Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R3 - ppor. Stanisław "Żwirek" Żwirko - Pod Lublinem

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R3 - ppor. Stanisław "Żwirek" Żwirko - Pod Lublinem

Post autor: PL_CMDR Blue R » 27 maja 2024, 20:54

Pułkownik powiedział, odwracając się, aby iść dalej:
-Tak, tak, wrócicie. Poczekajcie na nas, wrócimy i działamy! - i ruszył dalej w kierunku miasta
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Qbik

Post autor: PL_Qbik » 27 maja 2024, 22:21

-Tak jest, panie pułkowniku! Zaczekać, panie pułkowniku! I przekazać dyżurnemu, aby wezwali saperów... panie pułkowniku...
Ostatnie "panie pułkowniku" Żwirko tylko wymamrotał pod nosem, bo już nie było do kogo. Sznuk z całą swoją gromadką zniknął w siwym dymie pogorzeliska, nie czekając na Staszkowe "tak jesty" i "panie pułkowniki".
Żwirko ruszył więc w stronę kolumnady Pałacu Czartoryskich.
- Dyżurny jest po prawej. Dyżurny jest po prawej - powtarzał sobie bezwiednie.
Kilo wody pod stopą!
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 28 maja 2024, 19:07

I gdy Żwirko wchodził przez drzwi, detonator skończył swoje "odliczanie". Potężna eksplozja wstrząsnęła placem, a fala uderzeniowa rozeszła się dookoła rzucając Żwirka na kolana. Przez moment Żwirek był zdezorientowany. Co się stało? Czy ktoś nie zginął? Nowa bomba, czy ta sama? Do bieżącej rzeczywistości przywołał go głos podoficera, który rozsyłał gońców do budynku, aby sprawdzić, czy ktoś potrzebuje pomocy. Patrząc na to, jak dyrygował korytarzem i miejsce w którym znajdował się, musiał to być wspomniany "dyżurny".

Chorąży, wysławszy gońców podszedł do Żwirka i zapytał:
-Jest pan cały, poruczniku?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Qbik

Post autor: PL_Qbik » 28 maja 2024, 22:05

Żwirko z trudem podniósł się z kolan, potrząsając gwałtownie głową, aby pozbyć się dzwonienia w uszach.
- Tak, chorąży, jestem cały. Nie wiem tylko czy cały jest pułkownik Sznuk i jego przyboczni... Gdy ostatni raz ich widziałem, biegli właśnie w stronę wbitego w trawnik, szwabskiego niewypału. Jeśli to ta bomba eksplodowała...
Żwirko z niedowierzaniem pokręcił głową. W której nadal dzwoniło.
Kilo wody pod stopą!
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 29 maja 2024, 18:58

Chorąży spojrzał na zewnątrz i powiedział:
-Hitlerowcy zrzucają dużo bomb z opóźnionym wybuchem, poruczniku. Chyba chodzi im o to, abyśmy siedzieli tu zamknięci przez godziny. - po czym powiedział - Na pałac nie spadły bomby, które nie wybuchły, więc tu jest bezpiecznie, a na zewnątrz... - rozłożył ręce - Za jakąś godzinę będzie bezpiecznie. Tak długich opóźnień chyba nie mogą ustawić.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Qbik

Post autor: PL_Qbik » 29 maja 2024, 22:14

- Dobra, chorąży. Posłuchajcie. Pułkownik Sznuk zanim ruszył w dym, rozkazał mi przekazać wam polecenie, abyście skontaktowali się z saperami i wysłali ich do rozbrajania tego żelastwa. Leży to w waszych możliwościach? Macie tu jakichś saperów?
Kilo wody pod stopą!
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 30 maja 2024, 14:03

-Wezwać zawsze można - powiedział dyżurny, po czym wskazał na telefon - Ale z zerwaną łącznością mam tylko gońców. Pokażcie, tylko z daleka, gdzie ta bomba jest.
Żwirko obejrzał się na kurz unoszący się w miejscu nieopodal którego widział jeszcze przed chwilą bombę.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Qbik

Post autor: PL_Qbik » 30 maja 2024, 21:24

- Popatrzcie, podchorąży! - Żwirko wyciągnął ramię, wskazującym palcem celując w sam środek coraz wolniej wirujących kłębów czarno-siwego dymu - Właśnie tam! W samym środku tego piekła. Nie wiem tylko czy jest... czy BYŁA...
Kilo wody pod stopą!
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 30 maja 2024, 22:44

Chorąży skrzywił się:
-To niech saperzy przyjrzą się czy coś zostało. Wyślę zaraz gońca do centrum, jak tylko sytuację w pałacu opanujemy. - wskazał na fotel, jakby zapraszał Żwirka, ale nagle zatrzymał się i zapytał - Pan tu do kogoś, czy tylko ostrzec przybył, poruczniku?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Qbik

Post autor: PL_Qbik » 01 cze 2024, 20:23

Żwirko potrząsnął głową i przetarł przedramieniem czoło, jakby budząc się z koszmaru. Wydawało się, że z trudem wraca do swojej rzeczywistości z przed wybuchu. W końcu jednak otworzył szeroko oczy i spojrzał przytomnie na stojącego przed nim żołnierza.
- Co? Ja? A, tak. Wy jesteście dyżurnym, chorąży? Jeśli tak, to pułkownik Sznuk chyba coś nadmienił, że możecie mnie poinformować czy moja 121 Eskadra Myśliwska III dywizjonu myśliwskiego 2 pułku nadal stacjonuje w Kraczewicach... I czy mogę do niej wrócić w celu dalszej walki. Wracam ze szpitala we Lwowie. Byłem ranny.
Kilo wody pod stopą!
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 02 cze 2024, 8:55

Dyżurny powiedział:
-Proszę wybaczyć panie poruczniku, ale nie wiem. Jestem tu nowy, a pułków lotniczych* tyle tu przybyło w okolice, że nie wiem, który jest gdzie. Ale... - to mówiąc wskazał na korytarz - Biura lotnictwa są na końcu korytarza. Tam ktoś powinien być, chyba pułkownik nie zabrał wszystkich. Oni powinni móc przekazać panu dokładniejsze informacje.

*pułki rozwiązano 31 sierpnia, przekazując eskadry do armii, dop. Finka
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Qbik

Post autor: PL_Qbik » 02 cze 2024, 13:06

- Dziękuję, chorąży! - Żwirko zasalutował i ruszył we wskazanym kierunku. Miał nadzieję, że wreszcie znajdzie tam kogoś, kto nadąża za tym piekielnym chaosem.
Kilo wody pod stopą!
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 02 cze 2024, 15:09

Sierżant Malcharek. Ten, co zawsze ścigał wszystkich w pułku za jakiś brak podpisu, sprzątał gabinet w którym z sufitu spadła ogromna ilość tynku i podniósł się, spoglądają na wchodzącego.
-Żwirek! - ucieszył się - Już wróciliście do jednostki? Jak wyjeżdżaliśmy z Krakowa, to nie wróżyli wam tak szybkiego powrotu! - po czym dodał - Jak szukacie pułkownika musicie poczekać, zaraz po nalocie ruszył sprawdzić co z transportem zaopatrzenia i łącznością.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Qbik

Post autor: PL_Qbik » 03 cze 2024, 22:40

- Witajcie, sierżancie! Dobrze was widzieć. - Żwirko miał dość roli zwiastuna złych wieści, więc chwilowo przemilczał okoliczności, w których ostatni raz widział pułkownika - Tymczasem pomóżcie mi, o ile możecie. Czy możecie potwierdzić, że moja jednostka macierzysta - 121 Eskadra Myśliwska III dywizjonu myśliwskiego 2 pułku - nadal stacjonuje w Kraczewicach? I czy mogę do niej wrócić? Cholerka, nikt nic nie wie! Jeśli nie wy, sierżancie Malcharek, to chyba nikt już nie zdoła mi pomóc!
Kilo wody pod stopą!
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 03 cze 2024, 22:48

Sierżant uśmiechnął się szerzej i odpowiedział:
-Tak, beze mnie pułkownik pewnie by głowy zapomniał. - Żwirko w zasadzie nigdy nie wiedział, czy mówiąc ten frazes sierżant żartował, aby podnieść prestiż swojej pracy, czy mówił prawdę... Pułkownik nie wydawał się taki zapominalski, ale z drugiej strony sierżant zawsze pilnował, aby wszystko było na miejscu. Sierżant kontynuował - A co do eskadry, to chyba tak... chwileczkę - zaczął szukać czegoś po kartkach na stole - Tak. W Kraczewicach... Jest też numer telefonu, ale zerwało przewody i zadzwonić nie ma jak. Jak pan widzi poruczniku jest teraz pewien chaos po nalocie i nawet nie wiem, jak mogę was tam dostarczyć, ale pułkownik wspominał coś o wysłaniu gońca, jak tylko potwierdzą coś na stacji... Ah. I skoro mogę być pierwszy to - wyciągnął rękę do zaskoczonego Żwirka i uścisnąwszy ją powiedział - Pułkownik pozytywnie rozpatrzył wniosek kapitana Sędzielowskiego. Już tylko sztab naczelnego wodza potwierdzi i będziecie odznaczeni! Krzyż [Walecznych] należy wam się jak psu buda!
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ