Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Post autor: PL_CMDR Blue R » 30 sty 2023, 19:40

Tomasz kierował się na okolice węzła Chybie, z niezadowoleniem spoglądając na wskaźnik prędkości i wysokości, które jakby ktoś spiął sprężynami z zerem, wskazywały niezbyt duże wartości. Zbliżali się do węzła Chybie, osiągając wysokość 4300 metrów, gdy Krieger dostrzegł intruza.
-Samolot! Ósma, wysoko!
Tomasz odnalazł intruza, który musiał minąć już Chybie i leciał właśnie w stronę Dziedzic...

29-08 648.jpg
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 31 sty 2023, 6:20

Kreiger, trzymaj formację - robimy zawrót Imelmannem i ścigamy Intruza.

Po zwrocie, nadaję standardową kwestię na otwartym kanale: czyli zwolnić, dołączyć do formacji, lądować - tego typu bezużyteczne bzudry.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 31 sty 2023, 9:30

Tomasz położył maszynę w lot poziomy, obserwując prędkościomierz i gdy tylko wskazówka osiągnęła odpowiednią wartość wykonał zwrot, przerywając go, gdy nos maszyny był wciąż zadarty. Niewielka kropka na niebie zdawała się rozpływać w nicości i wkrótce stracili z nią kontakt. Na dodatek ten niemiec nie był gadatliwy. Bardziej milczek. Szczęśliwie naprowadzanie dalej śledziło cel, pozwalając na dalsze śledzenie celu, który minął stację w Zabrzegu. Gdy i oni przelatywali nad Zabrzegiem, osiągając wysokość 5200 metrów, Bronek odezwał się w radio, informując, że intruz leci z Czechowic z kierunku Pszczyny. Dodał też:
-Zmiana wysokości celu. 6 [000] metrów.

29-08 652.jpg
29-08 652.jpg (40.86 KiB) Przejrzano 2556 razy
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 31 sty 2023, 11:40

Dalej lecimy na przechwycenie, przecinając kurs Intruza.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 31 sty 2023, 14:51

Tomasz mógł tylko zrzucać winę na niedostatek mocy "jedenastki". Pomimo wybrania najkrótszej drogi do przecięcia przeciwnikowi trasy, ten był szybszy od wznoszącego się myśliwca. Wysokość Tomasz zrównał dopiero, gdy minęli Pszczynę, ale intruz leciał już kilka kilometrów przed nim, kierując się znów w stronę Żor. Nie lecąc idealnie za przeciwnikiem, a prosto na Żory, "Kocur" był w stanie zbliżyć się do przeciwnika na około 2-3 kilometry. Niestety, dalej był za nim, a takie gonienie zawsze kończyło się, że przeciwnik przyspieszał i odlatywał...

29-08 657.jpg

============
[ps. jak chcesz być troszkę niżej, jakieś 200-300 metrów, to daj znać, bo teraz nie wiem, czy chcesz być tak wysoko jak on, czy niżej]
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 31 sty 2023, 20:40

Chce się zblizyć, więc zmniejszam wysokość zyskując prędkość.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 31 sty 2023, 21:43

[to raczej byś się nie wspinał. Znaczy, chciałeś byś bliżej, ale niżej, okej]

Lecieli trochę poniżej wysokości na której był przeciwnik, a Tomasz analizował sytuację. Gdyby byli niżej, mógłby odbić świecą do góry, aby zbliżyć się do przeciwnika od dołu, jednak na tej wysokości musiał tuż przed odbiciem świecą trochę zyskać prędkości. Niemniej w obu przypadkach zaraz po zbliżeniu się, "jedenastce" braknie mocy, zwłaszcza, gdy otworzy dodatkowo ogień. Wróg tymczasem go ignorował.

Minęli właśnie Rybnik, do granicy pozostało im około minuty lotu. To była ostatnia szansa. Choć właśnie ta minuta przydałaby się Kocurowi, aby znaleźć się dokładnie poniżej intruza...

29-08 700.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 01 lut 2023, 6:14

Próbuję jeszcze bardziej przyspieszyć, by wykonać świecę. Ale nie chcę przekroczyć granicy.

Cały czas nadaję nakaz zwolnienia i lądowania, inaczej otworzymy ogień.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 lut 2023, 9:02

Trzydzieści sekund. Tyle miał najwięcej czasu, aby mieć pewność, ze nie przekroczy granicy (o ile nie pomylił się w nawigacji). Położył maszynę lekko w dół, aby przyspieszyć, odliczając sekundy po których musiał zadrzeć maszynę do góry. Przez myśl przeszła desperacja tego manewru. Nawet jak wystrzeli i przestraszy przeciwnika, to ten przeleci tak czy siak przez granicę. Przed nosem maszyny widział Śląsk należący do Rzeszy, a prędkościomierz wskazywał coraz większą prędkość. Kocur pociągnął drążek i zadarł nos biorąc na celownik intruza. Prędkość spadała, przeciwnik był coraz bliżej, ale Kocur musiał coraz bardziej obniżać nos, aby utrzymać go w celowniku. Maszyna zaczęła się trząść, tracąc stateczność, był już na granicy przeciągnięcia... a przeciwnik był zbyt daleko... Może jakby nacisnął spust jakieś pociski resztą rozpędu doleciałyby do srebrzystego kadłuba nad nim, ale nie była to odległość z jakiej chciałby strzelać...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 01 lut 2023, 11:04

No trudno, ale próbowaliśmy.

Krieger - trzymaj formację.

Do bazy: Intruz przekroczył granicę. Pozostaniemy w okolicy przez 10 minut od utraty kontaktu wzrokowego i wracamy.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 lut 2023, 14:48

7:27 Aleksandrowice
Tomasz wylądował na lotnisku, zdał maszynę i idąc do biura po arkusz raportu, wpadł na Bronka:
-Kocur, dzwoniono z Krakowa. Około 11:00 przyleci pilot podmienić Białą 10.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 01 lut 2023, 17:17

No wreszcie jakaś dobra wiadomość. W takim razie o 10:00, niech leci klucz 1, zamiast Białych.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 lut 2023, 18:36

Bronek spojrzał na tablicę i powiedział.
-To i od 8 do 10 możemy Białe potrzymać na dyżurze. Aby nie okazało się, że ktoś o 9:30 przyleci i o 10:00 nie będzie miał kto wystartować, co ty na to Kocur?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 02 lut 2023, 16:12

Niech tak będzie.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 02 lut 2023, 16:43

Bronek udał się do tablicy i poprawił listę zgodnie z ustaleniami, do czasu wymiany zostawiając Białą 10
Klucz 1 - Biała 8, Biała 10
Klucz 2 - Grot 1, Grot 2

Drużyna 1: ppor. Tomasz Kazański/st. szer. Tadeusz Krieger
Drużyna 2: pchor. Andrzej Baran/kpr. Piotr Zaniewski
Drużyna 3: ppor. Bronisław Skibiński/plut. Antoni Markiewicz
Drużyna 4: pchor. Mikołaj Skarbek/st. szer. Paweł Kowala

W przypadku wykrycia wroga kierowana na niego jest drużyna w locie, w następnej kolejności w dyżurze. Maksymalnie 1 drużyna na 1 samolot nieprzyjaciela

Stan paliwa: 25 pełnych beczek (5000l) 1 w połowie pełna, 34 puste beczki, godzina 21:00, dostawa 29 VIII 1939 (beczki, 6600-6800l), 01 IX 1939 (cysterna, bocznica poza Bielskiem)
Loty w Sierpniu '39: 37 (1 transfer, 24 patrole, 12 przechwycenia)

29 Sierpnia 1939

4:00:
Klucz 1, Drużyna 3, Alarm
Klucz 2, Drużyna 4, Rezerwa

6:00
Klucz 1, Drużyna 2, Rezerwa
Klucz 2, Drużyna 1, Alarm

8:00
Klucz 1, Drużyna 4, Alarm
Klucz 2, Drużyna 3, Rezerwa

10:00
Klucz 1, Drużyna 1, Dyżur
Klucz 2, Drużyna 2, Lot
(...)

Minęła 9:30.
Tomasz spoglądał jak do Aleksandrowic wjechały ciężarówki z paliwem przywożąc pierwszą partię paliwa i jak zaczęto je rozładowywać, gdy zadzwonił telefon. Ten nie był jednak powiązany z oczekiwaną wymianą za Białą.
-Panie poruczniku, intruz nad Olzą. Kieruje się na Wodzisław. Wysokość 6 kilometrów! - zameldował operator. Tomasz zerknął na zegar. Była 9:36.

29-08 936.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ