10:47
'"Kosa" kończył szykowanie maszyny. Paliwo zatankowane, karabiny załadowane, silnik sprawdzony. Plutonowy Kolasiński (mechanik) dał właśnie znać ręką, że wszystko jest w porządku, gdy podbiegł do nich jeden z francuskich mechaników krzycząc:
-Polacy! Porucznik Dubreui każe natychmiast startować! Anglicy namierzyli Niemca!
Kosa spojrzał w stronę, gdzie klucz porucznika Debreui szykował maszyny i spostrzegł, że oni uruchomili silniki i wyjeżdżali na pas startowy. Kapitan Łaszkiewicz chyba to zauważył i dał znać ręką "Lecimy", po czym zasunął kabinę i uruchomił silnik.
W kilka minut później maszyny wystartowały i zaraz po oderwaniu się od ziemi i ustawieniu łączności na wyznaczoną do lotu usłyszeli głos porucznika:
-Klucze, meldować się! Polacy pierwsi!
Prowadzący zameldowali maszyny w powietrzu i wtedy dopiero porucznik Debreui przekazał wiadomość:
-Radar wykrył samolot lecący wzdłuż granicy Belgijskiej
|
Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R2 - ppor. Bartosz "Kosa" Wiśniowski - Drôle de guerre
Moderator: PL_CMDR Blue R
- PL_CMDR Blue R
Re: R2 - ppor. Bartosz "Kosa" Wiśniowski - Drôle de guerre
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
No nareszcie. Ustawiam się w formacji. Rozumiem, że lecimy na przechwycenie obcego samolotu.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

- PL_CMDR Blue R
Wspinali się wyżej i wyżej. Wskazówka wysokościomierza przekraczała kolejne kilometry. Wreszcie padł krótki meldunek:
-Widzę go!
Nieprzyjacielski samolot leciał wysoko nad nimi, niewielka kropka na tle błękitnego nieba. Byli niezwykle wysoko, a cel był jeszcze wyżej. Wznosili się cały czas, co przypominało szkolenie, gdy mieli próby lotów na wysokości. Porucznik Dubreui odezwał się w radio:
-Jak wysoko leci ten skurczybyk?
"Kosa" spojrzał na wysokościomierz. Byli na 8500 metrów. Powoli słabnięcie silnika i siły nośnej było odczuwalne. Na próbach wznosili się na 9500 metrów. Maszyna była wówczas sterowna, ale "Kosa" czuł, że łatwo było nią wtedy stracić kontrolę. Może wzniosłaby się jeszcze kilkaset metrów, ale wtedy trzeba już by było bardzo ostrożnie manewrować. Niemiec tymczasem zdawał się cały czas lecieć prosto... Jakby i on miał problem z wysokością. Na oko Kosy przeciwnik leciał co najmniej jednak kilometr wyżej, niż oni...
-Widzę go!
Nieprzyjacielski samolot leciał wysoko nad nimi, niewielka kropka na tle błękitnego nieba. Byli niezwykle wysoko, a cel był jeszcze wyżej. Wznosili się cały czas, co przypominało szkolenie, gdy mieli próby lotów na wysokości. Porucznik Dubreui odezwał się w radio:
-Jak wysoko leci ten skurczybyk?
"Kosa" spojrzał na wysokościomierz. Byli na 8500 metrów. Powoli słabnięcie silnika i siły nośnej było odczuwalne. Na próbach wznosili się na 9500 metrów. Maszyna była wówczas sterowna, ale "Kosa" czuł, że łatwo było nią wtedy stracić kontrolę. Może wzniosłaby się jeszcze kilkaset metrów, ale wtedy trzeba już by było bardzo ostrożnie manewrować. Niemiec tymczasem zdawał się cały czas lecieć prosto... Jakby i on miał problem z wysokością. Na oko Kosy przeciwnik leciał co najmniej jednak kilometr wyżej, niż oni...
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Kontynuujemy lot na przechwycenie. ci.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.