Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Post autor: PL_CMDR Blue R » 18 lis 2022, 13:03

Podporucznik przytaknął, po czym powiedział:
-Jutro około 10 przyjedzie kapitan Medwecki z podporucznikiem Królem. Podporucznik Król ma organizować następną zasadzkę i chcą dowiedzieć się, jak nam idzie, co wymyśliliśmy... - spojrzał, czy nie ma blisko podejrzanych uszu i ciszej dodał - A kapitan Medwecki chce dokonać małej wizytacji Zasadzki.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 18 lis 2022, 13:20

W porządku, dziękuję. Niech przyjadą. Nie ma co myśleć o tym więcej, trzeba robić swoje. Idę coś zjeść.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 18 lis 2022, 14:59

Podporucznik zachęcającym gestem wskazał biuro Tomasza i z uśmiechem sprzedawcy samochodów powiedział:
-A raport po misji? Mogę zapisywać.
Chyba Bronisława bawiło, że przyjmie na odprawie Tomasza. Do tej pory po locie Tomasz jednak wpisywał się sam... Z drugiej strony był to tylko "standardowy druczek" z typowymi zdaniami i uwagą "brak kontaktu z nieprzyjacielem". Choć teraz za wiele by o nieprzyjacielu też nie było.

[jak chcesz sam się odprawić po obiedzie, to tylko wpis dotyczący spotkania podaj :) ]
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 18 lis 2022, 15:44

Ech, lepiej to zrobić od razu. Biorę druczek i wypisuję:
11:00 start
11:10 pułap 6km osiągnięty nad Boguminem
Kontakt z "Obcym" Do17 zbliżającym się na wyższym pułapie. Przyspieszyłem i nadałem otwartym kanałem rozkaz by "Obcy" lądował. Niemiec jednak zawrócił i skierował się ku granicy, gdzie Klucz 2 chorążego Barana próbował go zmusić do lądowania. Bez efektu. Obcy przekroczył granicę. Nakazałem chorążemu wracać na lotnisko. Jako Klucz 1 przejęliśmy obowiązki patrolowe. Bez kolejnych zdarzeń.
12:23 Lądowanie
Wydaje się, że tyle wystarczy. A gdzie jest raport chorążego ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 18 lis 2022, 19:33

-Tutaj - powiedział podporucznik, podając raport.
10:00 start.
10:50 informacja o nieprzyjacielskim kontakcie i próba przechwycenia celu
11:00 przechwycenie celu, otwarcie ognia, 3 serie ostrzegawcze (łącznie ze skrzydłowym) przed dziób.
Niemiecki samolot nie zareagował na próbę przechwycenia, zdecydowałem się na bliski przelot w celu zwrócenia uwagi pilota niemieckiego samolotu, nawrót i pościg w celu ponownego podejścia do ataku.
Próba pościgu nie powidła się - niemiecki samolot przekroczył granicę zanim ponownie udało się go przechwycić.
Dalszy lot (powrót na lotnisko macierzyste zgodnie z rozkazem) bez zakłóceń, lądowanie 11:20.
Należy podkreślić iż nie zostałem ostrzelany przez przeciwnika, dlatego nie zdecydowałem się bezpośredni ostrzał celu.
Poniżej były informacje od techników. Zużyte paliwo, wystrzelanie pociski (332 podchorąży Baran, 76 kapral Zaniewski), itd.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 18 lis 2022, 20:02

Hmmm, dobrze. Udało im się podejść bliżej i oddać strzały. Niemiec nic sobie z tego nie zrobił, mimo że mój klucz już także się zbliżał. Mam wątpliwości, czy da się w jakikolwiek sposób zmusić go do lądowania. Chyba .... że wpuścić go głębiej na nasze terytorium.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 18 lis 2022, 20:23

Bronisław przytaknął:
-Przy takiej bliskości granicy, to nawet jakbyśmy mu oba silniki odrąbali, to by do Niemiec mógł dolecieć... Niemniej jak nie wpuścimy ich dalej, niż jak na granicę, to chyba zadanie wykonamy, czyż nie? Jak będą bać zapuszczać się dalej...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 lis 2022, 6:36

Zgadza się. Wykonamy. Ale .... ech zawsze jakby udało się go zmusić do ... . W sumie to teraz nieważne, gdyż na głodnego źle się myśli.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 19 lis 2022, 14:06

Gdy o 16:00 Tomasz wrócił z kolejnego lotu [12/08/39] czekał na niego podporucznik Skibiński.
-Poruczniku, dzwonili z Krakowa. Chcą jutro zapoznać się z raportami dotyczącymi starcia nad Boguminem. Niemcy podają, że walka odbyła się po ich stronie granicy... - wzruszył ramionami - Na ich miejscu chyba też bym tak kłamał. Niemniej skoro to mówią, znaczy zabolało ich, że nasze Jedenastki przegoniły ich.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 lis 2022, 14:10

Czyli, Niemcy czują nasz oddech na swych plecach. :lol . Niech wiedzą, że strzeżemy naszego nieba z pełną odpowiedzialnością.

No dobra nasi przyjadą, powęszą, napiszą raport. No ale co możemy zrobić. Tego się trzeba było spodziewać.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 19 lis 2022, 14:22

Bronisław uśmiechnął się:
-Przyjadą, zobaczą, że było po naszej, uścisną nam ręce, że wykonaliśmy dobrą robotę. - po czym wskazał na bramę - Przyjechali zmiennicy, nowa warta. Dowódca straży już ich porozmawiał. Jankowi wydałem z kasy ryczałt na zakup prowiantu - zaczął meldować kolejne rzeczy - No i najważniejsze. Sowieci z Niemcami podpisali pakt o nieagresji. To już potwierdzone. Szkopy chcą mieć pewność, że gdy będą z nami walczyć, to Sowieci nie dołączą do koalicji przeciw nim... No, w końcu ich sojusznicy, Japonia, toczą wojnę, nie? No, a Stalin pewnie pęka z radości, że Hitler ma tyle problemów i nie pomoże skośnookim.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 lis 2022, 11:35

Dziękuję, ale dzień się jeszcze nie skończył. Idę coś zjeść.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 lis 2022, 14:05

Tomasz siedział w kantynie po posiłku, czytając o tym, jak to niemiecka symbolika i nawiązania rozmija się z prawdą.
Obrazek

Zbliżał się do końca artykułu, gdy padł strzał. Momentalnie wszyscy ucichli i spojrzeli w kierunku lotniska, skąd wyraźnie doszedł odgłos strzału, jakby z karabinu.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 lis 2022, 15:21

co jest :cenzura: ?

wychodzę przed kantynę i obserwując otoczenie kieruję się do głównego budynku.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 lis 2022, 16:29

Jednak potem było cicho. Dowódca straży przybył 15 minut później z meldunkiem.
-Panie poruczniku. Wartownikom dostrzegli kogoś ukrytego w krzakach nieopodal płotu ogradzającego teren. Po oddaniu strzału ostrzegawczego dzieciaki, góra 10 lat, uciekły spod lotniska. Nie podjęto pościgu. Poleciłem wartownikom, aby najpierw rozpoznawali zagrożenie, zanim oddadzą strzał ostrzegawczy i w razie wykrycia, aby byli po właściwej stronie płotu i mogli podjąć pościg.
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ