Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 gru 2022, 10:44

Krążę w okolicy i nadaję: "Ponawiam, wrogi samolot rozbity przy granicy w okolicach Skalite. Podążają do niego z południa prawdopodobnie Słowaccy pograniczniacy".
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 25 gru 2022, 12:55

W radio odpowiedział im głos Bronka:
-Wracajcie na lotnisko.
Czy to zakłócenia, czy coś w głosie, ale brzmiał nienaturalnie.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 gru 2022, 14:33

Zrozumiałem. Wracam na lotnisko.

Szeregowy Krieger. Wracamy. ... Swoją drogą, naziści raczej nie zapamiętają tego dnia pozytywnie.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 25 gru 2022, 15:48

26-08 Biała 8 06-25.jpg

6:25
Biała 8 wylądowała na pustych Aleksandrowicach. Nie było większości ciężarówek (te pojechały po paliwo), ani też samolotów. Tomasz spojrzał w kierunku "centrum dowodzenia" i dostrzegł, że Bronek był zajęty z radio, zapewne koordynując działania Klucza 1. Jeden z mechaników oglądał samolot, gdy pomagano Tomaszowi wysiąść i komentował:
-Tu tylko powierzchniowe... tu też... - wskazując kolejne przestrzeliny - Tu trzeba będzie poprawić... Coraz bardziej gorąco tego lata, poruczniku?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 gru 2022, 18:35

Obchodzę samolot, poklepuję go ręką, przyglądam się uszkodzeniom - szczególnie podwozia. Wytrzymało lądowanie.

Mamy kogoś w bazie z aparatem fotograficznym? - pytam mechanika

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 25 gru 2022, 18:42

-Chyba nie - powiedział mechanik - Ale pod stacją widziałem zakład fotograficzny, poruczniku. - podrapał się po głowie - Uważa pan, że opis w raporcie będzie niewystarczający?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 gru 2022, 19:22

Trudno, nie ma to nie ma. Zróbcie dobrze raport ze stanu, a ja zajmę się swoim :| .

Kieruję się do "centrum dowodzenia". Jeśli mijam Kriegara do mówię mu by się niczym nie przejmował, bo rewelacyjnie wykonaliśmy dzisiaj swoją robotę.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 25 gru 2022, 19:32

Gdy wszedł do "centrum dowodzenia", Bronek stał przy radio.
-Intruz zwiększył prędkość i ucieka? Nie ma możliwości przechwycenia. Dobra robota, Klucz 1 - spostrzegł Kocura, zdjął słuchawki i powiedział:
-Klucz 1 przegonił hitlerowców znad Bytomia. Wracają na lotnisko.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 gru 2022, 19:59

:yes i bardzo dobrze.

(jak gdyby nic się nie stało, chociaż wewnętrznie jestem roztrzęsiony i stres powoli ze mnie wychodzi)

nasz klucz także wywiązał się z zadania. Połącz się z pogranicznikami. Dotarli do wraku ?

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 25 gru 2022, 20:22

-Nie mamy potwierdzenia - powiedział Bronisław - Ale nie mamy też łączności z nimi bezpośrednio, a ich sztabem w Żywcu. To batalion Obrony Narodowej. - Bronisław spojrzał na Tomasza i powiedział:
-W sztabie będą wściekli. Nie chcieli żadnego wraku. Jakim cudem się roztrzaskali? Drzewa nie zauważyli?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 gru 2022, 20:36

Siadam obok przy biurku.

Hmmm. Chyba nie do końca tak było. Trochę się tam działo. Troszkę postrzelaliśmy w siebie - wzruszam ramionami i biorę druk do wypisania raportu. Piszę go czytając na głos:
Start zgodnie z rozkazami celem przechwycenia wrogiego samolotu nad Węgierska Górką.
Zauważyłem wrogą jednostkę typu Hs 126. Nadałem nakaz zidentyfikowania się oraz natychmiastowego lądowania.
Wróg jak zwykle nic sobie z tego nie zrobił skręcając na południe. Oddałem 2 strzały ostrzegawcze bez efektu i poprosiłem radiowo o zgodę na otwarcie ognia by zmusić Henschela do lądowania.

Cały czas nadaję by lądował i poddał się. Wciąż będąc nad terytorium Rzeczypospolitej, wrogi samolot strzela we mnie. Udaje mi się manewrem, zejść z linii. Wysyłam szeregowego Kriegera na wyższy pułap, by potwierdzić rozkazy. Komunikacja z bazą jest utrudniona. Odpowiadam ogniem trafiając w silnik. Zauważam że do wroga strzela także bateria w Zwardoniu lub Skalite. Wróg prowadzi do mnie ogień uszkadzając podwozie pezetela, ja zaś kolejną serią próbuje zmusić go do lądowania. Niemiec jednak popełnia błąd i w trakcie wykonywania półbeczki, zbyt blisko ziemi, rozbija się przy granicy.

Informuję przez radio o wypadku i wracam do Aleksandrowic. Mimo uszkodzeń lądowanie przebiega bez problemów.
:kawa ech chyba będziemy mieć znowu wizytację.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 25 gru 2022, 22:47

Bronek westchnął i powiedział:
-Jasna.... Sztab potwierdził, że mamy w przypadku uciekającego wroga trzymać dystans - zaczął chodzić w koło i nagle zatrzymał się - Zaraz... Strzelali do niego z ziemi? Czy jest możliwe, aby to z ziemi go uszkodzili? Wiesz, ty ostrzegasz, OPL uszkadza, Hitlerowiec rozbija się... Efekt ten sam, a możemy dalej działać.
W tej chwili podoficer obsługujący telefon zameldował:
-Intruz nad Śląskiem znów przekroczył granicę. Wleciał od strony Bytomia i kieruje się nad Rudę.
Bronek przekazał do radia:
-Nadajcie pozycje Kluczowi 1.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 gru 2022, 23:07

Coś jest na rzeczy - Niemcy coraz bardziej napierają. Kto jest teraz w powietrzu ? Święty ?

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 25 gru 2022, 23:11

-Tak. Przegonił go już raz. Najwyraźniej nie zrozumiał lekcji. A Hitlerowcy chcą się wykazać przed Adolfem.
W tej chwili operator radia przekazał Kluczowi 1:
-Klucz 1. Intruz nad Śląskiem przekroczył granicę. 7 kilomentrów. Wleciał od strony Bytomia i kieruje się nad Orzesze. Prawdopodobnie ten sam.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 gru 2022, 23:18

No i dobrze niech działa. Idę do siebie odświeżę się trochę i wracamy do swoich obowiązków i harmonogramu.

Obrazek

ODPOWIEDZ