informację o wrogiej formacji, która kieruje się na Balice.

Jednocześnie czekając na odpowiedź, skręcam tak by być równolegle do ich kursu. Staram się także zwiększyć wysokość.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 cze 2023, 15:47

Gdy wznosili się, Tomasz spoglądał na nieprzyjacielską formację i coś mu nie pasowało. Nie leciała zbicie, a w rozproszeniu, ale to były większe maszyny. Wtedy Tomasz spostrzegł, że to nie była już jedna formacja. Maszyny rozpraszały się na dwa zgrupowania...

0209 - Grot 2 -  1403.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 cze 2023, 16:51

Melduję o tym i proszę o zgodę na atak na formację.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 cze 2023, 19:13

W radio odezwał się Walerian:
-Grot 2. Czy widzicie eskortę? Czy są tam same bombowce?
Tymczasem formacja rozpadała się na dwie grupy z których jedna się znacznie rozciągała... Każda grupa liczyła 3 może 4 maszyny, co dawało razem 9-12 maszyn...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 cze 2023, 8:14

Myśliwców nie widać. Formacja rozpada się na dwie grupy z których jedna się znacznie rozciąga... każda grupa liczyła 3 może 4 maszyny, co daje razem 9-12 maszyn.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 21 cze 2023, 9:59

Wróg zachowywał się dziwnie. W zasadzie każda maszyna mogła być atakowana bez wsparcia innych. Ci piloci zachowywali się, jakby przymierzali się do lądowania i rozpraszali formację, albo jak...

Przed oczami Tomasza stanął Wacław mówiący: Coś było nie w porządku. (...) z niemieckiego bombowca błysnęły z przodu karabiny (...) to był Messerschmitt Me-110, wiecie, ten silnie uzbrojony z tylnym strzelem...

... rozpraszali formację, albo jak myśliwce, które rozluźniły szyk, aby każdy miał swobodę manewru. W radio odezwał się Walerian:
-Czekajcie z atakiem. Podrywamy wsparcie!
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 cze 2023, 10:55

Przekazuję informację - prawdopodobnie to Me 110, chyba szykuję się by ostrzeliwać cele naziemne - chyba radiostacje (te czerwone wieże).

Obrazek

ODPOWIEDZ