|
Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
Zagadka 2020
Re: Zagadka 2020
Poniżej samolot z zagadki ze swoim największym rywalem. tym razem oznaczenia nie są zamazane 

Na samym początku pokazałem pierwsze zdjęcie dwóm osobom spoza forum i odgadnięcie zajęło im mniej niż 5 sekund. Podpowiedzi jest już bardzo dużo - wystarczyłoby kompletnemu laikowi góra minuta poszukania po necie. Nie dam więcej bo kolejna podpowiedź zamieni całą zabawę w coś na kształt konkursów audio-tele dla debili, jakie były popularne w latach 90.
Zobaczymy ile powisi. Wstyd panowie, wstyd.
Zobaczymy ile powisi. Wstyd panowie, wstyd.
- PL_CMDR Blue R
Pepe. Ja się nie znam na samolotach zimnej wojny. Jakby to był samolot z II WŚ, to bym ci dawno odpowiedział. A tu się nie znam. Nic mnie to nie mówi. Widać tamte osoby interesują się lotnictwem współczesnym bardziej ode mnie.Zobaczymy ile powisi. Wstyd panowie, wstyd.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
No nie bardzo bo pisałem, że ta maszyna nie została wybudowana na cywilnym odpowiedniku.
To nie jest samolot z Zimnej Wojny tylko współczesny.Pepe. Ja się nie znam na samolotach zimnej wojny.
Generalnie nie piszę do nikogo konkretnego ale chyba w zagadkach nie chodzi o to by brać udział tylko jak się zna odpowiedź. Przecież podpowiedzi są od tego żeby móc jakoś wydedukować co jest przedmiotem zagadki. Ja też się nie znam na okrętach z I i II WŚ a tylko kojarzę niektóre. Ale frajdę mi sprawiało szukanie po cechach charakterystycznych jak ilość kominów, wieżyczek czy kształtu nadbudówek.
W ogóle zastanawiające jest, że w zagadkach nikt nie próbuje odgadnąć kiedy nie jest pewien odpowiedzi. Bo podając nawet błędną propozycję mozna jakoś naprowadzić choćby metodą "ciepło/zimno"
Jak pisałem wyżej, jesli nikomu sie nie chce bawić to niech wisi i poczeka aż się komuś zachce.
- PL_CMDR Blue R
To wkrótce zacznę nowy temat... Bo dałeś zdjęcia, które nic nie mówią... żadnego punktu zaczepienia nie ma...
Dobra, zacznę od pytania:
Czy jest jakaś znana akcja tego samolotu, dzięki której zapisał się w historii?
Dobra, zacznę od pytania:
Czy jest jakaś znana akcja tego samolotu, dzięki której zapisał się w historii?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Nie, to maszyna wybudowana po roku 2000. A przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Nie brała udziału w żadnych otwartych konfliktach.
Ale to nie pierwszy raz kiedy maszyna z zagadki nie zapisała się złotymi zgłoskami w annałach historii
Jako podpowiedź sugeruje jeszcze raz obejrzeć zdjęcia i przeczytać co napisałem. To bardzo zawęzi poszukiwania.
Ale to nie pierwszy raz kiedy maszyna z zagadki nie zapisała się złotymi zgłoskami w annałach historii
Jako podpowiedź sugeruje jeszcze raz obejrzeć zdjęcia i przeczytać co napisałem. To bardzo zawęzi poszukiwania.
- PL_CMDR Blue R
o, ta podpowiedź zawęziła..
Czyli współczesny samolot radarowy z Japonii...
Googlujemy....
A to o to chodzi z motorem
Bo to Kawasaki P-1.. A ja myślałem, że chodzi o stronę świata
https://english.kyodonews.net/news/2018 ... plane.html
Czyli współczesny samolot radarowy z Japonii...
Googlujemy....
A to o to chodzi z motorem
Bo to Kawasaki P-1.. A ja myślałem, że chodzi o stronę świata
https://english.kyodonews.net/news/2018 ... plane.html
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
No i brawo!
youtu.be/yM3ESlfyWBo
Po pierwsze sylwetka i kolor malowania dość charakterystyczne.
Drugie - jedyny projektowany od początku jako morski samolot patrolowy MPA (maritime patrol aircraft)
Trzecie - zdjęcie motocykla marki kawasaki bo ta nazwa chyba własnie najbardziej jest u nas znana jako producent motorów
Czwarte - pokazałem obok swojego największego konkurenta czyli amerykańskiego P-8 Posejdon - jednego z najbardziej rozpoznawalnych bo najbardziej reklamowanych dzisiaj samolotów MPA
Piąte - ostatnie zdjęcie jest z japońskim oznaczeniem więc mozna było sprawdzić jakich morskich samolotów używa lub niedawno uzywała Japonia i by wyszły ten i P-3 Orion.
Szóste - na zdjęciach z doły widać miejsca wyrzucania sonoboi
Siódme - otwarty luk bombowo-torpedowy
Ósme - podpowiedź, że zaprojektowany po 2000 roku i nie brał udziału w otwartych konfliktach
Dziewiąte - zdjęcie jak wyrzuca flary - czyli wiadomo, że samolot wojskowy
Dziesiąte - na kadłubach sa widoczne numery - po nich mozna było znaleźć te samoloty
Jedenaste - widoczny detektor anomalii magnetycznych MAD
To całkiem sporo podpowiedzi tylko trzeba się choc chwile wysilic i przyjrzeć zdjęciom. Oczywiście te podpowiedzi były dość subtelne ale podać kawę na ławę to się mija z celem chyba.
Dodatkowo ciekawostka, że w Japonii, gdzie te samoloty miały bazować podniosły się głosy sprzeciwu, że nowy odrzutowy i aż z 4 silnikami będzie bardzo głośny dla okolicznych mieszkańców. A dotąd używane P-3 Orion to samoloty o 4 silnikach turbosmigłowych. Zatem zaprojektowano silniki nowego tak by były bardzo wytłumione. Testy porównawcze prawdziwych startów i wznoszenia pokazały, że P-3 Orion jest... o kilka procent głośniejszy
W opinii niektórych (w tym Grindlera) samolot nie bazujący na popularnym modelu cywilnym znacząco zwiększa wymagania zaplecza logistycznego niz przykładowo taki P-8 Poseidon bazujący na jednym z najbardziej popularnych samolotów na świecie Boeing 737. W zasadzie zamyka ekonomiczny sens dla nabywców tej maszyny za granicą bo wszystko i tak byłoby produkowane w Japonii. Natomiast sam fakt, że to dedykowana maszyna daje tez pewne plusy. Biorąc pod uwagę, że takie typowe MPA latają po 50 i wiecej lat moze miec to jakiś sens dla samych Japończyków
Osobami, które odgadły od razu był Grindler i ГРОХОТ. Wprawdzie Grind zna się na platformach ASW a ГРОХОТ ogólnie interesuje sie samolotami ale serio obaj wiedzieli od razu po pokazaniu 1 zdjęcia z zamazanymi oznaczeniami.
Finek:
G R A T U L A C J E
... i lecimy dalej

youtu.be/yM3ESlfyWBo
Po pierwsze sylwetka i kolor malowania dość charakterystyczne.
Drugie - jedyny projektowany od początku jako morski samolot patrolowy MPA (maritime patrol aircraft)
Trzecie - zdjęcie motocykla marki kawasaki bo ta nazwa chyba własnie najbardziej jest u nas znana jako producent motorów
Czwarte - pokazałem obok swojego największego konkurenta czyli amerykańskiego P-8 Posejdon - jednego z najbardziej rozpoznawalnych bo najbardziej reklamowanych dzisiaj samolotów MPA
Piąte - ostatnie zdjęcie jest z japońskim oznaczeniem więc mozna było sprawdzić jakich morskich samolotów używa lub niedawno uzywała Japonia i by wyszły ten i P-3 Orion.
Szóste - na zdjęciach z doły widać miejsca wyrzucania sonoboi
Siódme - otwarty luk bombowo-torpedowy
Ósme - podpowiedź, że zaprojektowany po 2000 roku i nie brał udziału w otwartych konfliktach
Dziewiąte - zdjęcie jak wyrzuca flary - czyli wiadomo, że samolot wojskowy
Dziesiąte - na kadłubach sa widoczne numery - po nich mozna było znaleźć te samoloty
Jedenaste - widoczny detektor anomalii magnetycznych MAD
To całkiem sporo podpowiedzi tylko trzeba się choc chwile wysilic i przyjrzeć zdjęciom. Oczywiście te podpowiedzi były dość subtelne ale podać kawę na ławę to się mija z celem chyba.
Dodatkowo ciekawostka, że w Japonii, gdzie te samoloty miały bazować podniosły się głosy sprzeciwu, że nowy odrzutowy i aż z 4 silnikami będzie bardzo głośny dla okolicznych mieszkańców. A dotąd używane P-3 Orion to samoloty o 4 silnikach turbosmigłowych. Zatem zaprojektowano silniki nowego tak by były bardzo wytłumione. Testy porównawcze prawdziwych startów i wznoszenia pokazały, że P-3 Orion jest... o kilka procent głośniejszy
W opinii niektórych (w tym Grindlera) samolot nie bazujący na popularnym modelu cywilnym znacząco zwiększa wymagania zaplecza logistycznego niz przykładowo taki P-8 Poseidon bazujący na jednym z najbardziej popularnych samolotów na świecie Boeing 737. W zasadzie zamyka ekonomiczny sens dla nabywców tej maszyny za granicą bo wszystko i tak byłoby produkowane w Japonii. Natomiast sam fakt, że to dedykowana maszyna daje tez pewne plusy. Biorąc pod uwagę, że takie typowe MPA latają po 50 i wiecej lat moze miec to jakiś sens dla samych Japończyków
Osobami, które odgadły od razu był Grindler i ГРОХОТ. Wprawdzie Grind zna się na platformach ASW a ГРОХОТ ogólnie interesuje sie samolotami ale serio obaj wiedzieli od razu po pokazaniu 1 zdjęcia z zamazanymi oznaczeniami.
Finek:
G R A T U L A C J E
... i lecimy dalej
- PL_CMDR Blue R
No to nie dziwie się, że wiedzieli... Ja tego amerykana "ponoć sławnego" nawet nie znam... Bo nie moje zainteresowania.
====================================
No to wracamy na 2WŚ...
Obok Panzera stoi pewna ciężarówka... Co to za pojazd?
====================================
No to wracamy na 2WŚ...
Obok Panzera stoi pewna ciężarówka... Co to za pojazd?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Na podstawie tej ciężarówki, ruskie zaprojektowali pojazd "ural"
Nie wiem czemu ale to mi wygląda na "brytola" tyle, że przemalowanego co było dość powszechną praktyką przy zdobycznych pojazdach
Jakiś utility truck?
Ale zacznijmy od najbardziej zasadnego pytania - tak jestem złośliwy
Czy jest jakaś znana akcja tego pojazdu, dzięki której zapisał się w historii?
Czy to ten?

Od razu zaczałem szukać po klockach Cobi - czy słusznie, niebawem się dowiem
Jakiś utility truck?
Ale zacznijmy od najbardziej zasadnego pytania - tak jestem złośliwy
Czy jest jakaś znana akcja tego pojazdu, dzięki której zapisał się w historii?
Czy to ten?
Od razu zaczałem szukać po klockach Cobi - czy słusznie, niebawem się dowiem
- PL_CMDR Blue R
Tak, jest znana z tego, że Rommel z niego dowodził Afrika Coprs 
I tak, to ten Dorchester brytyjski, używany przez Rommela, nazywany przez Niemców Mamutem
I tak, to ten Dorchester brytyjski, używany przez Rommela, nazywany przez Niemców Mamutem
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Ok czyli to chyba marka ACV Dorchester - od Associated Equipment Company a Dorchester od znanego hotelu bo wnętrze auta to była przestronna buda 
No a o Rommelu już sam wspomniałeś.
Generalnie brytyjska stylistyka takich pojazdów zawsze mi sie podobała a niemiecka nie bardzo. Oczywiście poza tymi hybrydami z kółkami i z tyłu gąsienicami bo te u Niemców wyglądały bardzo ładnie.
Ale Brytyjskie jeszcze fajniejsze - zarówno takie utility cary jak i te zwiadowcze, które używano w róznych odmianach do bardzo późna.
No a o Rommelu już sam wspomniałeś.
Generalnie brytyjska stylistyka takich pojazdów zawsze mi sie podobała a niemiecka nie bardzo. Oczywiście poza tymi hybrydami z kółkami i z tyłu gąsienicami bo te u Niemców wyglądały bardzo ładnie.
Ale Brytyjskie jeszcze fajniejsze - zarówno takie utility cary jak i te zwiadowcze, które używano w róznych odmianach do bardzo późna.
- PL_CMDR Blue R
Zgadza się... Ci mieli większą pomysłowość 
Albo raczej inne podejście do zaplecza... Przecież Niemcy to nawet cystern do zaopatrywania czołgów w paliwo nie sporządzili... I wszędzie beczkami transportowano ropę.
Albo raczej inne podejście do zaplecza... Przecież Niemcy to nawet cystern do zaopatrywania czołgów w paliwo nie sporządzili... I wszędzie beczkami transportowano ropę.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)