Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R2 - ppor. Feliks Piłsudski - Z armią "Kraków"

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R2 - ppor. Feliks Piłsudski - Z armią "Kraków"

Post autor: PL_CMDR Blue R » 06 sie 2023, 12:11

Nagle Ludwik zjawił się, podchodząc z góry na pozycję tak niespodziewanie, że aż Feliks przez ułamek sekundy obawiał się, czy to jakiś wróg nie zaszedł ich od tyłu. Ludwik zajął miejsce w szeregu i formacja ułożyła się zgodnie z wcześniejszym układem. Kapitan Wiórkiewicz zapytał:
-Groty? Wracacie z nami?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 09 sie 2023, 11:55

Feliks zastanowił się kiedy miał być ich patrol...

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 09 sie 2023, 17:51

(za 30 minut około)
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 10 sie 2023, 17:23

Feliks uznał że skontaktuje się z bazą i zapyta co mają robić? Co też uczynił.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 11 sie 2023, 18:29

-To my wracamy - zameldował kapitan Wiórkiewicz, biorąc kurs do lądowiska. Z Pobiednika zapytano o stan paliwa, którego wskazówka wskazywała ponad połowę zbiornika. Gdy tylko to zameldował, kapitan Sędzielowski rozkazał:
-Zostańcie w powietrzu kwadrans, aż reszta wróci do bazy. Jak nikt nie pojawi się, wracajcie do bazy.
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 12 sie 2023, 7:04

Feliks od razu pokazał Ludwikowi że zostają i patrolują a następnie skierował samolot w powolnym locie na zachód ku Oświęcimowi.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 12 sie 2023, 9:33

Dolot nad Oświęcim zajął niecałą minutę i pozwolił Feliksowi zebrać myśli. Do tej pory patrole były trzymane dalej na wschodzie (zielona linia), a obecnie dolatywali do "strefy zakazu lotów", gdzie w czasie pokoju tylko lotnictwo wojska Polskiego mogło latać... Tam był gdzieś front, jak i na południu, na Beskidach... Tam pewnie latały nieprzyjacielskie samoloty...

0209 - Grot 5 - 1540.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 13 sie 2023, 6:51

Skierował Samolot na północny wschód aż do Trzebinii, tam zamierzał odbić na północny wschód w kierunku Olkusza. Od Olkusza kierunek zamierzał obrać na Palczowice. Oby nie napotkał wrogiego lotnictwa tutaj.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 13 sie 2023, 13:48

Lot upływał bez problemów. Dolecieli do Olkusza, zawrócili nad Wisłę i jakoś te 15 minut zleciało na lataniu. Gdy wracali nad lotnisko i Feliks zameldował powrót, usłyszał w radio:
-Nad lotniskiem podnosi się mgła, lądujcie szybko.

Rzeczywiście, ledwo nadlecieli, lotnisko zaczynało przypominać pole przy wiosennych roztopach. Nie były to jednak płaty śniegu, a kłęby mgły. Feliks polecił Ludwikowi lądować pierwszemu, aby zgodnie z procedurą, w razie kłopotów, móc zostać odesłanym w inne miejsce, po czym sam wylądował, kołami dotykając mgły, jakby lądował w rozstępującej się pod nim chmurze.

Ledwo dokołował na swoje miejsce i wysiadł z maszyny, gdy podeszli do niego Ludwik wraz z Wacławem Królem, który powiedział:
-Ludwiku, Feliksie, Edward [Pilch] ma do was kilka pytań.
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 13 sie 2023, 23:12

- Dobrze, ruszamy.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 14 sie 2023, 9:18

Ruszyli w stronę pokoju operacyjnego, gdy Ludwik zagadał Wacława:
- Co tam Królu złocisty ? Czy udało nam się kogoś dopaść?
Wacław spojrzał na Ludwika i powiedział:
-Przyznam, że to raczej od was chciałbym usłyszeć odpowiedź. Nie braliście udziału w walce?
Przeniósł wzrok na Feliksa, jakby szukając odpowiedzi u niego, ale Ludwik znów zaczął mówić:
- Tak , tak braliśmy, ale bardziej duchowo......wspieraliśmy kolegów przed nami.....tym złomem tylko tyle możemy. Odprowadzać grzecznie szkopów do granicy.
Poza tym nie mam łączności i nie wszystko do mnie doleciało....
I oboje spojrzeli na Feliksa pytającym wzrokiem.
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 14 sie 2023, 22:47

- Druga eskadra lepiej sobie poradziła. Mieli lepsze podejście do przeciwników, a i moja maszyna jest jedną z najbardziej wyeksploatowanych.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 16 sie 2023, 10:42

Wacław powiedział:
-Szkoda, to była świetna okazja... ale będą następne.

Przed pokojem operacyjnym było dość tłoczno, jednak gdy tylko jeden z pilotów ze 122 eskadry wyszedł i wchodził następny, kapitan Sędzielowski opuścił pokój i zwrócił się do Ludwika i Feliksa:
-Chodźcie do mnie, nie ma sensu czekać.
To mówiąc zaprowadził ich do pokoju naprzeciw, służącego za biuro kapitana. W trójkę już tu było ciasno, ale jednocześnie byli "wśród swoich". Kapitan usiadł za biurkiem i powiedział:
-Meldowano, że wasza grupa... znaczy klucz w którym byliście - poprawił szybko kapitan - nie przechwycił nieprzyjaciela, brał udział w pościgu... Zameldowano cztery ataki zakończone zestrzeleniem. Czy byliście na tyle blisko, aby potwierdzić zestrzelenia?
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 16 sie 2023, 14:53

- Nie nie daliśmy rady dogonić bombowców by to obserwować. Lepszy wgląd mógł mieć Ludwik bo gdy zobaczyłem że odstajemy z predkoscią pokazałem by gonił osobno za bombowcami bez zwracania uwagi na mnie. Moja maszyna i maszyna podporucznika Skibińskiego, są chyba jednymi z najbardziej wyeksploatowanych. Nie byliśmy w stanie utrzymać się w formacji pościgowej. Więc szans na dogonienie nie było.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 16 sie 2023, 15:45

Ludwik wyłożył szerszą opowieść, zaczynając od początku:
-Otóż po utworzeniu formacji byłem skrzydłowym por. Piłsudskiego. Gdy jego "jedenastka" nie była w stanie dalej przyspieszać wyszedłem na prowadzenie, a porucznika zostawiłem w tyle.
Mimo to byłem i tak za daleko od starcia naszych kolegów...a przed sobą...niech to nie zmyli bo była i tak daleko miałem "Białą" z numerem siódmym.
Jednakże udało mi się zauważyć jak pierwszy klucz zanurkował w pogoni za uciekającymi z szyku i sądząc po czarnej chmurze, którą zostawiała jedna z wrogich maszyn...to musiała zostać trafiona...
Dalej wzbiłem się nieco wyżej od pozostałych i zaczęliśmy zataczać kręgi. Białe oczekiwały na pierwszy klucz , a ja oczekiwałem na swojego prowadzącego.
To wszystko panie kapitanie.
Kapitan pokiwał głową i powiedział:
-Czyli mówiąc krótko, byliście daleko, ale przynajmniej 1 poważnie uszkodzoną maszynę lub zestrzeloną widzieliście, tak? - zwrócił się chyba do Ludwika, niż do Feliksa.
- Widziałem dym kapitanie ciągnący się za jedną z maszyn. Pojawił się po tym gdy wszyscy zanurkowali. - powiedział Ludwik - Nie zauważyłam wybuchu czy zderzenia z ziemią.
Po czym spojrzał na Feliksa i rzekł:
- Feliks tym bardziej kapitanie...... był daleko za mną....z tyłu....yyy na resztę wydarzeń nie zwracałem już uwagi bo odpuściłem. Skupiłem się na szukaniu Feliksa "wodzu". Bez radia nie wiedziałem co się dzieje...... czy naprzykład gdzieś nie grasowały ich myśliwce. Dlatego odnalezienie mojego prowadzącego w tym momencie było dla mnie najważniejsze.
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ