Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

Raport - North battle - 2020-01-18

Raporty z rozegranych scenariuszy i kampanii.
Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Raport - North battle - 2020-01-18

Post autor: pepe » 19 sty 2020, 10:39

Wczoraj rozegraliśmy dwie bitwy. Pierwszą był scenariusz North Battle, gdzie gracze strony BLUE mają za zadanie zaatakować silną grupę okrętów do zwalczania okrętów podwodnych.

Objąłem dowodzenie niszczycielem Udaloy.
Poza tym po mojej stronie grali:

Lysander - okręt typu Mike cechujący się największą maksymalną głębokością zanurzenia spośród wszystkich dostępnych w RA
Gryfas - okręt typu Alfa najszybszy w grze

Po stronie przeciwnej:
PiaidPilot - nowy gracz na Sturgeonie Long
BeefySub - dowodzący okrętem typu Los Angeles Flt I

Początkowe pozycje na mapie:

Obrazek

Wróg podchodzi od strony zachodniej to też Alfa skierowała się na W natomiast Mike na NW. Sam postanowiłem nie zbliżać się za bardzo do grupy głównej i operować na północy.

Do momentu wystartowania śmigłowca trudno było identyfikować cele na dużej odległości - poza zasięgiem radaru. Okręty podwodne zgłaszały "podejrzane" 60Hz w różnych rejonach jednak ja skupiłem się na wykrytych dwóch obiektach niedaleko siebie. Byłem pewien, że jeden z nich to statek cywilny a drugi to kryjący się okręt podwodny:

Obrazek

Śmigłowiec upewnił mnie, że jeden z tych podejrzanych obiektów jest wrogim okrętem podwodnym:

Obrazek

Najbliżej z nas był Mike dowodzony przez Lysandera. Jednak nie dość blisko by przeprowadzić skuteczny atak. Zdecydowałem się posłać dwa silexy:

Obrazek

Torpeda szybko zwąchała cel i Sturgeon poszedł na dno:

Obrazek

Kilkanaście minut później Lysander zaraportował nadchodzące Mk 48 z kierunku zachodniego. Przeprowadził kontratak własnymi torpedami i dał nura na ponad 900 metrów by uniknąć uchwycenia.

Mój śmigłowiec wisiał w pobliżu przeciwnika jednak sonoboja zrzucona na dużą głębokość potrzebowała czasu na ustalenie stałej komunikacji.

W tym czasie pod powierzchnią rozgrywał się dramat. Los Angeles uciekając przed torpedami Lysandera wyskoczyło nagle ponad powierzchnię wody. Wyspecjalizowana grupa ZOP natychmiast wystrzeliła rakiety przeciwokrętowe. BeefySub został trafiony przez ważącą 4.5 tony rakietę P-5 (SS-N-3 Shaddock)

Obrazek

Obrazek

Bitwa poszła dość sprawnie. Odczekalismy jeszcze chwile by sprawdzić, czy torpedy z Los Angeles trafią Mike.

Całość z mojej perspektywy można obejrzeć tutaj:

youtu.be/uG2B7iGwVTE
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: Raport - North battle - 2020-01-18

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 sty 2020, 13:08

Szybka piłka :wszystkook:
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

ODPOWIEDZ