Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Post autor: PL_CMDR Blue R » 04 lis 2022, 21:28

Tuż przed 10:00 zadzwonił telefon, akurat gdy Tomasz kończył szykować się do lotu. Przez chwilę była nadzieja, że właśnie o to w momencie, gdy oni startują, pojawia się przeciwnik, ale był to telefon z Rakowic. Kapitan Sędzielowski dzwonił dowiedzieć się, czy podchorąży Kanaron się zgłosił, czy zawiadomiono żandarmerię. I wychodziło, że Franciszek musi być pająkiem, aby po wyrwaniu mu nóg z :cenzura: najpierw przez Tomasza, a potem przez Tadeusza móc jeszcze chodzić. Kapitan wysłuchał odpowiedzi, po czym powiedział:
-Na pewno musi to być chorąży Skarbek? Zostawicie nas tu bez dobrych pilotów. Jak uważacie, że to konieczne, to macie moją zgodę i wyślę go, ale myślałem, że może wyślę szeregowego Futro? Miał być w parze z chorążym Kanaronem, więc jak chorąży wróci i będzie uziemiony, to zobaczy, że jego podopieczny spełnił jego obowiązek. Oczywiście, jak chcecie chorążego Skarbka, wyślę wam Skarbka, macie moje słowo poruczniku.
Tomasz znał ten ton kapitana. Kapitan nigdy nie kłamał mu w takich kwestiach, a to wspomnienie o "dobrych pilotach", przypomniało Tomaszowi, ze w tym tygodniu w Rakowicach eskadra prowadziła ćwiczenia. Niemniej słowa "jak chcecie Skarbka, wyślę wam Skarbka" w wielu innych formach już Tomasz słyszał. Kapitan przedstawił swoje zdanie, ale jak Tomasz zdecyduje inaczej, kapitan wyśle mu Skarbka, a potem jakby z góry posypała się krytyka, kapitan stanie w obronie tej decyzji, zupełnie, jakby była to jego własna.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 04 lis 2022, 21:34

Kapitanie. Nalegam na chorążego Skarbka - spotkanie z prawidziwym przeciwnikiem jest zawsze lepsze niż ćwiczenia z ... kamerą.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 04 lis 2022, 21:54

Kapitan potwierdził, dodając, że dziś wieczorem podchorąży Skarbek zamelduje się w Aleksandrowicach i Tomasz ruszył w stronę maszyn, gdzie zastał podporucznika Skibińskiego wraz z sierżantem mechanikiem Leonem Barteckim. Sierżant zameldował, że samoloty są gotowe do lotu, na co podporucznik powiedział:
-Ale....
Sierżant spojrzał na podporucznika, po czym powiedział Tomaszowi:
-Ale Grot 2 musi być na lotnisku o 11:20, najpóźniej 11:25, abyśmy w południe mogli wysłać w powietrze go wraz z Grotem 1, panie poruczniku.
Podporucznik zapytał Tomasza:
-Grota 2 bierze jeden ze skrzydłowych i odłącza się od ciebie w połowie lotu?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 04 lis 2022, 22:30

dokładnie - musimy utrzymać harmonogram, aż dołączy do nas inny pilot ze 121.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 04 lis 2022, 23:58

Tomasz spojrzał ostatni raz na rozrysowaną mapę. Na razie nie mieli wiele pomysłów, poza pilnowaniem wyznaczonego obszaru.
Dziennik Zasadzki Aleksandrowice

Lot numer 02/08/39
Typ misji: Patrol
Grot 2 - PZL P.11c 4KM - st szer. Tadeusz Krieger (122 EM)
Biała 8 - PZL P.11c 4KM - ppor. Tomasz Kazański, prowadzący
Biała 10 - PZL P.11c - st. szer. Paweł Kowala (122 EM)

Formacja: Klucz

Pogoda: Pogodnie. Niewielkie ilości chmur na 3km

Trasa:
1 - Start w Aleksandrowicach, wzlot na 3km
2 - Lot nad Cieszyn
3-4-5 - Patrol na linii Bogumin-Wisła-Korbielów (przelot kilkukrotny)
6 - Powrót na lotnisko o 12:00, Grot 2 o 11:25

21-8 Patrole.jpg

Zasady walki:
Intruzów zmuszać do lądowania serią ostrzegawczą. Nie strzelać do intruzów, nawet gdy otworzą ogień.
Czy wszystko się zgadza? Inni będą korzystać z podobnego planu lotu.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 05 lis 2022, 9:46

Jest ok. Myślę że możemy rozegrać to zadanie w ten sposób.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 05 lis 2022, 14:10

Lot upływał spokojnie, a na niebie nie pojawił się żaden samolot nieprzyjaciela. Pod Wieluniem było tak samo i tylko w niektóre dni intruzi naruszali granicę. Latali w koło po całej trasie, szukając ewentualnych ruchów nieprzyjacielskich samolotów. Przed 11:30 Grot 2 odłączył się i wrócił na lotnisko, a niedługo później i Tomasz z drugim skrzydłowym powrócili na lotnisko.
Gdy lądowali na Aleksadrowicach ekipa techniczna wyprowadzała dwa groty na pas startowy, aby podchorąży Baran z kapralem Zaniewskim mogli wystartować zaraz za nim. Podporucznik Skibiński podszedł do Tomasza, gdy ten opuszczał maszynę i zapytał:
-Biała dobrze się sprawdziła?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 05 lis 2022, 15:00

Wszystko było w porządku. Silnik pracował równo, stery się słuchały - oby tak dalej.

Powodzenia poruczniku

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 05 lis 2022, 15:48

13:10
Gdy zadzwonił telefon, Tomasz spodziewał się, że może to w sprawie Kanarona. Oficer odebrał, rzucił krótkie "tak, tak. Racibórz-Wodzisław. Informujcie" - odłożył słuchawkę i zameldował:
-Panie poruczniku, meldunek z granicy. Intruz przekroczył granicę pod Raciborzem, leci w kierunku Wodzisławia. Jeden samolot.

21-8 Intruz -sam.jpg

Sieć dozorowa, którą przygotowała 21 DP była znacznie szersza, niż same stanowiska dywizji, zapewne sięgając na sąsiednie dywizje. Podporucznik Skibiński, będący w rezerwie do lecącego chorążego Barana, podniósł się z krzesła, gotowy do ruszania do maszyny i spojrzał na Tomasza. W powietrzu mieli obecnie dwa samoloty podchorążego Barana, które były już w powietrzu na odpowiedniej wysokości.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 05 lis 2022, 18:50

Kiwnięciem głowy daję znać porucznikowi. Czyńcie swą powinność, startujcie i powodzenia.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 05 lis 2022, 21:18

Oficer łącznikowy zapytał:
-Zawiadomić też chorążego Barana, czy zachowujemy ciszę radiową?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 06 lis 2022, 14:47

Zakładałem, że już wie. Jeśli jednak nie - to natychmiast wysłać mu namiary na intruza.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 07 lis 2022, 11:47

Telefon zadzwonił ponownie około 13:20. Tym razem meldowano, że nieprzyjacielska maszyna lata nad Wodzisławiem "wzbudzając niezdrowe zainteresowanie". Informację przekazano obu kluczom. Drugi klucz zameldował o kontakcie przed nim, co potwierdzono jako spotkanie z pierwszym kluczem. Wszystkie cztery maszyny kierowały się nad Wodzisław.

Obrazek

Kilka minut później
Gdy Tomasz oczekiwał na dalsze meldunki, niespodziewanie zjawił się sierżant mechanik Bartecki.
-Panie poruczniku. O drugiej żadna maszyna nie będzie gotowa do lotu. Jak wróci klucz 1 będziemy potrzebować z 30 minut na przygotowanie jednej maszyny, jak drugi to w 15 góra na maszynę powinniśmy dać radę, uzupełniając tylko paliwo, chyba, że piloci zgłoszą jakieś uwagi.
Do tej pory Niemcy nie wysyłali jednego dnia większej liczby samolotów, więc zapewne nie było potrzeby tak szybkiego startu, ale kto wie, co za granicą wymyślali. Znów zadzwonił telefon i mechanik odsunął się, czekając na swoją kolej. Oficer odebrał i zameldował:
-Dwa samoloty od strony Bielska kierują się na Wodzisław. To zapewne nasi. Intruz dalej nad Wodzisławiem.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 07 lis 2022, 17:53

(zagryzając palce) - no dalej, przechwyćcie go !

odwracając się do Barteckiego - po powrocie drużyn - priorytetowo macie przygotować dwie maszyny. One wystartują do kolejnego patrolu. W tym czasie zajmiecie się kolejną. Polecę najpierw ja i szer. Krieger. zaś Kowala zostanie na dyżurze.

Czas (opóźnienie) naszego startu spowoduje przesunięcie grafiku pozostałych lotów.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 07 lis 2022, 18:37

Kilka minut później odebrano meldunek:
-- Grot 1, Grot 1. Przerywam pościg i wracam.
Zaraz potem zameldował się podporucznik:
-Klucz 2. Cel osiągnięty. Intruz odpędzony przez klucz 1. Zostajemy nad 7-15 (Wodzisław).
Wyglądało na to, że pierwsze spotkanie zakończyło się taktycznym zwycięstwem polskich myśliwców... Bez odpowiedzi pozostawało jak to się ma do sytuacji ogólnej.
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ