Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 05 sty 2023, 22:29

Oczywiście. Robimy swoje :wszystkook: .
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 06 sty 2023, 14:01

Zbliżała się 22:00. Około 21:20 mechanicy zameldowali naprawienie Białej 8 i obecnie kończyli uzupełnianie paliwa i amunicji. Sądzili, że przed 22:00 prace będą zakończone i rano, o 4:00 Biała 8 w razie problemów mogłaby startować.

Tomasz zamknął zapisy lotów, które nie wyglądały źle. Mieli za sobą 29 lotów patrolowych/przechwytujących, 1 lot tranzytowy (lot Białej 9 nie wliczał się do zasadzki). Na koncie mieli "nieoficjalnie" pół zestrzelenia, kilka przepędzeń i tylko jeden raz zdarzyło się, że intruz latający wysoko nad Śląskiem uciekł, gdy nie było pewności, że widział, że zaraz może zostać zaatakowany. Nie były to złe wyniki, porównując z Wieluniem.

Gdy Tomasz zamykał dokumenty w sejfie zobaczył teczkę z rozkazami na czas wojny. W zasadzie obecnie z pilotów zasadzki znali je tylko on i Bronek. Przed wybuchem wojny należałoby jednak zapoznać z nim pilotów, przynajmniej w skróconej formie. Ale wymagało to spokojnego dnia. Tomasz wyszedł z biura do kantyny, gdzie na tablicy kapral Zaniewski sprawdzał plany na jutrzejszy dzień:

Klucz 1 - Grot 1, Grot 2
Klucz 2 - Biała 8, Biała 10

Drużyna 1: ppor. Tomasz Kazański/st. szer. Tadeusz Krieger
Drużyna 2: pchor. Andrzej Baran/kpr. Piotr Zaniewski
Drużyna 3: ppor. Bronisław Skibiński/plut. Antoni Markiewicz
Drużyna 4: pchor. Mikołaj Skarbek/st. szer. Paweł Kowala

W przypadku wykrycia wroga kierowana na niego jest drużyna w locie, w następnej kolejności w dyżurze. Maksymalnie 1 drużyna na 1 samolot nieprzyjaciela

Stan paliwa: 45 pełnych beczek (9000l), 1 niepełna (poniżej 100l), 9 pustych beczek, godzina 22:00

27 Sierpnia 1939

4:00:
Klucz 1, Drużyna 4, Alarm
Klucz 2, Drużyna 3, Rezerwa

6:00
Klucz 1, Drużyna 1, Rezerwa
Klucz 2, Drużyna 2, Alarm

8:00:
Klucz 1, Drużyna 3, Alarm
Klucz 2, Drużyna 4, Rezerwa

10:00
Klucz 1, Drużyna 2, Dyżur
Klucz 2, Drużyna 1, Lot

12:00
Klucz 1, Drużyna 4, Lot
Klucz 2, Drużyna 3, Dyżur

14:00:
Klucz 1, Drużyna 1, Dyżur
Klucz 2, Drużyna 2, Lot

16:00
Klucz 1, Drużyna 3, Alarm
Klucz 2, Drużyna 4, Rezerwa

18:00
Klucz 1, Drużyna 2, Rezerwa
Klucz 2, Drużyna 1, Alarm

20:00
Klucz 1, Drużyna 4, Alarm
Klucz 2, Drużyna 3, Rezerwa

Kapral odszedł od tablicy, zmierzył ją wzrokiem, po czym zwrócił się do Tomasza.
-Panie poruczniku, co za szalony dzień. W Gdańsku to staje się normą, ale tutaj...
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 06 sty 2023, 16:27

Rzeczywiście działo się sporo. Plan na jutro jest, więc można odpocząć.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 06 sty 2023, 18:24

27 sierpnia 1939 8:13
Aleksandrowice

Tomasz przeglądał wczorajszą prasę, orientując się, że we wczorajszym dniu nie miał czasu na prasę. Poprzedniego dnia od rana cały czas coś się działo, a jak na razie od rana panował spokój.

Obrazek

Prasa mocno zachwycała się Anglikami, za to w Gdańsku było goręcej, niż na Śląsku. Jakby tam Hitlerowcy dawali pokaz tego, co chcą poprowadzić na całej granicy.

Obrazek

Jak widać było i w piątek na granicach było gorąco:

Obrazek

Japonia skłócała się z Niemcami. Aż szkoda, że nie sąsiadowała z Polską.

Obrazek

Wtedy do Kocura podszedł sierżant Bartecki i zapytał:
-Panie poruczniku. Zaraz będą dzwonić "do Kościoła". Rozmawiałem z mechanikami i dałbym radę ich na 3 grupy podzielić. Jedną na ranną, drugą na sumę i trzecią, co nie chcą iść do Kościoła, ale popołudniu na chwilę na miasto by chcieli wyskoczyć. Obsługa maszyn będzie zapewniona cały czas, a ludzie dostaną coś dla duszy i ciała.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 06 sty 2023, 18:50

Zgoda, ale mają zameldować przy wyjściu gdzie będą i ... mają omijać wszelakie bary i speluny. Jeśli będzie konieczność, musimy mieć możliwość szybkiego sprowadzenia całej załogi z powrotem.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 06 sty 2023, 19:20

Sierżant zapewnił, że wszystko będzie gotowe i oddalił się, pozwalając Tomaszowi na lekturę wiadomości sportowych. Tu na początku było zaskoczenie. 953km/h? Samochodem? Wyglądało to na błąd w druku.
26-8 - Nowy rekord.jpg

Za to w następną niedzielę we Lwowie miały odbyć się zawody balonowe, gdzie Polska będzie bronić tytułu mistrzowskiego.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 06 sty 2023, 20:08

Co to za silnik i maszyna ? Chyba ktoś mi coś takiego opowiadał w przeszłości, ale nie wiem kto. Taki obraz mam w pamięci:

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 06 sty 2023, 20:19

Rozmyślania przerwał Bronek, który wszedł do kantyny w pełnym stroju pilota:
-Jak na razie spokój, Kocur. Może poszli do kościoła?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 06 sty 2023, 20:34

Może. Jakoś nie wierzę w to za bardzo. W końcu to w większości heretycy.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 06 sty 2023, 21:28

-Jakby zestrzelenie było wieczorem, powiedziałbym, że przestraszyli się... Ale wieczorem latali znowu - Bronek podrapał się po brodzie - Pamiętasz, jak ostatnio też był dzień spokoju? W piątek, nie? W czwartek rozrabiali, wczoraj rozrabiali... Może potrzebują czasu na naprawienie silników po ich ucieczkach? Tak kopcą, że może nie są potem w pełni sprawne, jak myślisz?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 07 sty 2023, 9:37

Nie wiem. Trudno powiedzieć. Nie znam danych wywiadowczych o przeciwniku w tym regionie. Nic nie wiadomo o jego liczebności i zdolności do regeneracji sił. Z drugiej strony może już wiedzą o nas wszystko to co by chcieli.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 07 sty 2023, 15:00

-Nie miałbym nic przeciwko, aby przestali latać - powiedział Bronek - Wracam do centrali i czekam dalej.

Tuż przed 10:00 Tomasz zmienił Bronka, a że była to pora na start, Tomasz zajął znów miejsce w Białej 8, uruchomił silnik, rozpoczynając lot numer 31/08/39. Lot przebiegł bez najmniejszych przeszkód. Niemcy jakby zniknęli z nieba. O 12:00 Tomasz powrócił na lotnisko, podobnie jak mechanicy po sumie, a w powietrze wystartował Mikołaj Skarbek. Podczas obiadu Tomasz zabrał się za lekturę gazety. Nie było zbyt optymistycznie. Najwyraźniej nie tylko u nich działo się wiele podczas soboty.

Obrazek
Obrazek
27-08 Hitler odwołał mowę w Tannenbergu.png

Bronek podszedł znów do Tomasza i powiedział:
-Jak będzie taki spokój, to we wtorek 8000 litrów nie będzie potrzebne... Ale nie odwołuję, znając życie, jak tylko odwołam, to nagle szkopów rzuci się na nas od groma.... Coś ciekawego napisali?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 07 sty 2023, 16:22

Paliwa nie odwołuj, lepiej jest go mieć więcej, niż mniej. A gazetę - zobacz sam - cały czas to samo, dywersja, insynuacje i prowokacje. Ale nic nie napisali o katastrfoie niemieckiego samolotu :-) .

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 07 sty 2023, 16:34

-Czyli mówisz, że dobrze zataili tą informację? - odpowiedział Bronek - Nie wiem, czy to dobrze, czy źle.. Ale może czekają z nią, na jakiś poważny incydent i wtedy podadzą, że było coś takiego?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 07 sty 2023, 16:41

Całkiem możliwe. Ale od tego są mądre głowy w Warszawie, by cały ten bajzel koordynować. Nasza robota jest mimo wszystko nie tak skomplikowana.

Obrazek

ODPOWIEDZ